Acum citesti
Insta360 Flow [2023]: stabilizare foarte compactă!

Astăzi majoritatea telefoanelor smart cu care filmăm au primit stabilizare bună a imaginii, indiferent dacă vorbim de stabilizare simplă, digitală, sau de „aia bună”, optică. Însă chiar și așa sunt destule situații când vrem să filmăm, iar imaginea iese mișcată, mai ales atunci când vrem să facem ceva mai deosebit, să zicem „cinematic”.

În momentele astea ai nevoie de un gimbal, un stabilizator care să „țină” telefonul în așa fel încât mișcarea să fie fluidă, iar filmarea să arate cât mai profesional. Toate bune și frumoase însă gimbal-urile sunt în general mari, chiar și cele „mici” pentru telefoane.

Asta până când Insta360 a lansat noul lor Flow, primul lor gimbal. Din start, ce frapează este cât de mic e noul gimbal și cât de diferit ca formă. Clasicele gimbal-uri sunt relativ mari și grele, însă Flow este extrem de compact, acesta fiind și avantajul principal pe care-l văd, faptul că îl poți transporta ușor în buzunar. Tot la capitolul „ușurință” intră și modul de utilizare. Pentru a-l porni tot ce trebuie să faci este să-l depliezi, iar acesta va porni automat.

Tot ușor se fixează și telefonul pentru că, spre deosebire de gimbal-urile clasice, la Flow ai o clemă foarte minimalistă care se prinde de telefon (și pe care o poți chiar lăsa așa, permanent, că nu încurcă), clemă care la rândul ei se fixează în gimbal cu ajutorul unui magnet puternic. Evident că și telefonul pornește automat când „simte” că se mișcă, așa că din 2-3 mișcări, ești deja pregătit/ă pentru filmare.

Noul Insta360 Flow oferă patru moduri de stabilizare automata a telefonului: Auto – pentru când nu vrei să-ți bați capul, Follow – în care axa roll se blochează, dar pan și tilt rămân active, Pan-Follow – în care axele roll și tilt sunt blocate și FPV – în care se blochează tot, iar telefonul instalat în stabilizator poate efectua niște mișcări de rotire, foarte spectaculoase, asemănătoare cu ce primești când filmezi cu o dronă FPV.

Gimbal-ul e compact și minimalist, dar nu e greu de folosit, fiind așa mic. Insta s-a gândit bine când l-a făcut să fie pliabil și extensibil. Astfel, pentru a-l putea utiliza cum trebuie, Flow poate fi lungit telescopic, la 22 cm, putându-l astfel folosi chiar și pe post de selfie stick. În forma sa extinsă, poți filma sau poza de la înălțime, peste oameni sau, de ce nu, peste garduri.

De asemenea, se poate lungi și mânerul, chiar în două etape. Mai întâi mânerul se lungește pentru a obține priză mai bună la mână, dar apoi îl mai poți lungi o dată, atunci când extinzi și cele 3 piciorușe care devin trepied. Și da, Flow se poate folosi și pe post de trepied pentru telefon, mai ales atunci când folosești funcția sa de urmărire automată a subiectului.

Din cele două caracteristici de mai sus, rezulta și două probleme pe care le-am întâlnit. Mai întâi, faptul ca îl poți lungi, este util. Însă pentru a putea folosi stabilizatorul așa cum trebuie, telefonul se ține fixat la 90 de grade față de tija de care ții mâna. Însă pârghia devine mare, iar lucrul ăsta poate deveni o problemă dacă filmezi mult. Ca să ții telefonul în poziția asta multă vreme, devine obositor pentru mână.

A doua problemă este legată de modul trepied. Este foarte util că Flow are integrat așa ceva însă trepiedul în sine este destul de fragil și implicit instabil. Se va mișca foarte ușor dacă e atins sau bate vântul. Din fericire Flow este echipat și cu filet pentru (alt) trepied. Așadar, dacă chiar vrei ca întreg ansamblul, gimbal și telefon, să fie cât mai stabil, poți folosi un alt trepied, mai robust.

Insta360 Flow este echipat cu o baterie de capacitate destul de mare, 2900 mAh care îți va ajunge să filmezi o zi întreagă fără probleme. Mai mult, dacă cumva telefonul rămâne fără baterie în timp ce filmezi, Flow dispune și de mufa USB-C de la care poți alimenta telefonul, în timp ce filmezi.

Ce mi-a plăcut mult este „ușița” care acoperă montantul pentru Hot shoe. Aici poți fixa receptorul semnalului pentru microfonul wireless, dacă folosești așa ceva. Iar dacă obișnuiești să faci filmulețe, mai mult ca sigur că folosești și microfon. Este excelent că ai acest hot shoe, o idee foarte utilă!

Aplicația Insta360, foarte utilă și „smart”

Așa cum știm deja de când am testat celelalte produse de la Insta, cum ar fi camera GO2 sau camera X3, aplicația Insta360 este extrem de puternică și aproape că îți face toate treaba când vine vorba de editare video. De fapt chiar o face, mulțumită inteligenței artificiale, reușește să identifice secvențele importante, iar la final îți generează un video, cu tot cu muzică, gata pregătit să fie publicat pe rețelele tale sociale.

Aceeași aplicație o folosește și stabilizatorul Flow, doar ca aici are funcții diferite și speciale. Spre exemplu poți alege să urmărească automat subiectul pe care îl filmezi, sau pe tine dacă te filmezi singur și te miști între timp. Poți controla telefonul prin gesturi – poți porni opri filmarea, dar poți și orienta direcția de filmare, mai spre stânga, dreapta etc. Când folosești gimbal-ul nu ești obligat să filmezi folosind app-ul dedicat Insta, poți folosi orice aplicație din telefon. Însă dacă folosești aplicația Insta360, primești mult mai mult control asupra telefonului și mișcărilor telefonului.

Am mai identificat însă două aspecte care pe mine m-au deranjat într-o oarecare măsură. Cea mai importanța este că, dacă vrei să faci „tilt” de sus în jos, cu telefonul filmând drept, orizontal, nu vei putea lăsa complet în jos telefonul fixat în gimbal. Când ajunge la limita de jos, acesta își schimbă poziția și să începe să filmeze în jos. Din cauza designului lui Flow, anume că telefonul e fixat pe brațul vertical, când stabilizatorul ajunge suficient de jos, telefonul se „împiedica” de brațul vertical. Nu se va lovi de el ci Flow va compensa incapacitatea asta prin mișcarea telefonului.

Iar asta spre deosebire de stabilizatoarele clasice, la care poți lăsa mâna în jos oricât de mult vrei. Totuși poți depăși această problema prin întoarcerea completă a lui Flow, „cu susul în jos”. Telefonul se va roti și el automat, iar din poziția asta poți filma „de la firul ierbii” fără probleme.

Cealaltă problemă am întâlnit-o la butoanele stabilizatorului. În partea de sus a zonei cu butoane se află cele 4 moduri de stabilizare – auto, follow, pan-follow și FPV. Zona este „touch” practic nu apeși pe nimic fizic ci doar treci cu degetul mare peste zona respectivă, de la dreapta la stânga sau invers. Însă în mijlocul zonei de control se află și joystick-ul cu care controlezi manual direcția de filmare a telefonului. Ei bine tot timpul când glisez cu degetul spre stânga sau dreapta, mă „împiedic” în acest joystick și aproape niciodată nu pot schimba modul de urmărire din prima. Dacă aceste „butoane” ar fi fost poziționate SUB joystick, mișcarea ar fi fost cursiva, iar degetul nu s-ar mai fi împiedicat de nimic.

Insta360 Flow – concluzii

Cu toate astea însă, Flow este un dispozitiv fantastic și extrem de util, mai ales pentru cei care produc video, chiar și la nivel de amator. Pur și simplu nu mai ești singur când faci o filmare, Insta360 Flow fiind ca un prieten care te filmează, îți urmărește mișcările și, la final, îți mai și editează videoul.

Problemele prezentate sunt acolo, dar avantajele pe care le primești depășesc cu mult dezavantajele. Așa cum am mai spus, cel mai mult mi-a plăcut dimensiunea mică și foarte compactă, extrem de utilă când ești fie pe bicicletă, în drumeție cu rucsacul, când vizitezi un oraș sau muzeu sau ești acasă și faci un tutorial. Dimensiunile mici îl fac foarte ușor de „ascuns” în aproape orice buzunar, iar aplicația cu care vine te ajută extrem de mult la editare.

Insta360 Flow – specificații și preț

  • Număr axe: 3
  • Conectivitate: BT și USB-C
  • Greutate suportată: 300 g
  • Greutate Flow: 396 g
  • Acumulator: 2900 mAh
  • Autonomie: ~12 ore
  • Filet 1 x 1/4″pentru trepied
  • Hot shoe pentru fixare receptor audio
  • Preț: 798 lei – 1.299 lei în funcție de magazin și accesorii incluse
  • Importator: NOD Network One Distribution
Vezi Comentarii (0)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

15 + 10 =