Acum citesti
Cum faci focul în condiții meteo nefavorabile

Ştiinţa focului, presupune cunoaşterea a diverse metode de aprindere a lui, în orice condiţii. Mediul în care rătăceşti nu este întotdeauna liniştit, uscat şi propice aprinderii unui foc. Dacă a ploat recent şi pământul este îmbibat cu apă sau a nins şi este acoperit cu un strat de zăpadă este destul de greu să încropeşti un foc. Tehnica de astăzi presupune construirea unui pat din crengi la distanţă de sol, astfel încât să îţi uşureze treaba.

De ce anume ai nevoie?

În primul rând caută 4 beţe care să fie bifurcate în capăt. Două scurte, de aproximativ 50-60 cm lungime, și două mai lungi de 1-1,20 m. Cele lungi de preferabil ar fi să aibă încă o bifurcaţie la nivelul celor două beţe mai scurte. Dacă nu găseşti nu pierde vremea, le vei lega. Mai ai nevoie de 4 beţe egale de aprox. 60-70 cm, 1 băţ de 80-90 cm care să fie ceva mai grosuţ şi de preferabil verde, 10-12 bucăti de lemn mai gros cu o lungime de 70-80 cm (în general trebuie să fie cu 10 cm mai lungi decât cele 4 beţe de 60-70 cm).

Cum procedez?

Înfige în pământ beţele cu bifurcaţie, astfel încât acestea să fie pereche pe diagonală şi să formeze un pătrat cu latura de 60 de cm.

focul-in-conditii-meteo-dificile-1

Fixează  în bifurcaţii celelalte 4 beţe de lungime egală. Dacă se întâmplă ca beţele mari să nu aibă bifurcaţii la nivelul celorlalte două mai mici, le poţi fixa cu sfoară. Întăreşte şi celelalte capete tot cu sfoara, focul-in-conditii-meteo-dificile-2astfel încât suportul să fie mai rezistent.

 

Pune cele 10-12 lemne mai groase de-a lungul scheletului ca nişte traverse.

focul-in-conditii-meteo-dificile-3

Adaugă un strat de crengi verzi cu frunze peste ele, iar la sfârşit pune un strat gros de pământ de câţiva centimetri. Acum poţi aprinde focul pe el.

focul-in-conditii-meteo-dificile-4

Băţul de 80-90 de cm poate fi trecut prin bifurcaţia de la capătul beţelor de susţinere mai lungi şi îl poţi folosi pentru aţi pune vasul cu hrană la încălzit sau pentru aţi prepara carnea pe frigăruie.

focul-in-conditii-meteo-dificile-5

De reţinut: Durata de timp în care poţi construi o asemenea vatră, ţine de cât de repede găseşti materiale de calitate. Când spun “calitate” mă refer la rezistenţă. Există şansa ca neavând beţe de susţinere suficient de puternice sau suficient de fixate, întreg ansamblul să se prabuşească. În mod normal durează 30-40 min să construieşti un asemenea suport.

Articol sustinut de:

Vezi Comentarii (3)
  • eu am in general la mine in trusa de biciclit, o bricheta, sau o cutie de chibrituri, invelite intr-o punga mica de nylon, in caz ca ploua sa nu mi le ude, plus cateva bucati de spirt solid, sau chibrituri din acelea ce ard cam 8 minute, cateva bucati. Cu asa ceva in trusa, nu se poate sa nu poti aprinde un foc si pe zapada, cu lemne ude.

  • Mi-am permis să rîd la vederea construcţiei şi la mutaţiile gramaticale care apar prin text. Complicări complet inutile şi fără sens, timp pierdut complet aiurea. Vrei să faci focul? Caută lemne uscate (nu ca verziturile din imaginea nr. 4), începe de la mic la mare şi gata. Nici nu trebuie să dai zăpada sau nămolul la o parte. E adevărat că nu vei avea parte de o construcţie impozantă, dar în 40 de minute ai terminat inclusiv de mîncat, nu doar de făcut o vatră.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

nineteen + 13 =