Inițiatorul proiectului FreeRider.ro, are la activ peste 250 de biciclete…
Experimente de acest gen au mai existat în trecut, dar se pare că data aceasta, cei de la Tretta, s-au pus serios pe treabă pentru a lansa un concept viabil. Practic, în acest moment, majoritatea bicicletelor construite de Tretta beneficiază de tracțiune integrală.
Asta înseamnă așa cum îți poți imagina, angrenarea ambelor roți și prin urmare, realizarea unei tracțiuni mai eficiente. Pentru a genera forța corespunzătoare angrenării celor două roți, va fi desigur necesar un efort suplimentar din partea ta. Sistemul utilizat este același pentru toate modelele din gamă, cu mențiunea că acestea sunt dotate cu o furcă fixă și nu cu una cu amortizor.
Partea de transmisie pentru roata de spate a rămas neschimbată. Asemenea unei biciclete fixie, pe partea opusă casetei de pinioane, există montat pe butuc un alt pinion care transmite forța unui alt pinion prins de cadru.
De aici, un alt lanț, scurt, pornește către furcă, iar de pe furcă, încă un lanț către pinionul montat pe butucul din față.
Din punctul meu de vedere sistemul nu pare a aduce beneficii reale în viața de zi cu zi, poate doar iarna sau în condiții de noroi. Dar să nu scăpăm din vedere greutatea în plus pe care o adaugă acest sistem bicicletei. Mai mult, tragerea lanțului prin laterala stângă a cadrului, fără a beneficia de vreo protecție, nu cred că-ți va ține pantalonii prea curați.
Poți vedea întreaga gamă de biciclete cu tracțiune integrală pe site-ul producătorului.
via Tretta
Inițiatorul proiectului FreeRider.ro, are la activ peste 250 de biciclete testate și evaluate în mod obiectiv. Pedalează din 1998 pe mountainbike și din 2009, aproape zilnic, pe site-ul de față.
corect , greutate si cost suplimentar sa schimbi ditamai lantul.
Parerea mea e ca nu putem vorbi de o bicicleta cu tractiune integrala (100%) dar e un start bun. La roata din fata transmisia se face prin intermediul rotii din spate. Nu stiu cat de eficient este tipul asta de transmisie. Mai bine se facea o adaptare direct de pe axul pedalier (dotat cu foi in stanga si in dreapta), un lant ce pleca paralel cu cadrul iar restul sa ramana ca acest proiect.
Hai ca le-am dat o idee de studiu inginerilor. 🙂
In niciunul dintre cazuri pantalonii nu pot ramane curati.
Superba inventie, mai ales pentru cursiere, abia astept sa-i vad utilitatea.
harry
Ideea ta de studiu este greu de realizat.Gandeste la faptul ca turatia rotii spate trebuie sa fie egala in tractiune cu cea fata . De aici si solutia aplicata de proiectant.
@wolf
stiu la o astfel de bicicleta trebuie pinioane la ambele roti sincronizate intr-un fel sau altul.
Acest proiect este mort din nastere.
nu cred in asa ceva.!..2wheeldrive by mechanical. doar o varianta cu motor electric in huburi, actionate de un generator pe butuc pedalier. pedalezi- energizezi ! bicicleta inseamna fiabilitate-simplitate, nu grosolanie-aiureala
Pentru Harry: adaptarea la axul pedalier nu se poate face, deoarece daca se schimba raportul de transmitere ax angrenaj-roata spate fata de ax angrenaj – roata fata, una dintre roti ar frana (cel cu transmisie mai mare)