Acum citesti
România la extreme

România este extraordinar de frumoasă! În puţine locuri din lume poţi găsi o aşa diversitate peisagistică pe un spaţiu atât de mic. Ştiu, sună a clişeu, dar ce rost are să foloseşti cuvinte sau fraze întortocheate pentru a exprima simplitatea frumuseţii ţării noastre? Presară peste această frumuseţe cetăţi medievale, vestigii antice, minuni ale naturii unice pe pământ, tradiţiile din cătunele uitate de lume. Astfel vei avea în faţa ta un loc în care îţi va fi destul de greu să-ţi alegi ce sa vizitezi mai întâi, totul datorită multitudinii de opţiuni.

castelul-huniazilor-locuri-din-romania

  Din această cauză, ineditul este obişnuinţă la români. Şi dacă ai impresia, că oriunde te-ai duce tu nu va fi decât un alt loc frumos, dar fără o prea mare semnificaţie, noi îţi propunem astăzi, ca destinaţii de călătorie, extremele României.

1.Cel mai înalt vârf de munte din România este Vf. Moldoveanu cu înălţime de 2544 de metri. Aflat în munţii Făgăraşului, accesul către traseul cel mai scurt spre vârf se face dinspre localitatea Sâmbăta de Jos. Dacă eşti capabil de efort fizic susţinut şi dispus să campezi o noapte  în creastă, poţi face vârful într-un week-end.

moldoveanu_1_zi_3

2.Lacul de acumulare Gura Apei de pe Râul Mare, din inima munților Retezat, este cel mai înalt baraj din țara noastră, cu 1 metru mai înalt decât cel de la Vidraru. De asemenea, este cel mai mare baraj de anrocamente (aglomerare de materiale – piatră, beton) din Europa. Dimensiunile lui sunt impresionante: 168 m înălţime, 225 milioane de metri cubi de apă în lacul de acumulare, dimensiunile întregului baraj întrec de trei ori pe cele ale piramidei lui Keops.

3.Cel mai mare lac artificial din România este Lacul Izvorul Muntelui cu o suprafaţă de 33 de km pătraţi şi o lungime de 40 de km. Lacul este unul de acumulare şi îl poţi vedea vizitând barajul Bicaz. Are rost să îţi mai spun de Cheile Bicazului şi despre frumuseţea lor?

4.Cea mai lungă peşteră din România este Peştera Vântului din judeţul Bihor. Galeriile sale acoperă o lungime de peste 47 de km. Este deschisă turiştilor, iar aceştia pot vizita peştera pe o lungime de aproximativ 700 de metri.

5.Cel mai adânc lac glaciar din România este lacul Zănoaga din munţii Retezat. Adâncimea maximă a acestuia este de 29 de metri.  E greu de descris Retezatul. Cel mai bine este să te duci acolo, lacul Zănoaga fiind doar unul dintre sutele de motive.

6.Singurul lac de origine vulcanică din România, lacul Sf Ana, îl poţi vizita într-un week-end luând direcţia Băile Tuşnad, judeţul Harghita. Masivul Ciomatu este cel care îl găzduieşte şi dacă nu eşti uşor de impresionat, atunci viziteză şi Tinovul Mohoş care se află lângă lac. Suntem siguri că o să-ţi placă.

7.Cel mai înalt oraş din România este… Predeal, aflat la aproximativ 1100 metri altitudine.

8.Cea mai Nordică localitate din România este Darabani. Dacă faptul că vei fi în cel mai Nordic punct al României nu te mulţumeşte îndeajuns pentru o vizită, poate Prutul, Cimitirul Vesel, Rădăuţi, Chilia lui Daniil Sihastru şi mănăstirile din Bucovina îţi vor spun ceva.

9.Cea mai Sudică localitate din România este Zimnicea din judeţul Teleorman. Port la Dunăre , Zimnicea intră şi în cercul restâns al celor mai vechi localităţi din ţara noastră, denumirea ei actuală derivând din denumirea sa dacică, Zimnidava.

10.Sulina este atât cea mai Estică localitate de la noi din ţară, cât şi cea care se află la cea mai joasă altitudine, aproximativ 4 metri deasupra nivelului mării. Dunăre, Deltă? Nu sună convingător? Atunci poate faptul că Sulina nu este legată de restul ţării prin drumuri şi nu poţi ajunge acolo decât cu barca, sună mai aventuros.  Sau poate reuşim să te convingem prin faptul că în Sulina se află singurul cimitir maritim din Europa şi că este posibil ca localitatea să aibă peste 2500 de ani vechime.

11.Localitatea aflată în cel mai Vestic punct din România este Beba Veche din judeţul Timiş.

12.Munţii Măcin sunt cei mai vechi munţi de la noi din ţară, formându-se acum 400 de milioane de ani! Situaţi în Dobrogea, probabil nu multă lume s-a gândit să-i viziteze, având în vedere că cel mai înalt vârf este Vf Țuțuiatu de doar 467 de metri. Prin comparaţie, Măţău, cel mai înalt deal de la noi din ţară, are aproape dublu ca înălţime.
Şi, totuşi, Mţii Măcin au o biodiversitate unică în Europa. Datorită terenului jos din împrejurimi, creasta lor se remarcă şi se aseamănă foarte bine cu o creastă adevărată de munte. De asemenea există şi un Sfinx al Măcinilor, important obiectiv turistic. Sunt multe de văzut pentru un week-end cu cortul sau o tură de MTB, iar Mţii Măcin sunt o destinaţie mai mult decât potrivită.

muntii-macinului

13.Lacul Ursu din Sovata este cel mai mare lac heliotermic din lume, unic în Europa. Un lac heliotermic este un lac ce are o peliculă de apă dulce la suprafaţă, iar apa de adâncime este sărată. Fenomenul Heliotermic permite înmagazinarea căldurii emanată de soare, astfel încât temperatura apei din lac poate atinge şi 70 de grade C, aşa cum s-a înregistrat în anul 1898. Zona în care este situat lacul este una fantastică şi nu cred că mai are rost să-ţi vorbim despre efectele benefice ale lacului asupra sănătăţii tale.

14.O să îţi pară incredibil, dar la doar 49 km de Târgu Mureş, în localitatea Câmpu Cetăţii, poţi trăi precum nomazii mongoli, într-una din iurtele tradiţionale, decorate cu mobilier adus special din Mongolia. Este vorba despre primul camping de acest gen din România, dar şi cel mai mare din Europa. Aşa că dacă vrei să te simţi şi să dormi ca un mongol, nu ezita să faci o vizită campingului! O noapte în iurtele mongolilor costă 120 lei, cu micul dejun inclus. Cortul dispune de trei paturi de o singură persoană şi o plită tradiţională pe care se poate pregăti mâncarea.
Aceasta este România la extreme! Atinge toate locurile prezentate mai sus şi vei putea afirma că ai făcut ţara noastră de la un cap la altul. Drum bun!

Vezi Comentariu (1)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

five × 5 =