Traian Goga este redactor FreeRider.ro încă de la începuturile revistei…
Cervelo produce genul de biciclete pe care este scris cu litere mari cuvântul „exclusivism”. Nu e vorba că muritorii de rând nu ar ști să meargă pe bicicletele lor ori că acestea sunt fermecate cu o vrajă care exclude anumite categorii, dar compania canadiană s-a bazat pe o filosofie clară de când există. Ei bine, de acum se mai schimbă o idee paradigma și, chiar dacă pentru mulți nu pare, Cervelo lansează R2, o cursieră accesibilă din punct de vedere al prețului. Cel puțin dacă o compari cu restul gamei…
Marca originară din Canada a fost și este sinonimă cu biciclete premium, vândute pentru un preț pe măsură. E drept, calitatea niciodată nu a lăsat de dorit, Cervelo având la activ un singur episod de rechemare în service, și acela pentru un ghidon care nici măcar nu era produse de ei, dar în rest nu au avut parte de pățanii asemănătoare care ar putea păta iremediabil reputația. S-a ferit și de orice fel de alt scandal și și-a văzut de treabă, dacă e să relatăm pe larg povestea, și a produs cursiere și biciclete de triatlon de calitate.
Acum, ne aflăm în fața unui nou moment de cedare în fața prețului, din istorioara Cervelo de până acum. Canadienii lansează R2, cursiera din gama lor cu cel mai mic preț, preț care s-a dorit a fi sensibil mai scăzut față de cele practicate până acum. Bicicleta are la bază același cadru ca modelul R3, care cântărește puțin sub 1 kilogram (mărimea 56, vopsit) și pe care se pot instala sisteme de schimbare mecanice și electronice, dar și hidraulice, chiar dacă acestea sunt cu adevărat rare. Tehnologiile folosite pentru producerea componentei centrale sunt tot cele care au consacrat Cervelo, precum țevile Squoval care presupun un profil pătrat ale cărui laturi sunt ușor arcuite. Inițial proiectat în 2005 pentru rezistență sporită, rigiditate crescută și cât mai puțină masă, profilul a fost dezvoltat de-a lungul anilor astfel că acum a fost optimizat din punct de vedere aerodinamic, rezultând Squoval 3. Echiparea este alcătuită din componente Shimano 105, FSA și 3T, toate asezonate cu o pereche de roți Shimano RS010, această configurație făcând bicicleta să coste 2.500$.
Ziceam mai sus că Cervelo dorește atingerea unui preț sensibil mai scăzut. Reușita demersului rămâne la latitudinea fiecăruia să fie apreciată pentru că, din câte se pare, producătorul a reușit să îl aducă mai jos cu 350$ față de precedentul cel mai scăzut nivel. Cursiera aero S2, echipată cu generația anterioară a setului Shimano 105, dar și câteva piese din grupul Tiagra, costă 2.850$. Pe urmă ar mai fi și vocile care ar spune că asemenea preţuri nu au ce căuta în aceeaşi frază cu cuvântul „buget”, dar probabil acestea permit modelului R2 să se apropie cât se poate de mult pentru moment de compromisul dintre cost și calitate.
Sursa: Cervelo
Traian Goga este redactor FreeRider.ro încă de la începuturile revistei și reprezintă una dintre vocile care contează în ciclismul românesc.