Inițiatorul proiectului FreeRider.ro, are la activ peste 250 de biciclete…
Sa realizezi un 180 cu MTB-ul poate fi un trick destul de eye-catchy. Este destul de simplu de realizat si se numara printre primele pe care le inveti, atunci cand iei in serios toata treaba cu bicicletele. In viata reala nu te ajuta cu nimic, este o tehnica pe care o inveti pentru a aprofunda si alte trick-uri.
Exista mai multe modalitati de a realiza un 180 : fie il faci din mers, miscand doar roata de spate a bicicletei, fie il executi de pe loc, fie te invarti in jurul axei proprii (de pe loc sau din mers). Prima si cea mai simpla metoda pe care o poti invata este cea care se realizeaza din mers.
Cum fac un 180 cu bicicleta, din mers?
Daca ti-as spune ca este simplu, probabil nu m-ai crede. Trebuie insa doar sa incerci cateva tehnici explicate mai jos pentru a realiza ca toata treaba se desfasoara mai simplu decat crezi.
Primul pas pe care trebuie sa-l urmezi este intelegerea comportamentului bicicletei tale, atunci cand actionezi frana frontala. Este logic ca atunci cand aceasta este actionata, spatele bicicletei sa se ridice. Poti incerca acest lucru pe un teren drept : te deplasezi cu viteza moderata, actionezi frana de fata, apoi iti muti centrul de greutate catre partea din fata a bicicletei. In mod suprinzator (sau nu), roata de spate se va ridica. Nu te lasa insa prea mult pe fata, deoarece risti sa cazi peste ghidon.
Pasul doi : daca ai inteles cum functioneaza ridicatul rotii din spate, nu mai urmeaza decat sa aplici aceasta tehnica pentru trick-ul 180. Deplaseaza-te cu o viteza mica pentru inceput. In clipa in care te decizi ca vrei sa executi trick-ul curbeaza ghidonul la aproximativ 45 de grade (spre dreapta sau spre stanga, depinde cum iti este mai simplu) si apleaca-te pe fata.
Pasul trei : daca executi manevra de la pasul doi, ai sa observi ca spatele bicicletei care se afla in aer poate fi controlat relativ usor. Urmatoarea miscarea trebuie executata cand roata de spate este in aer si anume cu jutorul picioarelor sa-ti muti centrul de greutate spre dreapta sau spre stanga. In acel moment spatele bicicletei va pleca in directia dictata de tine.
Pasul patru : daca ti-a reusit cat de cat trick-ul, probabil a fost vorba de o rotatie mica. Daca ai prins ideea, nu ramane decat s-o imbunatatesti in timp. Din prima nu poate sa-ti iasa. S-ar putea sa te ajute mai mult la realizarea acestui trick, daca te lasi un pic mai mult pe partea din fata in momentul in care faci rotatia.
Atentie cu ce viteza abordezi trick-ul. O alta consecinta a nerealizarii trick-ului, poate fi descentrarea rotii de spate. Daca rotatia nu-ti reuseste complet, risti sa lovesti roata direct in lateral. Iar la viteza mai mare socul o sa se simta si mai puternic.
Tot in mers exista o alta abordare a acestui trick : prin rotirea in jurul axei proprii. Este ceva mai dificil, dar poate fi realizat rapid si se vede si ceva mai spectaculos. Pentru a executa trick-ul prin aceasta metoda, trebuie sa fi invatat deja metoda prin care te ridici cu ambele roti de la sol.
Daca reusesti sa ridici ambele roti de la sol, 50% din trick e rezolvat. Ramane doar de realizat rotatia. Alege o viteza mica, ridica bicicleta cu ambele roti (in acelasi timp) de la sol, iar odata ce incepi sa tragi de ghidon trebuie sa incepi si rotatia. Roteste-te la fel cum te-ai roti in jurul axei proprii. Principiul este insa acelasi : vireaza roata spre stanga sau spre dreapta inainte de a realiza trick-ul.
Cum fac un 180 cu bicicleta de pe loc?
Si aici exista mai multe metode. Este ceva mai greu datorita faptului ca nu ai imprimat o viteza bicicletei, iar toata forta de rotatie trebuie s-o folosesti tu.
Pentru a muta spatele bicicletei, principiul este acelasi : trebuie sa stai in trackstand cu roata de fata virata spre stanga sau spre dreapta. Actioneaza frana de fata si muta-ti centrul de greutate peste ghidon. Cand spatele bicicletei se ridica, trebuie sa-ti muti greutatea in stanga sau in dreapta, depinde cum preferi.
O alta metoda este prin realizarea unei rotatii. In acest caz, va trebui sa tii roata de fata virata spre stanga sau spre dreapta ca apoi sa tragi de bicicleta la fel ca la bunnyhop : mai intai roata de fata, incepi rotatia ca apoi sa tragi si roata de spate si sa inchei rotatia. Trick-urile care stau la baza 180-ului sunt facute link mai sus si pot fi consultate in cadrul site-ului Freerider.
Important este sa reusesti acest trick cu ajutorul primei metode. A 2a metoda este ceva mai greu de realizat si este indicat s-o inveti dupa aprofundarea primei metode. Incearca sa nu te enervezi cand nu-ti iese un trick. Ai rabdare si ia-l de la capat. Nimic nu se invata pe loc si orice trick are nevoie de multa practica pentru a reusi.
Alte metode despre cum se realizeaza un 180 mai pot fi gasite aici : 180 Spin, 180 BunnyHop.
Urmareste filmul oferit de Freerider TV :
Inițiatorul proiectului FreeRider.ro, are la activ peste 250 de biciclete testate și evaluate în mod obiectiv. Pedalează din 1998 pe mountainbike și din 2009, aproape zilnic, pe site-ul de față.
Super! Diseara incerc si eu sa vad ce-mi iese.
Cu un mtb de 13 kg si ceva oare se poate un 180 sau 360…?
Sigur. Unii utilizeaza biciclete de 14-15 kg pentru a face unele trick-uri. Conditia este sa fie un hardtail si nu un full suspension 🙂
eu nu inteleg cum se ridica toata bicicleta cand o tragi numai de coarne:)
Trebuie s-o ajuti un pic si din pedale, dar toata miscarea se face tragand de ghidon.
CU UN FULL SUSPENSION 14-15 KG SE POATE FACE ? EU TOT INCERC dar nu stiu cum sa imi mut centrul de greutate spre stanga/dreapta
Este greu spre foarte greu cu un full suspension. Nu este bicicleta pe care sa incepi sa inveti. Alege un hardtail pentru trick-uri.
mersi de raspuns,dar mai am o intrebare
tot cu aceeasi bicicleta fishing-ul se poate face ?? sau spuneti-mi ce trickuri se pot face cu un full suspension
Greu de spus. Toate trick-urile se invata pe hardtail, ca apoi mai tarziu sa incerci sa le adaptezi (eventual) pe un full suspension. Daca te uiti la toate filmele cu trick-uri, acestea sunt realizate de rideri care utilizeaza hardtail-uri. Explicatia este simpla: bascula mobila te face sa-ti pierzi rapid din echilibru.
da furca trebuie lasata moale sau mai tare?
niciodata nu am inteles cand te arunca mai sus furca:cand e mai tare sau mai moale ?:D
As dori si eu sa ma apuc de acest tip de trick-uri dar sunt nehotarat cu privire la ce bicicleta sa aleg. O bicicleta ORBEA Pelejjo Red ar fi potrivita pentru asa ceva? Sau o Univega Ram XF-900 ? Ce mi-ati recomanda ? Daca aveti alte recomandari va ascult cu placere.
va rog imi ziceti si mie daca am 13 ani as putea face 180?
se poate face 180 pe un rockrider 5.0 b’twin
Ce bicicleta este cea din videoclip? 😕