Acum citesti
Test – action cam Insta360 GO2 32GB

Este plină lumea noastră, a outdoor-ului, sporturilor de acțiune și peisajelor, de posibilități de imortalizare a momentelor. Telefonul smart este printre preferatele noastre, când vine vorba de filmat și pozat pentru că, practic, e obligatoriu să-l ai la tine când ești pe coclauri. În același timp însă, telefonul are limitele lui, mai ales când ai de filmat ceva aflat în mișcare sau, mai ales, când plouă.

În ajutor vin camerele video de acțiune, extrem de mici, performante, robuste și rezistente la ploaie, iar Insta360 GO2 este unul dintre cele mai bune exemple, fiind una dintre cele mai mici și performante action cam-uri de pe piață.

Insta360 GO2 este deosebită întrucât e formată, practic, din două părți. Pe de o parte este camera în sine, foarte mică, are doar 26 grame. Pe de altă parte avem o carcasă, care îndeplinește mai multe roluri în același timp:

  • încarcă bateria action cam-ului
  • controlează setările camerei
  • asigură legătura wireless dintre cameră și telefon și prin cablu cu laptopul
  • este stativ și trepied
  • este telecomandă, dacă vrei să filmezi sau pozezi de la distanță

De asemenea, carcasa protejează camera, atunci când o arunci undeva într-un buzunar de la pantalon, tricou sau rucsac.

Spuneam că Insta360 GO2 este încărcată de carcasă și da, acesta este modul prin care micul action cam primește curent. Action cam-ul are un acumulator mic, de doar 210 mAh, în timp ce carcasa are un acumulator de 1100 mAh. Când se termină bateria camerei, tot ce trebuie să faci este s-o introduci în carcasa, iar încărcarea va începe automat. Am testat caracteristica asta și primești cam trei încărcări ale camerei la o încărcare a carcasei. Partea buna este că atâta timp cât camera nu este în carcasă, poți pune carcasa la încărcat, în rucsac, cu ajutorul unei baterii externe.

Accesorii fixare Insta360 GO2

Fixarea în carcasă se face magnetic, iar acest sistem este prezent peste tot la Insta360 GO2 și accesoriile sale. Toate prinderile și montanții (cu o singură excepție) folosesc un magnet puternic pentru a susține camera. Am testat specificația asta cu toate accesoriile, și cele incluse și cele opționale, iar prinderea magnetică s-a dovedit foarte solida, cu o singura excepție. Când vrei să filmezi de pe ghidonul bicicletei, atunci ai șanse mari ca Insta360 GO2 să zboare din suport, dacă ai viteză mare, iar vibrațiile de la drum sunt mari.

Dacă vrei neapărat să filmezi de pe ghidon, există totuși o soluție și pentru asta. În kitul cu accesorii suplimentare, care se vinde separat, există montant special pentru ghidon (care însă nu include și colierul cu diametru 31,8 mm de prindere pe ghidon!). Acesta este un colier, ce se fixează de jur împrejurul camerei și care o prinde fizic, fără magnet.

Instalarea „magnetică” vine și cu un avantaj interesant, faptul că poți fixa camera practic de orice este metal, direct, fără să mai fie nevoie de vreun accesoriu sau montant: pe un stâlp indicator cu marcaj turistic pe munte, pe un indicator de circulație rutieră, pe o ușă, pe mașină etc.

Cât privește filmarea de pe ghidon, nu o recomand. De pe piept, cu ajutorul unui ham, sau de pe cască, filmarea este mult mai interesanta, pentru că se vede și ghidonul și acțiunea, nu doar drumul pe care mergi. În kitul cu accesorii incluse primești montantul de fixare a camerei pe cozorocul căștii. Acesta poate fi folosit pentru a prinde camera și de cozorocul șepcii sau de orice altceva. E practic o clemă.

Tot în kitul cu accesorii incluse primești și un pandantiv, sau medalion. Acesta se poartă pe dedesubtul tricoului, iar de el se prinde camera, tot magnetic. Este un fel de înlocuitor al hamului și este o soluție elegantă și suficientă dacă nu exagerezi cu “acțiunea”. Dacă ești pe bicicleta și pedalezi relaxat, camera va rămâne stabil fixată în pandantiv. Dar dacă ești pe o coborâre, în mare viteză agresivă, atunci așteaptă-te să o pierzi pe drum. În situația asta tot chest mount-ul este cea mai bună soluție. Sau clip-ul pentru casca.

În kitul cu accesorii incluse mai primești un suport. Acesta e gândit să-l folosești când filmezi sub apă, pentru că are un șnuruleț pe care-l prinzi de mână. Totuși, acesta nu plutește. O altă utilitate a montantului este că pivotează și are o parte adezivă, pe care o poți lipi de diferite suprafețe lucioase, cum ar fi ferestre, zone plate de pe cadrul bicicletei, ușa sau capota mașinii etc. Faptul că suportul e pivotant, înseamnă și că poți regla direcția în care camera „privește” fără să reașezi suportul, pe care poate l-ai lipit deja de ceva.

Legat de apă, trebuie menționat că impermeabilitate are doar camera în sine, nu și carcasa. Așadar nu filma pe ploaie, cu camera inserată în carcasă. Folosește doar camera. Dezavantajul este că dacă ai camera udă, va trebui s-o ștergi cu atenție, înainte de a o introduce în carcasă, pentru încărcare, modificarea setărilor sau transfer fișiere.

Însă în kitul cu accesorii incluse nu ai toate posibilitățile de montare, acestea trebuind a fi cumpărate separat. Este vorba de colierul pentru fixare rigidă, de care am vorbit mai sus, plus încă alte patru piese. Acest kit, opțional, include practic accesoriile pentru montarea camerei pe trepied, cască sau ghidonul bicicletei. Dar atenție! Așa cum am zis deja, nu ai și colierul de prindere pe ghidonul cu diametru de 31,8 mm.

Utilizare Insta360 GO2

Diferit față de camerele de acțiune, cu care suntem obișnuiți, este că Insta360 GO2 NU are un mic ecran pentru preview. Așadar, nu poți știi cu adevărat cât de corect „privește” în direcția dorită de tine, mai ales când e instalată pe piept, în ham. Totuși, la post-procesare, din app-ul camerei, de pe telefon sau laptop, poți face câteva reglaje, printre care poți modifica și câmpul vizual de filmare. Întrucât unghiul de filmare al camerei este foarte mare (dar nu 360), poți alege unde să fie câmpul vizual, poți urca sau coborî puțin orizontul.

În titlul recenziei, la denumirea camerei, am precizat „32GB”, pentru că există și varianta cu 64GB de memorie. În testele mele am observat că cei 32 gb (aproximativ 28 în realitate) sunt mai mult decât suficienți pentru 1-2 zile de filmare. Însă depinde de tine cel mai mult, la ce rezoluție filmezi și cât de mult. Am observat că, în general, 1 minut de filmare echivalează cu 1 gb de memorie. Ține cont că în general, clipurile de pe YouTube trebuie să fie scurte, de doar câteva minute, pentru a influența cât mai multa lume.

Durata de viață a bateriei nu este deloc rea. Spuneam la începutul articolului, că avem două baterii: una mică, în cameră, de 210 mAh și una mai mare, în carcasă, de 1100 mAh. Practic carcasa poate încărca action cam-ul de vreo 3 ori, chiar dacă 1100 împărțit la 210 îți sugerează că ar putea fi de mai multe ori.

Cu o încărcare, camera filmează în jur de 30 minute, iar cu tot cu bateria din carcasă, însumezi aproximativ 150 minute. Pe traseele de bicicleta pe care le-am făcut mi s-a părut cât se poate de ok și suficient. Însă pentru că, practic, nu poți schimba fizic bateria din cameră, ci trebuie s-o încarci, trebuie să-ți alegi bine momentul când faci încărcarea, pentru că în acele momente poți folosi camera doar direct din carcasă. În turele mele, foloseam camera fie fixată în hamul de pe piept, fie în suportul pivotant, pe care îl țineam în buzunar, fie prinsă în trepied de crengi. În rest, îmi plăcea faptul că, în timp ce folosești camera, poți încărca în rucsac, carcasa, folosind o baterie externă. Asta înseamnă că ai, practic, baterie nelimitată, limitarea venind doar de la memoria de 32 gb.

O specificație interesantă, și nu neapărat bună, este că Insta360 GO2 menține orizontul orizontal. Practic, indiferent cât înclini camera, orizontul va sta drept, adică orizontal. Asta înseamnă că impresia de viteză pe viraje, va fi mult atenuată, în comparație cu GoPro, unde devii mult mai “imersat” în acțiune. Pe de alta parte, faptul ca orizontul e menținut automat orizontal, înseamnă și că poți instala strâmb camera, filmarea ieșind bine.

Moduri de filmare, stabilizare și calitatea filmării și a sunetului la Insta360 GO2

Cu Insta360 GO2 ai două rezoluții la care poți filma. Cea mica este 1920×1080 la 50fps, 30fps, 25fps sau 24fps, iar cea mare este 2560×1440 cu aceleași frame rate-uri. Practic rezoluția mare este 3K. La aceste două moduri se adaugă filmare HDR (ideal de folosit static), Timelapse, TimeShift și Slow Motion. Stabilizarea denumita „FlowState 6-Axis Gyro Stabilization” este prezenta doar în modul de filmare Pro. Practic doar în acest mod vrei să filmezi. Avantajul celuilalt mod de filmare, fiind că fișierele sunt mai mici și ai mai mult spațiu. Dar nu merită, decât dacă ai fixată camera pe un trepied, iar totul este static.

Filmarea Pro, adică la rezoluție mare și cu stabilizare pornită, este excelentă. Nu ai nevoie de altceva. Este la același nivel de calitate cu ce mai găsești pe piață la „jucătorii mari”, precum GoPro.

E drept ca nu ai 4K, însă pentru Facebook, YouTube și celelalte platforme, rezoluția 2560×1440 este mai mult decât suficientă. În plus, ai mai multe șanse ca la editare, laptopul să nu explodeze. Acest clip este integral filmat cu Insta360 GO2, cu excepția câtorva momente când am folosit telefonul, având nevoie de zoom.

Evident, poți face și poze cu această cameră, opțiunile pentru rezoluții fiind 16:9, 2560×1440; 1:1, 2560×2560; 9:16, 1440×2560 și Film Panorama, 2938×1088. Formatul 1:1 e drăguț, pentru Instagram, dar pentru poze, eu personal le fac, în continuare, cu telefonul, sau DSLR-ul daca vreau să fiu „serios”.

Calitatea filmării, noaptea și pe lumină redusă, este modestă spre slabă. Apreciez că noaptea, pe străzile luminate ale unui oraș, vei avea o imagine foarte frumoasă. În afara orașului, pe înserat, calitatea va fi minimă. Vei putea însă filma mai bine, dacă ai pe bicicletă o lanternă care luminează bine.

Sunetul înregistrat cu Insta360 GO 2 este suficient de bun, adică bun dacă filmezi de la distanța lungimii mâinii. Mai departe de atât și nu prea se mai aude bine. Pentru moment nu există accesorii speciale, care să intre în portul USB-C, pentru a permite folosirea unui microfon extern.

Conectarea cu telefonul și editarea la Insta360 GO 2

Dacă editezi pe telefon, treaba merge lin, iar App-ul dedicat oferă toate opțiunile de bază pe care te aștepți să le găsești la un program de simplu de editare. Însă eu am întâlnit destul de des, probleme la conectarea wireless a camerei cu telefonul. De multe ori conexiunea nu poate fi stabilită. Când în cele din urmă reușesc, transferul clipurilor de pe cameră pe telefon se face destul de încet. Practic, durează mult să scoți totul din camera, pe telefon. Mai mult, se întâmplă ca, în timpul transferului, conexiunea să dispară, fiind nevoie atunci, să o iei de la capăt. Din acest motiv, eu prefer să-mi transfer fișierele din cameră direct în laptop, prin cablu. Editarea o fac mult mai rapid și mai bine, folosind soft-ul pe care l-am cumpărat, Wondershare Filmora mai precis.

Concluzie

Eu unul, sunt foarte încântat de această mini-cameră. Îmi place forma și modul de fixare, și-o găsesc mult mai convenabil de folosit decât GoPro. Faptul că pot să schimb imediat unghiul de filmare, s-o scot ușor din ham și s-o folosesc din mână sau prinsă în trepied de o creangă sau magnetic de ceva este, pentru mine, un mare avantaj.

Calitatea filmării este foarte bună. Stabilizarea este, de asemenea, excelentă. Îmi place mult carcasa, de la care controlezi totul. Nu am nicio problemă cu durata de viață a bateriei – a camerei și carcasei, deși e drept, că trebuie să-ți faci o mică strategie pentru când să pui camera la încărcat în carcasă. Dar chiar și așa, dacă chiar trebuie folosită, poți filma și direct, cu camera inserată în carcasă.

Accesoriile inițiale primite cu camera sunt ok, însă pentru noi, cicliștii, este nevoie de setul suplimentar, pentru că doar aici primești cele două suporturi cu ajutorul cărora poți prinde camera de ham, pe ghidon, pe cască, în trepied.

De asemenea, e drept că Insta360 GO2 nu are un mic ecran pe care să poți pre-vizualiza ce urmează să filmezi, sau să vizualizezi ce ai filmat. Practic filmezi în orb. Însă eu n-am avut dezamăgiri la capitolul asta, mai ales că din aplicație, te poți juca puțin cu nivelul la care vrei să fie linia orizontului. Dacă vrei și ecran, atunci faci un upgrade spre Insta360 ONE X2, dar care și este puțin mai mare, ca dimensiuni și greutate și, evident, mai scumpă.

Specificații

  • Senzor și deschidere: 1/2.3” @ F/2.2
  • Stabilizare: FlowState 6-Axis Gyro, doar în modul PRO
  • Memorie: 32 gb (utilizabili doar aprox. 28 gb)
  • Moduri filmare: Normal / Pro / HDR / Timelapse / HyperLapse / SlowMo
  • Moduri foto: 16:9, 2560×1440; 1:1, 2560×2560; 9:16, 1440×2560 și Film Panorama, 2938×1088
  • Greutate măsurată:
    • Cameră: 26 g
    • Carcasa: 64 g
  • Dimensiuni:
    • Cameră: 52.9 x 23.6 x 20.7mm
    • Carcasa: 68.1 x 48.5 x 26.5mm
  • Conexiune:
    • Wireless: WiFi si BT
    • Cablu: USB-C
  • Capacitate baterie:
    • Cameră: 210 mAh
    • Carcasa: 1100 mAh
  • Autonomie baterie:
    • Camera: aprox. 30 min
    • Carcasa oferă aprox. 3 încărcări
  • Încărcare baterie:
    • Camera: aprox. 30 min
    • Carcasa: aprox. 35 min, cu încărcător 5,1-9,0V
  • Preț la data publicării recenziei
    • Camera 32 GB plus kit accesorii: 1.630 lei
    • Camera 64 GB plus kit accesorii: 2.440 lei
    • Kit accesorii suplimentare (Mount Adapter Bundle): 108 lei
  • Importator: Network One Distribution

Insta360 GO2 este disponibilă la vânzare în magazine cum ar fi F64.ro; Dronshop.ro. eMag.ro etc.

Vezi Comentarii (0)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

1 + six =