Acum citesti
Test – nutriție sportivă SiS Science in Sport

Când vorbim de un ajutor din exterior ne gândim în special la o mână care ne împinge, la o cordelină care ne trage sau la un motor electric instalat pe bicicletă. Fiecare este mai mult sau mai puțin eficient ori legal, când vorbim de concursuri, așa că pentru a beneficia cu adevărat de avantajele unui produs cel mai bine ne orientăm spre nutriția sportivă.

SiS sau Scicence in Sports, este una din mărcile cunoscute de pe piață. La nivel internațional produsul este foarte apreciat fiind folosit de echipe de ciclism cunoscute precum Team Sky, cea mai de succes la ora actuală, Sir Bradley Wiggins (deținător al Recordul orei, unicul câștigător al Turului Franței, Campionatelor Mondiale și Olimpice atât pe șosea cât și pe velodrom), 24 de atleți sau echipe medaliate la Jocurile Olimpice din 2012. De asemenea anul aceasta la Olimpiadă 34 de medalii au fost câștigate de sportivi asistați de nutriția sportivă SiS. În România SiS încă nu este atât de des întâlnit prin magazine însă începe să fie și aici din ce în ce mai căutat și apreciat, echipa sponsorizată fiind NoMad Merida CST.

review test recenzie nutritie sis 01

Compania a fost fondată în 1992. Este o marcă britanică, iar asta ne asigură o dată în plus asupra calității de încredere. SiS nu a fost primul gel din lume însă este primul gel „izotonic” asta însemnând că în afară de energia pe care o primești ești și hidratat în același timp.

Gelul SiS este mai lichid decât alte geluri în general mai vâscoase. Faptul că este mai lichid îl face să fie mult mai ușor de consumat și, cel mai important, nu mai trebuie să iei și o gură de apă după o gură de gel. L-am simțit mai „ușor” și parcă se digera mai repede, în sensul că intra în sistem mai repede, vedeam repede efectele.

SiS este un gel din categoria premium fiind ceva mai mai scump decât alte produse similare de pe piață însă cel puțin pe hârtie, rezultatele sunt mai bune. Totuși și în realitate am simțit efectul benefic al acestor geluri, lucru care nu s-a întâmplat cu toate gelurile încercate până acum. De la SiS am încercat nu doar gelurile energizante ci și batoanele, băutura izotonică și cea de recuperare. De asemenea am mai încercat un produs interesant și unic pe piață din câte am înțeles. E vorba de Whey20, un „fel” de gel pe care îl consumi după efort, pe post de recuperare.

Categoric cel mai mare avantaj pe care eu l-am simțit când am folosit aceste geluri este gustul. Gelurile SiS obișnuite, cele pe care le folosești în timpul efortului, au un gust foarte discret. Desigur fiecare are o aromă însă sunt în același timp foarte puțin dulci. Cu alte cuvinte vor intra fără probleme. Am mai întâlnit geluri foarte dulci care atunci când le înghiți simți că parcă „te taie” pe gât, ca atunci când înghiți o linguriță întreagă de miere. La SiS nu se pune problema unei astfel de senzații. Avantajul major este că nu ți se va face rău când le consumi. Desigur există și excepții, suntem cu toții diferiți, însă acest aspect trebuie serios luat în considerare când ai de ales între mai multe mărci.

Gelurile obișnuite sunt cele din seria “Go Isotonic”. Oferă o cantitate de 60 ml de gel și conțin maltodextrină. Așa cum am spus deja, sunt foarte ușor de consumat mulțumită gustului discret, foarte puțin dulce. Aromele disponibile sunt portocale, mere, lămâie și lime, fructe tropicale sau coacăze. În timpul efortului senzația a fost foarte în regulă. Gelul l-am consumat cu mare ușurință, iar energia obținută s-a simțit la un nivel decent. Un dezavantaj ar fi faptul că pot fi consumate până la 3 pe oră în timp ce alte geluri sunt suficient de concentrate pentru a fi consumat unul singur pe oră. Asta te ajută și să nu ai prea multe la tine în timpul unul maraton mtb de 5-6 ore.

SiS Go Energy + Electrolyte este gelul pentru care marca este cea mai cunoscută. Este gelul care furnizează în același timp nu doar energie ci și hidratare. Suntem întotdeauna în căutarea lucrurilor care ne oferă mai multe avantaje în același timp. Așadar acest „Energy + Electrolyte” este binevenit. Cam totul în organismul nostru funcționează pe baza impulsurilor electrice. Acestea sunt transmise folosindu-se de electroliți precum sodiu, potasiu și magneziu. Când acești electroliți lipsesc mușchii încep să dea rateuri, unul din efecte fiind crampele. Însă lipsa de electroliți înseamnă și o gândire încetinită ceea ce în timpul unui concurs de ciclism poate însemna observarea întârziată a obstacolelor. Energia venita de la SiS Go Energy + Electrolyte este de 22 grame carbohidrați. Pentru hidratare avem 118 g sodiu, 9,5 mg potasiu și 1,5 mg magneziu.

SiS Go Energy + Electrolyte Gel, Lămâi și Mentă

Desigur există și gelurile cu cofeină, iar de la SiS avem două variante. În primul rând este gelul SiS Go Energy + Caffeine, gelul „obișnuit” care oferă o doză de 75 mg cofeină în cei 60 ml ai plicului. Și aici gustul puțin dulce este absolut ideal. Gelul oferă un aport rapid de energie și un impuls suplimentar mulțumită cofeinei. Pot spune că am simțit cu adevărat efectul acestui gel în timpul unui concurs la care am participat. Poate fi desigur și un efect placebo însă chiar și așa tot este bine.

review test recenzie nutritie sis 02

Vedeta testului produselor SiS a fost gelul Go Energy + Caffeine Gel, Espresso Dublu. Acesta oferă o doză de 150 mg cofeină în cel 60 ml ai plicului. Este unul din cele mai puternice produse de pe piață. Cofeina în sine nu oferă energie însă prezența sa angrenează și restul de resurse din organism pe care altfel e posibil să nu le poți accesa. Efectul l-am simțit fără nicio urmă de îndoială. Eram pe o urcare constantă de 3 km fiind efectiv fascinat de cum mi se învârteau picioarele. Mă uitam la ele și nu-mi venea să cred că sunt ale mele. Urcarea asta, cât și celelalte variații din traseu, s-au repetat de trei ori în 2,5 ore, fiind un traseu în buclă. Acest gel l-am consumat în a 2a parte a concursului, așa cum este recomandat, iar efectul a durat până la final.

SiS Go Energy + Caffeine Gel, Espresso Dublu

După efort este întotdeauna recomandat să consumăm un produs care ajută la regenerarea mușchilor și la reparația microrupturilor din mușchi, practic efectul febrei musculare. Suntem obișnuiți cu popularele „recovery drink” însă SiS are un produs nou care mi-a plăcut. Este vorba de Whey20, un fel de gel ce trebuie consumat după efort. Este foarte convenabil întrucât nu trebuie să mai ai la tine apă sau shakerul. Îl consumi direct din plic ca pe un gel. Am fost foarte surprins de gust întrucât este extrem de acru. Motivul este și aroma de lămâie însă gustul este datorat în primul rând zerului și proteinelor din lapte. Whey20 conține și 7 g aminoacizi BCAA pentru o refacere eficientă a masei musculare. Avantajul acestui gust este că indiferent cât de „terminat” ești după efort, acest gel va putea fi consumat fără probleme.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Batoanele SiS sunt disponibile în 4 variante de aromă: banane, mere și coacăze, afine și ciocolată. Le-am consumat fie înainte de concurs, pentru a avea o rezervă de combustibil pentru prima oră de efort, fie în timpul turelor recreaționale pentru a nu mi se face foame și pentru nu face pauze prea lungi. SiS Go Energy Bar este un baton ce conține cereale și fructe. Este de asemenea un baton moale, „umed” cum este descris oficial, ceea ce îl face cu atât mai ușor de consumat nefiind nevoie să bei și multă apă în același timp. Eu l-am găsit folositor și ușor de mâncat.

SiS Go Energy Bar, Ciocolată

Go Electrolyte este băutura hidratantă a celor de la SiS. Un plic de 40 g este folosit pentru a prepara un bidon de apă pentru bicicletă, așadar 500 sau 750 ml. În competiții folosesc cam 2L de lichid așadar iese cam scump însă situația este similară indiferent de marca pe care o folosești. Carbohidrații și electroliții din compoziție ajută în timpul efortului la menținerea unei comunicări electrice eficiente între mușhi și creier fapt care înseamnă eliminarea sau reducerea crampelor. Fiind un produs special gândit să fie consumat în timpul efortului SiS Go Electrolyte ajută organismul să absoarbă apă mult mai ușor. Eu l-am găsit eficient și nu mi-a produs balonare sau alte simptome întâlnite atunci când organismul nu este compatibil cu ce consumă.

SiS Go Electrolyte, Plic 40g, Lămâi și Limete

Finalmente avem SiS REGO Rapid Recovery, produsul clasic de recuperare după efort. Aromele disponibile sunt banane sau ciocolată. Eu l-am folosit pe cel de-al 2lea și l-am găsit mult mai ușor de consumat decât alte produse similare. Ciocolata din compoziție nu era nici pe departe la fel de dulce. Știm că după efort, mai ales după efort super intens, este greu să mănânci ceva. Iar atunci când produsul consumat este dulce, este ți mai greu. SiS REGO Rapid Recovery, care conține proteine, carbohidrați, electroliți și minerale a intrat bine și nu a produs greață. Consumat imediat după antrenament sau concurs, ajuta la refacerea mușchilor. Vei fi astfel gata mult mai repede pentru următoarea sesiune de antrenament.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Per ansamblu m-am înțeles foarte bine cu produsele SiS. Folosite la concursuri ajunsesem la un moment dat să nu mă mai recunosc așa cum am spus mai devreme. Este drept că odată ce te obișnuiești cu un anumit produs atunci când încerci altul nou rezultatele sunt pozitive și mult mai vizibile, cel puțin la început. Probabil că este și cazul produselor SiS recent testate. Însă cert este că pe viitor le voi folosi din nou pentru a avea un avantaj în fața celorlalți concurenți.

Importator Quantum Sport
SiS Go Isotonic Gel 8 lei
SiS Go Energy Bar 8 lei
SiS Go Electrolyte, Plic 40 g 8 lei
SiS Go Energy + Electrolyte Gel 10 lei
SiS Go Energy + Caffeine Gel 11 lei
SiS Go Energy + Caffeine Gel, Espresso Dublu 11 lei
SiS Whey20 11 lei
SiS REGO Rapid Recovery, Plic 50 g 11 lei

 

 

Vezi Comentarii (0)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

three × 3 =