Acum citesti
Noile roți Zipp 303 Firecrest sunt mai rapide, ușoare și late ca niciodată

Noile roți Zipp 303 Firecrest 2021 sunt cu adevărat construite pentru viteză maximă. Folosind același concept cu jante late hookless de pe recent lansatele roți 303 S, noile Firecrest devin chiar mai late.

Schimbările sunt însă mai multe, de la o adâncime mai mică a jantei până la o construcție mai ușoară din carbon și butuci cu totul noi. Rezultatul e un set de roti foarte ușor ce nu face rabat de la nimic, merge pe șosea și pe gravel și e mai ieftin decât modelul anterior.

Cel mai important subiect sunt jantele, în comparație cu modelul 303 S și cu modelele anterioare, dar o mare parte din îmbunătățiri vin și de la noii butuci ZR1 DB.

Butucii sunt proiectați în Germania și au o etanșare mai bună și mai precisă, pentru o durabilitate îmbunătățită. În interior sunt rulmenți încapsulați cu bile din inox. O mare schimbare e angajarea rapidă datorată noului sistem cu 6 clicheți. Aceștia se cuplează în set de câte 3 într-un inel dințat cu 33 de dinți, oferind practic 66 puncte de contact. Acest lucru se traduce într-un unghi de angajare de 5.5 grade, perfect pentru urcările dificile pe gravel.

Butucii sunt exclusiv Centerlock și vin cu ax thru de 12 mm. Există și o versiune cu frâne pe jantă.

În afară de faptul că sunt mai late și hookless, atât jantele 303 S cât și Firecrest sunt tubeless ready și necesită anvelope Tubeless sau Tubeless Ready. Aceste anvelope au o margine mai puternică și mai rigidă ce nu se întinde și sunt necesare pentru jantele cu pereți drepți. Ambele roți pot fi folosite cu camere, dar nu și cu anvelope non-tubeless. Ambele modele sunt pentru frâne pe disc, cu prindere de tip Centerlock. În afară de asta, nu mai sunt multe lucruri comune între cele două versiuni ale roții cu profil mediu de la Zipp.

Jantele Firecrest sunt mai late și mai puțin adânci, dar și mult mai ușoare. Acestea au primit și micile adâncituri rotunde ce îmbunătățesc aerodinamica, producția acestora fiind destul de complicată. Janta chiar are o formă cu totul diferită și e produsă în atelierele proprii din Indianapolis, față de modelul 303 S produs în Taiwan.

Iată diferențele esențiale între 303 S și 303 Firecrest:

303 S303 Firecrest
Greutate (F)*717g (măsurată)632g (măsurată)
Greutate (S)*828g (măsurată) 760g (măsurată)
Greutate (Pereche)1,540g (oficială)1,355g (oficială)
Greutate jantă410g (oficială) 355g (oficială)
Lățime (int)23mm25mm
Lățime (ext)27mmxxxx
Profil45mm40mm
Preț€1,100€1,800
Butuci76/176ZR1 DB
Spițe24 CX-Sprint24 CX-Sprint
NipluriOțelAlloy
Clicheți/dinți3 / 366 perechi asimetrice / 33
Angajare10º5.5º
Limită de greutate ciclist115kg115kg

Lățimea interioară e de 25 mm și cea exterioară un pic peste 30 mm, iar profilul e un pic peste 40 mm. La fel ca 303 S, și Firecrest sunt disponibile doar în mărimea 700c, nu și 650b.

Reducerea seminificativă de greutate a jantelor vine de la noul profil hookless cu margini drepte. Nu în totalitate, dar în mare parte. Modelarea marginilor clasice hooked din carbon este complicată și necesită o matriță din silicon, care se poate compresa pentru a fi eliminată la final.

Cu modelele hookless, se poate folosi o matriță rigidă, ceea ce înseamnă că procesul de producție e mai bine controlat. Există variații mai mici ale rezultatului final, pot fi folosite presiuni mai mari, rășină și carbon în cantități mai mici și practic rezultă un produs superior. Din aceste motive s-a reușit obținerea unui produs mai ușor dar la fel de rezistent ca cel anterior.

De asemenea, producția e mult mai ieftină, economii care se regăsesc în prețul produsului, noul set de roți 303 Firecrest fiind cu 300$ mai ieftin decât cel anterior, dar cu 300 g mai ușor!

Roțile sunt și mai confortabile și mai rapide, în mare parte datorită marginii hookless. Aceasta ajută așezarea bună a anvelopelor tubeless/tubeless ready și oferă o tranziție mai liniară între jantă și anvelopă.

În loc să folosească tunelul aerodinamic, Zipp a ieșit cu roțile pe diferite tipuri de șosea pentru a măsura nu doar frânarea aerodinamică ci și eficiența la rulaj și reducerea vibrațiilor.

Iată cum stă treaba. Indiferent ce presiune era folosită la vechile roți 303 cu lățimea internă de 21 mm, aceasta trebuie scăzută cu 10 psi pentru a obține toate beneficiile pe noile jante mai late. Se pot experimenta diverse presiuni de acolo în jos. Asta dacă s-au folosit anvelope tubeless. Dacă se trece de la anvelope cu cameră de pe roțile vechi pe tubeless pe cele noi, presiunea trebuie scăzută cu 20 psi. Presiunea maximă acceptată la noile roți indiferent de anvelopă e de 72.5 psi (5 bar).

Zipp a ales să nu folosească date din tunelul aerodinamic deoarece viteza în realitate e dată de mai mulți factori, nu doar de vânt și de rezistența aerodinamică. Iar noile roți moderne sunt foarte bune din punct de vedere aerodinamic și chiar Zipp recunoaște că diferențele între ele sunt minore.

Noile Zipp 303 Firecrest 2021 sunt cu 5 W mai rapide decăt noile 303 S și cu 15 W mai rapide decât modelul anterior 303 Firecrest.

303 a fost mereu roata Zipp pentru pavatele clasice. Este un amestec între o jantă suficient de subțire pe verticală pentru a fi ușoară și confortabilă dar suficient de profilată pentru a oferi beneficii aerodinamice reale. Nimic nu s-a schimbat iar noile roți sunt proiectate să funcționeze cu orice anvelope între 28 și 55 mm.

Rotile pot fi deci folosite la orice de la șosea la ciclocros și gravel. A se remarca limita minimă de siguranță de 700x28c și faptul că jantele sunt incompatibile cu anvelope non-tubeless.

O să existe și un model nou 303 Firecrest pentru frâne pe jantă. Acesta are forma exterioară anterioară, dar interiorul a fost modificat pentru a fi complet tubeless ready. Roțile primesc și noii butuci, doar că în versiune pentru frâne pe jantă și cu ax QR. Prețul e identic cu cel anterior, fiind mai scumpe decât cele pe disc, din cauză că nu au jantele hookless. Modelul acesta va fi disponibil și în varianta pentru baieu.

Toate roțile Zipp cu frână pe jantă sunt acum tubeless ready, dar cu margini hooked tradiționale, cu lățimi între 18-21 mm, limitate ca lățime de cleștii de frână.

Mai multe informații găsiți pe pagina producătorului.

Informații și imagini de pe bikerumor.com

Vezi Comentarii (0)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

ten − 4 =