Acum citesti
Interviu cu Tudor Geangală despre Up to Postăvaru.

Up to Postavaru va fi cel mai mare și complex eveniment de MTB organizat la noi in țară. Desfașurandu-se in Masivul Postăvaru și Poiana Brasov in data de 21-23 iulie, promite multe probe si distracție. Pentru a afla mai multe detalii, i-am pus cateva intrebări lui Tudor Geangală, cel care se ocupă cu organizarea acestui eveniment.

Photo credit: Red Mountain Enduro

–  Salut Tudor, cu ce noutăți vine Up to Postavaru anul acesta față de cel anterior?

Formatul evenimentului trece printr-o perioada de re-design, nu știm dacă ce facem anul acesta va fi varianta finală „a la long”, depinde de cum vedem lucrurile după eveniment.

Ne-am dorit să facem din eveniment un festival de alergare montană și mountainbiking așa că am dus lucrurile în direcția asta.

Astfel dacă ești amator de alergare montană sau de mountainbiking, am încercat să îți dăm motive să vii în Poiana Brașov pentru un weekend (nu doar pentru o zi) și să participi la mai multe concursuri în perioada sfârșitului de săptămână. La unele ca și concurent, la altele spectator.

Ca să putem face treaba asta, am adăugat 2 concursuri noi de alergare montană (Cros 11km și Semi 21km) și 2 concursuri de mountainbiking în ziua de sâmbătă. Astfel sâmbătă poți alerga în proba de cros sau semimaraton iar duminică în cea de vertical.

Dacă vii pentru partea de mountainbiking, sâmbătă avem 2 concursuri de MTB super faine și duminică un vertical sau un E-MTB care garantat va scoate untul din tine.

Probele de MTB de  sâmbătă, sunt ambele pe un traseu și format atipic pentru cursele de mountainbiking din țară. Ne-am propus să aducem împreună concurenți din zona XC și Enduro, iar traseul de concurs este unul în care diferenta de nivel negativa este dubla față de cea pozitivă. Cobori mai mult decât urci și totuși pedalatul va face diferența.

Astfel vom da startul din Postăvaru (pachetul de înscriere va conține o urcare pentru a ajunge acolo cu gondola). Startul începe cu o urcare care să departajeze un pic concurenții, ne dorim să vă aglomerati cât mai puțin la intrarea pe blue line (traseu din bikepark Postăvaru cu nivel de dificultate scăzut). Dupa BLUE LINE, traseul de concurs trece prin zona principală de eveniment (prin poarta de alergare care va acționa ca reper de timp inetrmediar ) și merge pe Valea cu Apă, traseu clasic pentru brașoveni.

După Valea cu Apă urmează încă o coborâre, pe Putreda. La sfârșitul acestei coborâri va exista un punct de cronometare care va marca fie timpul final de concurs pentru concurenții înscriși la TURA ENDURO, fie încă un timp intermediar pentru cei care s-au înscris la TURA ENDURANCE. 

Pe scurt, dacă vii pentru coborâre, te înscrii la TURA ENDURO și cronometrarea se oprește la sfârșitul coborârii (17KM, 1300m dif negativă, 250m dif pozitivă). Urcarea înapoi în Poiană făcută pe forestier rămâne probă de legătură cu un timp limită relaxat. Tura asta este despre a te da la vale cu prietenii în formatul uzual în care ne dăm cu bicicleta în Brașov. Dacă nu te-ai dat cu bicicleta în Brașov până acum, traseele astea sunt „bread and butter”, merită să vii la eveniment și doar ca să vezi cu ce se mănâncă.

Pentru cei care apreciază și o urcare în regim de concurs, oprim cronometrarea sus în Poiană – aceasta fiind TURA ENDURANCE (26km, 1419 dif negativă, 783 dif pozitivă).Poate că cele 2 nume alese pentru probele noastre nu sunt cele mai bune, însă sunt cele mai reprezentative nume cu care am putut veni dat fiind formatul atipic.

     – Ce presupune organizarea unui astfel de eveniment și ce a insemnat asta pentru voi?

   Dacă ești practicant de mountainbiking, de orice fel, și locuiești în Brașov – ești privilegiat. Muntele e la propriu în spatele casei și relieful e super ofertant. 

   Treaba asta se aplică și la postura de organizator. E fain să poți organiza evenimente la tine acasă și este cu atât mai fain când acasă înseamnă una dintre cele mai importante comunități de mountainbiking și alergare montană din țară. 

   Pentru noi toți din echipa organizatorică evenimentul UTP e un proiect „de cursă lungă”, unul pe care încercăm să îl abordăm metodic. Sunt o mulțime de idei și direcții în care vrem să dezvoltăm evenimentul, provocarea principală fiind să o facem gradual, fără să ne grăbim. 

   Știu că saltul de la 4 probe la 9 poate nu spune treaba asta, însă credem că formatul actual e cel minim necesar pentru ca acest eveniment să poată oferi concurenților experiența unei atmosfere de festival.

   Și ca să fiu sincer, în planul inițial erau și un maraton de MTB, o tură family, un concurs enduro cu 3 speciale, un concurs de downhill pentru copii și încă 2 zile de eveniment. Dar am preferat să mergem pe un format mai ușor de gestionat pentru anul acesta. Unul pe care să construim în timp.

     – Avand atat de multe probe intr-un timp limitat care va fi ordinea lor si cum veți reuși să tineți totul sub control?

   Echipa organizatorică are în componență oameni cu experiență în fiecare tip de concurs pe care îl organizăm și a le împacheta pe toate într-un singur eveniment e o provocare care ne unește. Vreau să le mulțumesc coordonatorilor din echipa organizatorică: Alexandru Mititean(Downhill), Florin Benghea(MTB), Radu Ianoșiu aka Petardă(E-MTB), Silviu Bălan(Alergare), MTB Copii(Cosmin Popa), Alexandra Ghiță(Coordonare Media) și Carla Tănăsescu(omul care face TOATE lucrurile să meargă și on top of that se ocupă și de comunicare). 

   Revenind la eveniment, ediția de anul acesta este într-un format pilot. În funcție de cum vor decurge lucrurile vom vedea ce ajustări avem de făcut pe viitor.

   Sâmbătă este ziua principală de eveniment. Este ziua de concurs la Downhill și în paralel cu acesta avem un concurs de MTB pentru copii, 2 concursuri de alergare montana: cros și semimaraton și 2 concursuri de MTB: tura Enduro și tura Endurance.

   Anul trecut, sâmbătă era doar concursul de downhill, aici este principala diferență. Ziua de duminică a rămas aproximativ la fel: alergare montana, MTB și E-MTB.

   Sâmbătă timingul probelor este unul care aduce participanții de la toate concursurile la finish aproximativ în momentul în care începe finala la Downhill.

   Scopul acestei orânduiri este de a oferi tuturor participanților o experiența de festival. „Main act-ul” fiind finala Campionatului Balcanic care va putea fi urmărită live pe un ecran LED 6x4m.

   Astfel in jurul orei 12 vom da startul din Poiana la cele 2 concursuri de alergare montana si tot atunci vor porni din Postăvaru, de la Yager Chalet, cele 2 concursuri de MTB.

   Concursul de MTB pentru copii este împărțit în 2: categoriile D2, D1 și C iau startul tot în jurul orei 12 și au premierea înainte de începerea finalei la Downhill. Categoriile B și A vor lua startul după ce se termină

   finala la downhill și premierea va începe cu ei la 17:45.

     – Va asteptati la mai multa lume interesata de Up to Postavaru fata de anul trecut? Crezi ca incepe sa devina din ce in ce mai popular evenimentul?

   Cred că interesul pentru un eveniment este direct legat de cât de tare reușește evenimentul să își aproprie comunitatea. Iar treaba asta la rândul ei este direct legată de cât de faină a fost în edițiile anterioare experiența de concurs oferită participanților (concurenți și spectatori).

   Sunt de părere că am făcut o treaba destul de bună în trecut, feedbackul a fost copleșitor și ne dăm silința să ținem ștacheta sus și cu ediția de anul acesta.

     – Cum va fi traseul copiilor, la ce ar trebui sa se astepte?

Avem 2 trasee pentru copii, copii cu vîrste cuprinse între 5 și 10 ani se vor da pe un traseu marcat cu bandă, pe o pârtie din proximitatea zonei principale de eveniment și va conține viraje pe urcare și coborâre care să testeze îndemânarea micuților. Traseul pentru copii cu varsta de 11-14 ani va fi o extensie a acestuia si va contine zone suplimentare de urcare și coborâre prin pădure.

Traseul va fi marcat cu banda pe ambele părți, vom avea oameni pe toată lungimea acestuia care să se vadă unul pe altul (deci practic va fi mereu măcar 1 set de ochi pe fiecare copil), înscrierea este gratuită, iar premiile vor merge către primii 5 finaliști ai fiecărei probe.

     – Traseul de downhill va suferi modificari fata de anul trecut?

Nu majore, doar in zona marcajului.

Însă avem live timing cu 2 timpi intermediari și facem live stream la finală.

     – Campinonatul de downhill va putea fi vazut live? Cum si unde?

Proba de downhill de anul acesta are un dublu rol: este Campionatul Național de Downhill dar și Campionatul Balcanic de Downhill. Ca să poată fi parte din acțiune și spectatorii și concurenții de la celelalte probe, difuzăm live finala pe un ecran LED de 6x4m în zona finishului. Transmisia va putea fi urmărită și live. Am contractat o echipă de 14 persoane. Este primul eveniment la care face live stream și nu avem experiență cu tot ce presupune treaba asta, însă am lucrat intens la a ne pune la punct și împreună cu echipa de live stream am făcut un plan clar cu privire la tot setupul și la cum vor decurge lucrurile.

Pregătirile sunt ample și implică inclusiv cablare traseu cu 2km triax+fibra. Echipa de livestream include: sunetist, operator reluari, inginer diafragme, șef car, asistenți, regizor +8 cameramani.  

Ca un detaliu de implementare, grafica pe care o vedem în transmisiile de la world cup împreuna cu numele concurentilor si timpii intermediari, timpul curent – toate acestea vin prin integrarea sistemului de cronometrare cu cel de livestream.

A fost o provocare să găsim pe cineva care să poată face treaba asta și am avut noroc, organizatorii Pamporovo Bike Fest. Sistemul de cronometrare vine din Bulgaria și a fost folosit în etapa de IXS organizată acolo. Iar operatorul care aplica partea de grafica și timpi peste imaginile date pe ecran face treaba asta live, la momentul difuzării streamului video.

După cum spuneam, este primul an în care facem live stream și primul în care avem live timming cu 2 timpi intermediari(asta îmi doresc să devină o normalitate) și ne dăm silința să iasă totul bine.

     – Sambata vor fi 4 probe de mtb, vei avea cum sa participi la mai multe probe? Sau se vor desfasura simultan? 

Am gândit distribuția probelor pe zilele de eveniment în așa fel încât să poți participa la mai multe probe în zile consecutive, adică să ai motive să stai 2 zile în Brașov. Cred că asta e parte din ce ar trebui să fie un festival.

În același timp am încercat să punem în aceeași zi probele care vizează profil de concurenți similar. Spre exemplu, dacă particip la concursuri în zona XC sau ENDURO – sâmbătă când este și finala Campionatului Național de Downhill, te dai la TURA ENDURO sau TURA ENDURANCE (ambele probe cu diferenta negativă mai mare decât pozitivă, deci ești sincronizat cu specificul zilei – dat la vale) și a doua zi ai iar de ales din 2 evenimente total diferite: MTB VERTICAL sau tura de E-MTB.

          Același concept de concurat timp de 2 zile l-am gândit și la alergare. Sâmbătă CROS sau SEMI și duminică VERTICAL.

     – Spune-mi te rog, nivelul de dificultate al traseelor de mtb si de ce skill vei avea nevoie sa le parcurgi?

Dacă este să ne uităm la secțiunile principale din traseu:

1. coborâre blue line – cel mai ușor traseu din Bikepark Postăvaru, este un flow trail de dificultate scăzută. Secțiuni din el au fost și în concursul de MTB de anul trecut.

     2. Valea cu Apă – este un singletrail de dificultate scăzută/medie 

3. Putreda – singletrail de dificultate scăzută/medie

4. urcarea înapoi în Poiană pe forestier

Dacă te-ai dat pe traseele ăstea, va fi aproape ca o zi normală de dat dar într-un cadru organizat.

Ar trebui totuși punctat că deși toate aceste trasee, chiar și în zonele mai tehnice, pot fi parcurse foarte ușor la picior – concursul nostru nu se adresează participanților  care au pedalat până acum doar pe drumuri forestiere. Chiar dacă cobori pe trasee de dificultate scăzută, traseele de sâmbătă te fac să cobori mai mult decât urci. Deci ar fi iscusit să ai ceva experiență pe coborâre. Dacă ai și un pic de condiție fizică, e excelent, traseele au cateva zone importante de pedalat care cred că vor face diferența.

     – Vineri stim ca sunt antrenamentele pentru Campionatul de Downhill, sambata au loc 5 probe de MTB, dar, duminica ce se intampla, ce probe se vor desfasura?

Dacă sâmbătă e zi de coborât, duminică e zi de urcat. Avem vertical alergare si MTB și proba de E-MTB.

  Referitor la tura de E-MTB – cei care au participat anul trecut știu deja ca la noi tura asta nu e plimbare pe drumuri forestiere. 

  Urcările și coborârile sunt tehnice. Un fel de HARD EMTB. Posibil să avem ceva surprize și aici, nu intru in detalii acum.

     – Am auzit ceva si de o tombola, ne poti lamuri putin? Care va fi premiul si cine se va putea inscrie ?

  Avem un giveaway la care poate participa absolut ORICINE este prezent la eveniment sâmbătă și rămâne la premiere. Premiul este o bicicletă electrică full-suspension, un Specialized Turbo Levo – modelul comp alloy, preț de raft 6k euro.

Vezi Comentarii (0)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

eleven − eight =