Traian Goga este redactor FreeRider.ro încă de la începuturile revistei…
De ce e bine să faci sport? Excluzând faptul că sportul ajută atât la sănătate cât şi la organizarea mai bună a lucrurilor. Adică, fără să-ţi dai seama, te clădeşte mai organizat şi mai calculat decât ţi-ai fi putut imagina vreodată. Dar dincolo de faptul că poţi avea parte de premii şi bunuri mai mult sau mai puţin deosebite. Şi, foarte important, excluzând ideea de sport de performanţă (pentru că nu toţi ajung la un nivel atât de înalt), trebuie să ştiţi că sportul ajută, în primul rând, la comunicare.
Prin sport socializezi. Fie că faci atletism, baschet, fotbal, handbal, şah sau ce mai vrei tu, sportul te ajută să cunoşti o mie de oameni noi, minunaţi, în care poţi găsi încredere şi sprijin. Fie că sunt colegi de echipă, concurenţi alături de care ai dus lupte seculare, învinşi sau invingători, cei mai mulți sunt în relații apropiate în afara competiţiilor.
Datorită sportului îţi deprinzi o altă viziune asupra vieţii. Trăind în alte medii, diferite de al tău, îţi dai seama cum văd alţii viaţa, cum îşi umplu timpul, cum îşi împăturesc tricoul sau cum îşi organizează orarul. Descoperi, observi, înveţi. Vizitezi. Pleci în cantonamente, deplasări, concursuri. Spre deosebire de alţi prieteni de-ai tăi care stau acasă făcând acelaşi lucru zilnic, tu eşti chiar privilegiat. Câţi nu şi-ar dori să meargă la Bucureşti să vadă Sala Polivalentă? Câţi nu şi-ar dori să intre în sala de atletism de la Bacău? Sau câţi n-ar vrea să-şi vadă părinţii din tribună cum îi susţin la cel mai imporant meci/concurs al lor? Câţi n-ar vrea să evadeze de stresul de acasă timp de două-trei zile?
Câţi dintre voi călătoresc? O parte o faceţi, dar vă rezumaţi la mare, munte şi iarbă verde, poate şi excursii. Şi o faceţi doar în anumite perioade ale anului. Ca sportiv, ai avantajul că te plimbi, indiferent de perioadă, de vreme sau de timpul liber al părinţilor sau al profesorilor. Credeţi-mă, mulţi tânjesc după frumuseţea dintr-un cantonament sau după ambianţa de colectiv. Cu toate acestea, încă mai sunt oameni care se trezesc spunând: „Şi ce faci tu? Alergi ca prostul? Mai bine stai acasă.” Nu îi băgați prea mult în seamă, din motive evidente. Daca ar fi să trecem într-o listă principalele beneficii, aceasta ar arăta așa:
1. Sănătate
Nu are rost să mai abordăm subiectul, toți știm cât de sănătos e să faci orice sport. Doar prin simplul fapt că transpiri, elimini toxine, ceea ce e foarte bine, plus că bei multă apă care e iarăși un factor care îți îmbunătățește viața. Un alt aspect este că ai un corp frumos dezvoltat cu un tonus plăcut.
Somnul este mai bun, îți controlezi greutatea mai bine, îți întărești inima și plămânii dacă faci sporturi care necesită activități fizice, îți îmbunătățești sistemul imunitar și astfel vei fi mai rezistent în fața bolilor.
Mai mult, sportul stimulează o serie de centrii nervoși ai creierului, ceea ce te va ajuta să te simți mai vesel și mai relaxat. De asemenea, vei arăta mai bine dacă urmezi un program regulat de exerciții, iar acest lucru îți va îmbunătăți imaginea de sine și încrederea în forțele proprii. În plus, exercițiul fizic reduce stările de anxietate și depresie.
2. Socializare
Îți cunoști colegii de echipă în primul rând, apoi pe adversari sau pe ceilalți competitori. Astfel, după un timp vei ajunge să ai prieteni în toate colțurile țării și știi că ai pe cine să vizitezi dacă te duci într-un anumit loc. Câțiva din acești oameni s-ar putea să îți schimbe viața.
3. Scop în viață
Ai un scop pentru care te trezești în fiecare dimineață, știi ce vrei să faci azi: să fii mai bun ca ieri, să scoți timp mai bun cu 2-3 secunde, să te perfecționezi punând cărămidă cu cărămidă la succesul tău personal. Dacă îți place foarte mult ce faci poți spune că ți-ai găsit vocația. Tineți minte că un om căruia îi place ce face nu muncește niciodată. Dacă știi ce vrei de la viață , ești o persoană atractivă pentru cei din jur, îi inspiri și pe restul.
4. Organizarea
Cu timpul ajungi să fii organizat pentru ca programul tău te face să devii astfel. Știi că zilnic de la ora respectivă faci antrenament, iar în funcție de acesta îți plănuiești toată ziua. Plus faptul că ajungi să îți ții evidența într-un caiet a progresului pe care il faci, a kilometrilor pe care îi acumulezi. Îți notezi recordurile personale, ca să știi ce trebuie să depășești. Îți notezi fiecare aspect pe care trebuie să îl observi și să îl îmbunătățești, îți notezi punctele forte și punctele la care trebuie să lucrezi ca să fii dezvoltat echilibrat. Degeaba câștigi mult avantaj la urcare dacă la coborare ești deficitar și pierzi tot ce ai câștigat. Acesta e doar un exemplu. Mai mult, îți notezi obiectivele de sezon, planurile și visurile, așteptările pe care le ai de la tine. Iar după ce ai făcut toate acestea, îți dai seama că ai devenit o persoană mai organizată și structurată în ceea ce face.
5. Experiementezi și vizitezi multe locuri
Așa cum am scris mai sus, în timpul cantonamentelor și concursurilor ajungi prin locuri în care nu ai fost nici cu părinții când erai mic și nici cu altă ocazie. Locuri care te surprind cu splendoarea lor. Locuri și momente unice în viață, care merită să le trăiești și să le vezi într-o viață. Toate aceste experiente și oamenii pe care i-ai întâlnit te vor asigura că îți trăiești viața într-un mod frumos: făcând sport. Vor fi experiențe de care îți vei aminti cu drag odată cu trecerea timpului, uitându-te peste pozele pe unde ai fost.
6. Alimentația (se leaga cu punctul 1)
Dacă ți-ai ales un sport în care alimentația joacă un rol esențial, atunci înseamnă că vei petrece ceva timp studiind acest aspect, adică ești mai atent la ceea ce mănânci și cum mănânci, pentru că astfel îți vor fi influențate rezultatele pozitiv sau negativ, în funcție de alegerile nutriționale pe care le faci. Înveți multe lucruri despre diferite alimente, ce conțin, la ce sunt bune, care are cea mai mare concentrație de o anumită substanță. Spre exemplu știatți că fructul cu cea mai mare cantitate de vitamina C sunt măceșele? Lămâia nu se află nici măcar în top 10.
7. Disciplina (se leagă cu punctul 4)
Făcând sport constant, înveți valoarea perseverenței și disciplinei. Poți străbate 10.000 de kilometri doar pas cu pas, nu dintr-o dată. Pas cu pas îți construiești forma și dacă muncești zi de zi la forma ta, inevitabil vei dobândi podiumul.
Înveți că dacă nu respecți programul, asta se va reflecta în rezultatele tale. Dacă mâine ai antrenament, iar tu seara ieși să te distrezi și ajungi la 3 acasă, mâine vei fi obosit și vei recupera foarte greu odihna pierdută, să nu mai vorbim de riscul de a fi dat afară de la antrenamente sau mai rău de a plăti amenzi față de club. Astfel ajungi să îți impui priorități pentru care vei face sacrificii din când în când, devenind astfel o persoană disciplinată.
8. Evoluția
Înveți ce înseamnă evoluția, acest proces pe care mulți nu il ințeleg și vor să aibă rezultate rapide. Procesul evoluției arată cam așa:
Când faci ceva prima oară, îl faci sub orice critică. A doua oară îl faci cel puțin la fel de prost. Dacă te mulțumești cu atât, ai mari probleme de percepție. A zecea oară dacă îl faci, abia atunci îți dai seama că există oameni care chiar se pricep să facă ce faci tu și ți se face rușine.
La a 100-a încercare, parcă prinzi gustul, dar crește nemulțumirea. Când ajungi la cifra 1.000 începi să respiri. Creația ta arată bine, dar nu e de ajuns. Acum vezi cu alți ochi concurența. La numărul 10.000 se mișcă bine. Ai intrat în sistem. Ești bun! La 100.000 capeți deja aroganță. Sunt puțini ca tine, dar vrei mai mult! Vrei să fii cel mai bun, iar la 1.000.000 cauți în zadar concurența.
9. Micul comerț și promovarea personală
Înveți să vinzi. Câștigi premii de care trebuie să scapi. Înveți să promovezi cât mai bine, să faci diverse oferte, să oferi bonusuri astfel încât să devii un vânzător de încredere și după următorul concurs la care vei câștiga alt premiu lumea să mai cumpere de la tine. Vei avea grijă de reputația ta, nu ai vrea ca oamenii să te arate cu degetul. În al doilea rând, pe lângă vânzări de produse câștigate, înveți să te vinzi pe tine. Adică sponsorilor care vor să vadă la ce ești tu bun și de ce să te aleagă pe tine din alți 100 de oameni ca tine. Trebuie să le dovedești că ești cea mai bună alegere, trebuie să îi convingi că ești cel mai bun și că va fi o afacere „quid-pro-quo”.
10. Înveți să prețuiești
Mai întâi banii. Primii mei bani i-am făcut din sport, câștigand locul 3 la primul concurs la care am participat. Apoi ajungi să te uiți altcumva la bani, știind cât ai muncit pentru banii aceia, cât ai tras de tine, cât ai transpirat, câte bătături ai făcut, de câte ori ai avut pulsul la maximum. Devine scara ta la care te raportezi, știi fiecare lucru pe care ți-l cumperi cât efort necesită că să ți-l permiți. Devii mai cumpătat.
Apoi înveți să prețuiești timpul, resursa cea mai importantă pe lumea aceasta, pentru că e irecuperabilă și finită. Observi cât de repede trece timpul, nu mai știi dacă sunt 2 sau 3 ani de când te-ai apucat, nu îți mai aduci aminte dacă ai fost vara trecută sau acum 2 ani la concursul acela. Observi că iar e iarnă, iar e gata sezonul, imediat trec sărbătorile și începi pregătirile pentru noul sezon, nu durează mult și auzi vocea care face să ți se ridice părul pe tine și să tremuri ușor de emoție: „3, 2, 1… START !”
Articol scris de Sergiu Paraschiv
Traian Goga este redactor FreeRider.ro încă de la începuturile revistei și reprezintă una dintre vocile care contează în ciclismul românesc.
Foarte frumos articolu daca ati putea sa mai faceti unu despre ce exerciti sa faci ca sa te menti in forma inainte de cursa.Multumesc 🙂
Salut! Mai multe detalii despre antrenament poti gasi rasfoind sectiunea Antrenament a site-ului!
Extrem de bine descrisa senzatia de la inceputul unui concurs! Frumos articolul !
Superb articol!
toate bune si frumoase cu sportul,dar sa nu se dea in extreme,ca atunci nu mai e nimic sanatos,oricat de sanatos ar parea . PS : am invatat multe din lucrurile enumerate in articol si nu sunt sportiv .
Vad ca articolul se bazeaza mai mult pe ciclism. E foarte normal, de altfel, pentru ca suntem pe acest site.:)) Ziceam doar… Oricum unele lucruri sunt valabile in orice sport: feeling-ul de dupa sport, comunicarea, micile excursii, alimentatia, organizarea si nu in ultimul rand, sanatatea… E frumos! 🙂
Foarte important!!!!
Grija mare cu sportul de performanta!!!! Poate lasa „urme”… sau chiar mai grav. Girja mare! 🙂
Been there, done that 😉
O zi faina sa aveti si spor la pedalat, alergat, inotat sau ce alte sporturi mai practicati! 😀