Acum citesti
Top 10 tips & tricks pentru supraviețuirea într-o lume fără păduri

Dintr-un viitor nu foarte îndepărtat, un aventurier ne trimite noul decalog al supraviețuirii pe planeta Pământ!

Hai să nu divaghez, am zis că e cazul să semnalez și eu într-un fel, rahatul în care suntem. Iată deci pentru voi, 10 sfaturi esențiale extrase din experiența imaginației mele, care să vă ajute să supraviețuiți într-un viitor fără copaci.

 defrisari-romania

1. Pentru început te anunț că n-o să fie aer. Deci începe prin a face exerciții de respirație, yoga sau ceva. Încearca să te adaptezi  noului tău mediu, n-o să fie ușor dar e posibil ca în câteva generații (asta dacă scapi de ce se întâmplă la nr. 2) să ajungi să respiri foarte rar. Asta ca să te obișnuiești cu cantitatea diminuată de aer. Hai că o sa fie simplu, ne-am adaptat noi atâtor lucruri de-a lungul timpului. Ai văzut ce repede am trecut de la telefoane cu taste la cele fără? Pentru cei care nu reușesc să se adapteze, mai există varianta oxigenului la tub, ceea ce o să fie destul de ok doar că îți limitează libertatea de mișcare, plus că va trebui să te obișnuiești cu noua ta dimensiune la metrou atunci când intri în vagon. S-ar putea să te prindă ușile dacă le ții pe spate. “Scafandru de uscat” o să fie următoarea batjocură la adresa ta, preferată de cei adaptați.

2. Poartă un filtru permanent pe nas și pe gură. O să te ferească de tragerea în piept a diferitelor molecule cancerigene aflate în aer. Monoxidul de Carbon și Dioxidul de Sulf, sunt cei mai mari dușmani ai tăi acum. Uită de orice altceva, poartă mască cu filtru. Nu e o tragedie, combinată cu câteva idei de design vestimentar, s-ar putea să fie un must have, doar că nu al sezonului ci al întregii vieți.

3. Gri e noua ta culoare preferată acum. Nu e foarte optimist, dar poți suplimenta lipsa verdelui natural prin vopsirea a tot ce se poate, cu vopsea de culoare verde. Este posibil ca aceasta să fie noua culoare de bază a ouălelor de Paște. Pâna la urmă, roșu e demodat. Deci este recomandat să faci provizii de cât mai mult verde, de acum. O să ai o viață mai ușoară.

4. Dacă stai la poalele unui munte sau deal mai înalt, ești în pericol să vină pământul peste tine din lipsă de copaci. Ai mai multe variante aici. Poți să-ți faci casă într-o zonă în care pământul deja a alunecat, pe principiul că n-o să alunece la nesfârșit. Poți să-ți faci mai multe case inșiruite, ca să ai de rezervă. Sau să accepți transformarea ca parte normală a vieții, prin urmare, vei accepta și transformarea locului din așezare, în cimitir. Foarte ecologic.

5. Aflându-te vara pentru un weekend în sălbăticie alături de câtiva prieteni ca să vă amintiți de ce e fain să stai în natură, s-ar putea să ai nevoie de umbră pe timpul zilei. Cum nu mai sunt copaci, soluția e foarte simplă. Umbrela! E folosită și acum, știu, dar doar pentru că e simplă soluția, nu înseamnă că nu e folositoare. Deci toata lumea va trebui să aibă umbrelă, e absolut necesar. Probabil și șepcuțele cu umbrelă vor fi o soluție potrivită pentru cine nu are loc în rucsac de ea. O să-ți dea o alură mai serioasă demnă de luat în seamă.

6. Fermele de cămile vor fi o mare afacere. Apucă-te de acum de treabă. O cămila te va ajuta să treci teritoriile deșertificate mult mai ușor. Oamenii ar plăti foarte mult și o să faci o grămadă de bani, o să-ți poți lua tuburi de oxigen pentru toată familia ta. Plus că la o adică, o poți omorî și adăposti în ea peste noapte sau când este foarte cald. Am văzut cu toții că se poate. Ne-a arătat Bear Grills.

7. Dacă te ocupi cu recuperatu’ datoriilor și trebuie să duci pe cineva “la pădure”, nu prea mai ai cum. E timpul să găsești alte soluții. Una din ele ar fi să te reprofilezi pe dusul “la câmp”. Nu-i așa de speriat dar la cât câmp va fi, daca îi mai pui și o sapă în mână victimei, o să fie cel puțin descurajant.

8. Pentru generațiile care vin, următoarele proverbe și zicale nu vor mai fi de impact “Ai noștri ca brazii cu mucii pe piept”, “Înalt ca bradu’ prost ca gardu”, “ Nu vezi pădurea de copaci”, “Bă, ești copac!?” și multe altele. Există totuși speranță, câteva noi proverbe ar fi  “Ai noștri ca piatra cu mucii pe piept”, “Înalt ca antena gsm prost ca gardu’ dar care nu e de lemn”, “Nu vezi deșertul de nisip”, “Bă, ești praf!”, ultima chiar există, deci cu puțin lobby o putem implementa cât mai mult.

9. Spune adio bibliotecii și cărților din ea. Nu o să mai ai cum să produci nici una nici alta. Partea bună e că nu o să mai ai nevoie nici de una nici de alta. Unde să mai pui o biblioteca? O să trăiești într-un loc de doi pe doi. Iar de citit, d-aia ai gadget-uri. Deci nici un sfat aici. Ah, poate doar că o sa fie un pic mai trist decât este. Iar în cazul ăsta sfatul meu ar fi să râzi, să te simți bine, să-ți trăiești viața, să îți iei prietenii să vă faceți un rucsac, să vă urcați în mașină și să mergeți la un picnic într-o poiană lângă un râu într-o… sau mai bine citește ceva pe net.

10. Furtunile de praf/nisip vor fi o mare problemă. Însă n-ai de ce să te temi, noile modele de termopane vor ține toate aceste lucruri afară. Nici măcar un fir de praf nu o să intre în casă. Totuși, dacă ești prins afară, sfatul meu este să îți faci repede un adăpost din chirpici. Dacă prin absurd, nu ai chirpici la tine, intră într-un canal. Dacă te-a prins în loc deschis în natură și nu ai nici canal, urcă-te pe o dun- de nisip și strigă că tu ești Muad’dib! N-o să te scape dar o să mori o legendă.

Acestea sunt sfaturile mele pentru voi. Eu cred că o să meargă, cu excepția faptului că o să fim cu toții morți. 4 miliarde de copaci tăiem pe an la nivel global conform celor de la nature (http://www.nature.com/scitable/blog/our-science/no_trees_no_humans).

În România stăm la fel de rău, păstrând proporțiile. Are rost să vă spun că se taie de peste tot? Din parcuri naturale? Din arii protejate? Eu zic că n-are, ați vazut și voi. Pentru mobilă, pentru export, pentru energie, pentru confort, pentru sărbători…orice motiv e bun pentru noi, chit că ești de la sat sau un educat de la oraș. Și nici nu cred că mai este loc de vreun articol care să semnaleze imbecilitatea/crima pe care o comitem zi de zi. Pentru că, repet,  le vedem! Sper că măcar v-ați amuzat de acest articol, însă dacă simțiți că vreți să contribuiți cu ceva la inutilitatea sfaturilor de mai sus, atunci când vedeți o mașină plină de lemn, sunați la 112 “Radarul Padurilor” și verificați autorizația de tăiere. Puteți să raportați imediat acest lucru.

Nu-i o tragedie că mai și greșim ca societate, o tragedie este când nu suntem în stare să îndreptam din timp ceea ce greșim.

Spor la sunat!

Video https://www.youtube.com/watch?v=nuuPI2hyt6M

Vezi Comentariu (1)
  • Felicitari pentru editorial!
    Tema propusa este mai de actualitate decat ne imaginam. Acest articol nu este un pamflet. Mergeti in orice padure din afara ariilor protejate (si nu numai) si vedeti cum arata o padure (de fapt cum NU ar trebui sa arate). Sunt iubitor de ciclism si fotografie si stiu ce vorbesc. Cu greu mai poti gasi o zona neatinsa de mana omului. Pentru asta trebuie sa faci multi kilometri in afara zonelor locuite. Cu toate astea de multe ori calatoream in zone inaccesibile si izolate si tocmai cand ma bucuram de liniste si peisaj se auzea motorul unei drujbe in apropiere. Nu e bine ce se intampla. Peste ani si ani copii nostri se vor intreba ce le-am lasat mostenire. Sper ca viitorul sa nu fie ca in acest editorial.
    Sa auzim numai de bine!

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

2 + two =