Inițiatorul proiectului FreeRider.ro, are la activ peste 250 de biciclete…
A patra etapă a Campionatului Dobrogean de MTB se va desfăşura sâmbătă, 9 iulie, în împrejurimile comunei Frecăţei, judeţul Tulcea, evenimentul fiind organizat de Explorer Tulcea. „Dacă te întrebi de unde vine numele de „Celik Dere”, ne-am interesat şi acesta provine de la o veche şi cunoscută mânăstire din comunca Frecăţei, satul Teliţa, botezată după micul pârâu ce curge în apropiere şi care înseamnă, în traducere din limba turcă, „pârău de oţel”. Legenda spune că în această apă s-ar fi găsit în trecut unele arme vechi, dar ceea ce ne interesează pe noi este desigur traseul, acesta măsurând 50 de kilometri, cu… 870 de metri diferenţă de nivel.
Cunoscătorii ştiu că Dobrogea nu este plată, ci dimpotrivă, un tărâm vălurit, bătut de soare, ce găzduieşte şi munţi foarte, foarte vechi. Concurenţii nu trebuie să îşi facă griji însă că vor fi bătuţi de soare, 90% din traseu fiind prin pădure. „Traseul este valonat, dinamic, te ţine în priză, nu sunt urcări sau coborâri foarte lungi ci e mai degrabă un roller-coaster. Predomina drumurile de pamant, pe alocuri apar formatiuni de piatra sau drumuri pietruite, iar la kilometrul 30 traseul ofera o panorama asupra Niculitelului pana dincolo de Dunare, in Ucraina! Poti spune si ca te bucuri de o incursiune prin locuri incarcate de istorie, desigur, pe langa experienta unui traseu ce scoate untul din tine transformandu-te… in otel”, ne transmite Ion Boncea de la Explorer Tulcea.
Poate ca va sari mai putin in atentia concurentilor, dar merita mentionat si „valul de la Niculitel”, o structura de aparare, punct cheie al unui sistem de fortificatii din secolul sapte al erei noastre!
Celik Dere MTB Marathon include şi o cursă pentru copii, cu mai multe categorii de varsta, care pot fi consultate pe site-ul www.explorertulcea.ro iar profitul realizat în urma întregului eveniment va fi donat proiectului „Pedalez, nu mă droghez!”, un proiect prin care copii aflați la centrul de plasament „Speranța” Tulcea, sunt atrași spre ciclism în încercarea de prevenire a consumului de droguri.
Inițiatorul proiectului FreeRider.ro, are la activ peste 250 de biciclete testate și evaluate în mod obiectiv. Pedalează din 1998 pe mountainbike și din 2009, aproape zilnic, pe site-ul de față.