Inițiatorul proiectului FreeRider.ro, are la activ peste 250 de biciclete…
ActionPro X7 este camera pe care o așteptam de mult. În sfârșit, o alternativă care poate zgudui poziția GoPro-ului pe piață, dar nu din temelii, pentru că cei de la ActionPro nu au nici bugetele de publicitate pe măsură și nici avântul sau notorietate mai sus numitului. Prin urmare, se pot consola eventual cu un loc secund sau pot rămâne o alternativă de luat în seamă pentru cei care află despre existența acesteia.
Din punct de vedere al dimensiunilor se asemănă cu GoPro-ul. Aspectul este de asemenea aproape identic, mulți reușind să confunde camera X7 montată pe casca mea cu un GoPro, în special datorită protecției pentru lentilă, de formă pătrată. Are mai multe butoane decât GoPro-ul, iar asta poate fi văzut ca ceva pozitiv (mai ușor de făcut unele setări) sau ca unul negativ (mai încărcată). LCD-ul cu o diagonală de 5 cm, este integrat, și nu trebuie achiziționat și montat separat. Wi-Fi-ul este de asemenea implementat în cameră și o poate conecta la un smartphone care acționează ca o telecomandă cu software-ul specific instalat. Este livrată cu două tipuri de carcase: una cu protecție pentru LCD-ul din spate (plină) și una care este decupată în dreptul ecranului, o construcție pe care sincer să fiu nu am înțeles-o pe deplin. În orice caz, cu carcasa plină, te poți scufunda împreună cu camera până la o adâncime de 60 de metri, ca să poți vedea chiar și pisicile de mare ascunse pe fundul apei.
Nu vreau să mă axez prea mult pe datele tehnice, de aceea voi preciza pe scurt: filmează ca orice cameră modernă la 1080p, o rezoluție suficientă pentru orice muritor (GoPro 3 Black Edition filmează la 1.440p), la rezoluția maximă poate filma la 25, 30, 50 sau 60 fps, iar în modul WVGA poate filma chiar și 240 de cadre pe secundă. Senzorul Exmor provine de la Sony, iar lentila este compusă din 8 elemente asferice care vor asigura nu doar imagini foarte bune în timpul zilei, ci unele acceptabile chiar și în condiții slabe de luminozitate, adică imediat după apusul soarelui.
În ceea ce privește trecerea de la umbră la lumină și invers, aceasta se produce mulțumitor de rapid, așa cum poți vedea și în filmul atașat. Este una dintre specificațiile care trebuie îndeplinite cu brio, mai ales atunci când o folosești pe bicicletă, în pădure. Iar dacă la acest capitol reușește să fie mai rapidă decât GoPro-ul, mai există un capitol unde se descurcă mai bine: culorile. Toți cei pe care i-am invitat să vadă filmările realizate cu X7 au căzut de acord că imaginile sunt mai sharp și mai viu colorate, fără să fie exagerate. Pozele nu mi s-au părut extraordinare, chiar și la rezoluția de 12 MP. Cumva, GoPro-ul se descurcă mai bine la acest capitol, deși camerele de acest gen nu sunt un aparat de fotografiat în sine ci practic filmează 1 singur cadru pe care-l transformă într-un fișier JPG.
În cutie mai vin prinderile de cască cu bandă adezivă dar și cele pentru prinderea pe placa de surf. Există și câteva benzi dublu adezive, o prindere pentru trepied și alte șuruburi sau mici accesorii pe care nu le-am folosit niciodată. Este bine de știut însă că această cameră se poate încarca direct prin USB cu ajutorul unui cablu specific dar poate fi conectată și la TV în caz că vrei să vezi spectacolul pe un ecran mai mare.
Este bine semnalizată. Prin asta vreau să spun că există 3 LED-uri de culoare roșie care-ți indică faptul că X7 filmează. Acumulatorul poate fi scos, deci înlocuit în caz că rămâi fără energie pe traseu. Din păcate nu am stat să contorizez care este durata de viață a acumulatorului, dar pentru un traseu de o zi, acesta este suficient. Seara am încărcat-o, deși nu ajunsese la minim indicatorul acumulatorului.
Iar acum, ca să concluzionez, pot spune că X7 este cu aproximativ 400 de lei mai ieftin ca GoPro-ul, permite înlocuirea acumulatorului, oferă o imagine mai vie și mai sharp decât acesta. Pe de altă parte, GoPro vine la pachet cu o telecomandă, cu mult pedigree, oferind 3 rezoluții diferite pentru fotografii și filmând la o rezoluție superioară de 1.440p. GoPro beneficiază și de modul Upside Down, pentru a putea filma din orice poziție, opțiune de care X7 a fost privat. Candidatul nostru în schimb se descurcă mult mai bine la capitolul White Balance și nu vezi prea multe imagini arse, în special în cadrele în care apare cerul. Sunt destul de echilibrate specificațiile celor două, de aceea, tu vei fi cel care trebuie să ia decizia finală. Până una alta, te invit să vezi și filmul de mai jos pentru a-ți face o idee completă despre această cameră.
Importator: Action-Cam.ro
Inițiatorul proiectului FreeRider.ro, are la activ peste 250 de biciclete testate și evaluate în mod obiectiv. Pedalează din 1998 pe mountainbike și din 2009, aproape zilnic, pe site-ul de față.
foarte misto traseele. si foxy-ul
Mulțumim! Traseele sunt în zona Câmpulung Muscel, unele sunt filmate pe traseul lung de la Trofeul Muscelului, iar altele, în drum spre Iezer.
Va multumesc. Mi-am facut ideea. Toti producatorii se lauda cu camerele lor de r….. Nu am vazut nici un producator sa-si prezinte un produs cu adevarat pentru sporturi extreme. Se lauda cu filmari 4K, nu stiu cate frame-uri pe secunda si alte porcarii de genul asta, cand tie iti trebuie o filmare simpla si stabila sa o ai ca amintire. Doar la doua produse am vazut asa ceva SJCAM 5000X parca si GitUp2 si la una din ele am vazut filmarea reala. Pe toate GoPRO-urile dai o gramada de bani si ele de fapt nu fac nimic sa nu mint filmeaza 4K.