Acum citesti
Vitamine in legume (I)

vitamine_partea_1Vom incepe o serie de articole, dedicate vitaminelor regasite in legume si in fructe, vitamine ce va pot energiza pe parcrsul unui traseu pe bicicleta.

Vitamina A : A fost semnalata prima data in 1914 de McCollum. Vitamina A este o vitamina de crestere si are o importanta deosebita pentru organismele tinere. Ea contribuie la marirea rezistentei la infectii a cartilajelor, a mucoaselor si a pielii, ajuta la adaptarea vizuala si la dezvoltarea normala a scheletului si a smatlului dentar.Foarte buna pentru reglarea tensiunii arteriale si reglarea somnului.Vitamina a se regaseste in urmatoarele leguma:morcov, spanac, brocoli, pasta de tomate, mazare verde, praz, ceapa verde, dovleac, spanac.

Vitamina E : Vitamina E este compusa din 8 tocoferoi.Tocoferoul are un rol important in protejarea vitaminei A. Vitamina E actioneaza favorabil asupra reproducerii, asupra glandelor sexuale si a celor endocrine. Tecoferouii continuti de vitamina Eau urmatoarele proprietati:

-controleaza eliminarea apei din organsim;
-intareste si protejaza inima si arterele;
-actioneaza pozitiv asupra circulatiei sangvine;
-ajuta pe preintaminarea producerii de avorturi;
-atenueaza ritmul procesului de imbatranire;
-limiteaza producerea de colesterol;
Legumele ce contin un nivel ridicat de vitamina E sunt: mazare, ceapa.

Vitamina B1 : Vitamina B1, tiamnia sau aneurina, este recomandata in functionarea normala a sistemului nervos central, a aparatului digestiv si a glandelor endocrine. Tiamnia este recomandata in tratarea anorexiei, digestie lenta, colite, stres, anemie, greata, oboseala, dermatoze, intarzieri in crestere. Lipsa vitaminei B1 se manifesteaza prin nervoziate, insomnii, slabirea atentiei. Cateva dintre legumele ce contin vitamina B1 sunt sparanghelul, avocado, sfecla rosie, brocolli, varza de brussel, varza rosie, morcovii, varza alba, telina, castravete, dar si  cojile de grau, orez.

Vitamina K : Vitamina K are un rol esential in coagularea rapida a sangelui, fiind indicata in oprirea hemoragiilor, diferite boli hepatice ca ciroza, icter, hepatita. Vitamina K este produsa de propria noastra flora intestinala in proportie de 50%, restul provine din legume verzi ca spanac, brocolli, varza, mazare, conopida

Vezi Comentarii (0)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

4 + 4 =