Acum citesti
Polar OH1 + Test senzor optic puls

Până de curând Polar era dedicat sistemului bluetooth de comunicare, însă odată cu lansarea senzorului optic de puls Polar OH1 +, situaţia s-a schimbat, întrucât acesta comunică cu electronicele tale nu doar prin BT ci şi prin standardul ANT+, devenind astfel compatibil cam cu orice altceva de pe piaţă.

„Cine este” Polar OH1 +

Polar OH1 + este un „device” extrem de mic, doar 5 grame, un senzor optic de puls, la fel ca cel pe care îl vezi pe spatele ceasurilor, doar că mai bun, pe care îl poţi folosi împreună cu orice alt device electronic care nu are senzor de puls integrat, iar aici ar intra ceasurile multisport, ciclocomputerele, benzile de alergare etc. Polar OH1 Plus este echipat cu 6 LED-ri verzi care „vâd” foarte bine fluxul de sânge, sub pielea ta.

Senzorul face acelaşi lucru ca centurile toracice de puls, doar că măsoară pulsul prin senzorul optic asistat de LED-uri în comparaţie cu centura de puls care măsoară impulsurile electrice venite de la inimă. De asemenea, măsoară pulsul din altă parte, mai precis de la mână sau de la tâmplă, spre deosebire de centura de puls care măsoară de pe piept. Ai putea spune că acest Polar OH1+ este mai puţin precis întrucât măsoară de la distanţă mai mare faţă de inimă. Din teste am observat însă că măsurătorile sunt foarte similare cu ce primeşti de la centura de puls, diferenţa principală fiind că informaţia primită de la mână este puţin întârziată faţă piept, datorită distanţei mai mari de la inimă la mână.

Un avantaj pe care l-am observat la acest senzor ţine de confort. Pentru mine personal este mai puţin confortabilă centura de puls instalată pe piept. Când alerg sau sunt cu bicicleta se întâmplă să alunece de la transpiraţie sau efectiv să fie prea largă. Mai mult, mai sunt zile când mă îmbrac în echipamentul de bicicletă după care îmi dau seama că am uitat să pun centura. Treaba asta e cu atât mai enervantă iarna, când ai mai multe haine de dat jos pentru a-ţi pune centura. Cu Polar OH1+ toate aceste „probleme” se rezolva, pentru că senzorul se prinde pe antebraţ, sau mai sus dacă vrei. Aşadar îl poţi pune şi scoate când vrei, chiar şi îmbrăcat cu jacheta de ploaie.

Unboxing

În cutie primeşti senzorul optic de puls Polar, brăţara elastică cu suportul în care se fixaeză senzorul, două clip-uri pentru ochelarii de înot în care fixezi senzorul şi clip-ul special în care fixezi senzorul când vrei să-l încarci prin usb.

Utilizare

Pentru a porni senzorul apeşi scurt pe butonul din lateral. Pentru a-l opri, apeşi lung. Pe partea opusă butonului este un LED care te informează despre ce se întâmplă cu el. Când clipeşte verde înseamnă că înregistrează. Dacă începe să clipescă alb înseamnă că nu mai „simte pulsul”.

Este extrem de simplu să foloseşti acest senzor, iar mulţi îl vor prefera în detrimentul centurii de puls care are dezavantaje şi la înot. Centura tinde să alunece de pe piept în special când eşti în bazin la capăt de culoar, te întorci şi împingi cu putere în picioare. La Polar OH1+ nu mai ai problema asta pentru că îl poţi folosi în două moduri – fie fixat pe mână în brăţară, fie fixat în suportul special care se prinde de ochelarii de înot.

Fixat aici, pe ochelari, senzorul va măsura pulsul de la tâmplă. Şi e mult mai bine de aici, cu precizie mai mare, întrucât nu ai agitaţia apei provocată de mâini când înoţi. Mai mult, dacă ai probleme de comunicare wireless între senzor şi ceas, atunci poţi folosi doar senzorul singur, sa înregisreze sesiunea de antrenament, sau concursul, acesta putând fi sincronizat cu ceasul sau telefonul dupa ce ai terminat treaba. Polar OH1 Plus are o memorie internă de 4 mb, suficientă pentru aproximativ 200 ore de antrenament sau concurs.

La alergare mi-a plăcut la fel de mult pentru că nu mai aveam grija centurii care putea aluneca dacă nu era strânsă corect. Având senzorul pe mână îl puteam manevra la nevoie oricând doream. Desigur, cu condiţia să fii la mânecă scurtă. În poza de mai jos se vede că brăţara strânge destul de tare, însă nu am simţit disconfort. În plus e reglabila şi elastică. Pe de altă parte un senzor optic trebuie să fie cât mai fix prins de mână, pentru a măsura corect. La fel este şi la ceasurile cu senzor optic pe spate.

La bicicletă l-am găsit la fel de util. Îmi place mult mai mult să am senzorul pe mână decât la piept unde şi aici, fiind aplecat în poziţia de pedalare, centura se miscă şi de multe ori nici nu mai ştii unde e.

Precizie

Pentru început trebuie ştiut că precizia poate să difere de la om la om şi nu neapărat din cauza senzorului. Culoarea pielii, părul de pe piele, poziţia senzorului, toate pot influenţa precizia. Pentru poziţie, încearcă să aşezi senzorul cât mai bine peste venele din mână şi cât mai strâns, dar în aşa fel încât să nu întrerupi circulaţia sângelui.

Pe traseu şi în timpul testelor am observat că senzorul optic a măsurat foarte bine, comparat cu o centură de puls cu care înregistram în paralel. S-a comportat bine şi în timpul intervalelor, iar la final a măsurat corect şi revenirea. Întârzierea la raspuns este în continuare prezentă, comparativ cu timpul de reacţie a senzorului de piept, dar am explicat mai sus motivele.

Încărcare, autonomie

Polar OH1 Plus este echipat cu acumulator intern, în comparaţie cu bateria normală care vine în general cu centurile de puls. Potrivit specificaţiilor oficiale, OH1 are o autonomie de până la 12 ore, iar în realitate am observat că valoarea e foarte apropiată cu ce am obţinut în teren. Pe de altă parte acumulatorul intern ar putea fi considerat dezavantaj pentru OH1, întrucât senzorul trebuie încărcat periodic în timp ce bateria din centura de puls poate să te ţină şi ani de zile, în funcţie de cum o foloseşti.

Concluzie

Polar OH1 + mi-a plăcut foarte mult, în primul rând mulţumită confortului pe care îl primeşti la „instlarea” pe mână în comparaţie cu prinderea pe piept cu centură. Din punct de vedere al preciziei am văzut că ofera informaţii practic identice cu ce primeşti de la un senzor de piept de calitate, iar dacă poţi trăi şi cu ideea că o dată la 12 ore de utilizare trebuie să-l reîncarci, atunci avem aici un mic produs câştigător.

Specificaţii, preţ, importator

  • Sistem măsurare: 6 LED-uri
  • Comunicare: BT LE şi ANT+
  • Memorie internă: 4 mb, ~200 ore
  • Autonomie: ~12 ore, acumulator 45 mAh LiPo
  • Rezistenţă la apă: 30 m adâncime
  • Fixare pe mână: brăţară textilă elastică
  • Opţiuni culori brăţară: gri, portocaliu, negru
  • Mărimi brăţară: o singură mărime, elastică, reglabilă
  • Accesorii: clip pentru ochelari înot, clip pentru încărcare USB
  • Compatibilitate: orice produs electronic ce comunică prin BT sau ANT+
  • Greutate: senzor 5g, brăţară 12g, clipul 3,5g
  • Diametru: 29,85 mm
  • Grosime: 13,5 mm (clip inclus)
  • Preţ la data publicării articolului: 389 Lei

Importator: LivingWell

Vezi Comentarii (0)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

ten − six =