Inițiatorul proiectului FreeRider.ro, are la activ peste 250 de biciclete…
Pentru că cei de la Sram s-au hotărât destul de târziu să prezinte un concurent serios (Sram X.0 2012) pentru gama de downhill a producătorului japonez, pot afirma că schimbătorul Shimano Saint M810 este lider de piață în acest segment. Și nu neapărat pentru că a activat ceva timp fără concurență, ci pur și simplu pentru că cei de la Shimano au făcut o treabă cât se poate de bună cu acest schimbător. Vei putea citi în acest test de ce.
Schimbătorul de pinioane Shimano Saint M810 este unul dintre cele mai solide schimbătoare pe care le-am putut testa până în prezent. Robustețea se poate vedea cu ochiul liber, Saint fiind capabil să încaseze lovituri serioase de pe traseu fără să-i afecteze funcționalitatea. În timpul testului, schimbătorul nostru s-a lovit serios de o piatră, în ciuda construcției Shadow care nu-i permite să iasă în afara gabaritului bicicletei. Cu toate acestea, Saint a continuat să schimbe fără nici cea mai mică problemă.
Arcul este destul de tare, iar acestă specificație se traduce prin schimbări brutale și în niciun caz lipsite de zgomot. Dar aceste ultime două aspecte, care în cazul unui schimbător de Cross Country ar fi deranjat, dau o notă de masculinitate lui Saint. Schimbările sunt extrem de precise, chiar și când îi comanzi să schimbe în sarcină. Te va încânta de asemenea patina foarte scurtă, pentru că în timpul săriturilor, schimbătorul nu va produce zgomote notabile. Exceptând situațiile în care lanțul se află pe pinioanele mai mici.
L-am utilizat cu o casetă de pinioane în formatul 11-32T și trebuie să recunosc că pe primele două pinioane, schimbătorul a stat foarte întins. Poți rezolva acesta mică problemă, adăugând două-trei zale lanțului, dar dacă nu ai dispoziția necesară pentru alte operațiuni în plus, îl poți folosi chiar și așa. După mai mult timp de exploatare, arcul schimbătorului nu s-a slăbit. Bine de știut că Shimano Saint RD M810 funcționează chiar și cu o casetă cu un pinion de 34 de dinți.
Rotițele patinei beneficiază de rulmenți și garantează o durată de viață mare. Defapt întreg schimbătorul este construit pentru a rezista oricăror condiții de exploatare. Și cu toate că a fost creat pentru downhill, îl poți utiliza fără probleme pentru Enduro sau Freeride. De preferat ar fi să ai un setup cu o singură foaie.
Cu cele 248 de grame ale sale, nu se numără printre cele mai ușoare schimbătoare de pinioane din lume, dar cu siguranță este cel mai robust, cel mai solid și unul dintre cele mai precise. Faptul că este brutal și zgomotos nu ar trebui să te îngrijoreze ci mai degrabă să te încurajeze atunci când cobori frenetic, pentru că știi întotdeauna că ai un aliat pe care te poți baza, indiferent dacă pedalezi pe pământ, prin praf sau prin noroi. Până la testul care va urma cu noul Sram X0 pentru downhill, Shimano Saint rămâne liderul incontestabil.
Greutate : 248 grame
Utilizare : Enduro, Freeride, Downhill
Inițiatorul proiectului FreeRider.ro, are la activ peste 250 de biciclete testate și evaluate în mod obiectiv. Pedalează din 1998 pe mountainbike și din 2009, aproape zilnic, pe site-ul de față.
Iubesc acest schimbator. Il detin de peste un an de zile si pot spune ca functioneaza la fel ca in prima zi: brutal si precis.
Eu il am echipat pe un Scott Voltage YZ 25, pinioane Tiagra si un angrenaj Shimano Hollowtech cu 2 placi.
Am o intrebare: care este diferenta dintre modelul 2010 (cel pe care il detin) si cel testat de voi? Am observat ca este si mult mai scump acum, cu ~ 150 RON, desi nu vad vizibil nimic diferit.
Numai bine
Salut, denumirea corecta este Saint si nu Siant. O zi buna.
Gripurile din imagine sunt ODI Longneck?Imi poti spune si mie cum se comporta?
Da, sunt ODI Longneck. In afara faptul ca refuza sa se uzeze, pot spune ca in momentul in care le vei scoate, va trebui pur si simplu sa le tai. 🙂 Ele sunt foarte bine fixate pe ghidon, dar in principal au fost gandite pentru ghidoane cu diamtru mai mic. La fel de greu sunt si de introdus.