Acum citesti
Merida PRO Race [2023] – test ochelari ciclism

Moda ochelarilor mari de soare și protecție, pentru ciclism și sport în general, continuă, iar de data asta am avut la test o pereche de la Merida. Asta se întâmpla întrucât cunoscutul producător de biciclete are în ofertă, în afara bicicletelor, și o mulțime de alte produse, de la echipament, la accesorii și electronice, iar ochelarii sport Merida PRO Race sunt printre cele mai de calitate produse.

Este destul de greu să faci o pereche de ochelari sport care să fie „perfecți” în primul rând pentru că suntem cu toții diferiți ca fizionomie, ochelarii trebuind să se potrivească pe cât mai multe tipuri și feluri de fețe. Se pare că Merida PRO Race reușesc să facă asta și o spun pentru că în 2020 am mai testat o pereche de la Merida, modelul „Race” fără „Pro” în nume, tot genul ăsta, „mare” și care, deși se vedea absolut sublim prin ei, nu-mi stăteau bine pe față. Așadar, adăugarea sintagmei „pro” din denumire, face diferența în cazul ochelarilor de față.

Merida PRO Race sunt disponibili la set, care cuprinde: tocul rigid de transport, săculețul din microfibră de transport cu care-i și poți șterge, pernițe de nas de rezervă și două lentile de rezervă, una gri și una complet transparentă.

Lentila principală este fotocromatică, se închide automat la culoare când lumina ambientală este puternică și se deschide seara sau când intri în pădure, la umbră. Lentilele au o tentă roșiatică și care dă o imagine foarte „cool”. Mie îmi place cum arată, iar în realitate sunt cenușii la interior. Acuma, pentru că pachetul conține destul de multe accesorii, prețul este mai mare comparativ cu alți ochelari de la Merida însă câștigul cel mai mare vine de la lentila heliomată pe care, sincer, nu ai nevoie să o schimbi, fie ploaie, fie vânt, fie soare puternic, fie înnorat.

Pe de altă parte nici nu are rost să-i comparăm, din punct de vedere al prețului, cu alte mărci mai “consacrate” în privința ochelarilor sport. Pentru că ceva similar de la Alpina este vreo 500 lei și nu ai lentile de rezervă, iar ceva similar de la Rudy Project este peste 700 lei. De multe ori o marcă bună și cunoscută pe domeniul ei contează, dar în cazul de față nu, Merida PRO Race ridicându-se la nivelul mărcilor de top.

Am testat aproape toate situațiile, iar prin Merida PRO Race vezi absolut perfect. Doar seara târziu, vara pe la ora 21:30, pe ultimele minute de lumină, am simțit nevoia să trec la lentilele transparente. Dar dacă ți-e lene, sunt șanse mari să poți continua și cu cele heliomate, în funcție de cum este vederea ta în general. Spre seară am observat că încep să se vadă ochii prin lentile, în timp ce ziua lentilele sunt complet oglindă.

Potrivirea pe față este super importantă, pentru că dacă te deranjează, degeaba vezi bine prin ei, iar la mine a fost bine. Dacă nu ți se potrivesc din prima, mai poți regla potrivirea din pernițele de nas.

Concluzie

Aș mai putea vorbi despre construcție, ramă etc., dar sincer, cel mai mult contează cum se vede prin ei, iar prin Merida PRO Race se vede absolut sublim. Cel mai mult mi-a plăcut că nu trebuie să mai schimb lentila. Dacă nu te prinde noaptea pe drum, lentilele roșii heliomate (cenușii în realitate) sunt absolut perfecte pe orice vreme, de la înnorat și ploaie la soare arzător. Ochelarii protejează excelent și împotriva vântului.

Specificații

  • Greutate ochelari: 35 g
  • Lentile: 3 perechi – oglinda heliomat, cenușiu, transparent
  • Protecție solară: lentilele fotocromatice UV cat. 3, cele gri 82-92%
  • Pernițe de nas reglabile
  • Două fante ventilație
  • Inclus: etui, săculeț microfibră, pernițe de nas
  • Preț set ochelari: 409 lei
  • Importator: Bikefun.ro

Vezi Comentariu (1)
  • Salutare Dan, stii cumva cum se schimba lentiele? mi-e teama sa trag de suportii aia, iar Merida n-a inclus niciun ghid.
    Multumesc!

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

12 − nine =