Îi place să spună că s-a născut pe bicicletă, însă…
Odată cu iarna a venit și momentul căutărilor pe net, sau direct în magazine, pentru viitoarele aventuri ce urmează să le facem pe bicicletă vara următoare. Dacă ai de gând să călătorești „light”, adică doar cu cel mult un rucsăcel în spate, atunci poate nu te interesează acest articol. Însă dacă ești „aproape” light, merită să citești mai departe.
Coburii pentru bicicletă reprezintă varianta clasică de cicloturism. Bagaje relativ mari care îți oferă autonomie completă pe bicicletă. Poți transporta totul, poți poposi oriunde. Însă coburii sunt mari și destul de greoi, transfromându-ți bicicleta într-un vehicul destul de lent. Mai nou a început fenomenul „bikepacking” care presupune genți mai mici instalate pe bicicletă în locuri care nu necesită suporturi metalice, sau cel puțin nu la fel de mari ca în cazul coburilor.
Coburii de șa
Cele mai cunoscute sunt gențile „stabilizate” ce se instalează sub șa. Sistemul este similar clasicei gentuțe de șa pentru scule însă acestea, adresate cicloturismului, sunt mult mai mari și dispun de un sport suplimentar care le stabilizează. Aici este practic secretul pentru că o geantă mare, instalată sub șa, te va destabiliza. Suportul special al acestor genți te asigură că poți merge repede chiar dacă ai la spate o astfel de „coadă”.
Gențile pentru ghidon
Și acestea sunt cunoscute însă azi asemenea genți au ajuns la un nou nivel. Când ai de gând să-ți montezi așa ceva trebuie să fi atent la modul de instalare. Nu sunt multe lucruri mai neplăcute decât să observi cum geanta alunecă în jos și începe să apese pe cabluri sau mai rău, să se frece de roată. Cele mai bune sisteme includ un cablu care trece pe sub pipă. În acest fel instalarea fixă pe ghidon este garantată.
Coburi rezistenți la ploaie
Cele două tipuri de coburi sunt cei normali și cei rezistenți la ploaie, chiar scufundare. Aceștia din urmă sunt de preferat deși sunt mai scumpi și mai grei. Însă utilizându-i nu mai ai nevoie de alte huse externe sau „pungi de gunoi” interne în care să-ți pui hainele sau sacul de dormit.
Genți din fibră Cuben
Destul de puțin cunoscută, această fibră este extrem de rezistentă și ușoară, folosită fiind la fabricarea velelor de iaht, corpurilor zepelinelor, zmeielor etc. Destul de greu, această fibră a intrat într-un final, și în industria genților pentru bicicletă, cu rezultate foarte bune. Spre exemplu o astfel de geantă construită din 5 paneluri cântărește doar 9 grame! Totuși încă nu există astfel de coburi pe care să-i cumperi din magazin. Totul este construit la comandă.
Coburi ce se potrivesc în fața sau spatele bicicletei
Mai rari sunt coburii pe care îi poți instala fie în față fie în spatele bicicletei. Arkel Rollpacker este un astfel de produs. Avantajul este destul de clar, gențile fiind mult mai versatile și pot fi mai ușor de împrumutat prietenilor. Astfel de genți există chiar și în variante cu capacități mari de 25 litri.
Genți integrate în cadru
La noi astfel de genți sunt cunoscute în forma lor triunghiulară cea mai mică, acea de gentuță pentru scule integrată în triunghiul cadrului. Există însă azi variante mult mai mari ce ocupă în întregime interiorul triunghiului față al bicicletei. Avantajele sunt multiple, spre exemplu nu mai este nevoie de chingi de prindere pe cadru (cu condiția ca și cadrul să fie compatibil și să aibă șuruburi de prindere). De asemenea și estetic o astfel de geantă arată mult mai curat.
Genți modulare
Poate ai nevoie de spațiu mai mult sau mai puțin de stocare pe bicicleta însă nu vrei să tot cumperi genți cu fiecare ocazie. Pentru acest motiv există gențile modulare care pot fi prinse una de cealaltă, atunci când ai nevoie de loc mai mult, sau poți instala doar una din ele dacă pleci la o tură pentru care nu ai nevoie de multe bagaje.
Coburi pentru tije de șa reglabile
Poți astăzi să te duci la o tură mai lungă chiar și cu o bicicletă gândită mai mult pentru distracție de o zi. Spre exemplu o bicicletă echipată cu tijă de șa reglabilă o vezi mai degrabă pe un traseu de enduro și mai puțin într-o tură de cicloturism. Dacă însă vrei să le combini pe cele două poți acum să o faci mulțumită celor de la Porcelain Rocket și Arkel care deja au pregătit niște prototipuri pentru astfel de coburi.
Genți susținute de hamuri și tocuri
Acesta nu este un design nou, dar este totuși inovator. Avantajul sistemului este că poți desprinde rapid de pe bicicletă doar geanta impermeabilă și nu tot ansamblul cu tot cu prinderi, acestea rămânând fixate pe bicicletă. Blackburn, Revelate și Porcelain Rocket sunt doar câteva din mărcile care oferă acest sistem.
Coburi „drybag” cu fermoar
Astfel de genți impermeabile sunt eficiente însă total inaccesibile când sunt instalate pe bicicletă, în special cele instalate pe ghidon. Pentru a schimba acest lucru unele companii au adăugat un fermoar de-a lungul părții superioare. În acest fel poți avea acces imediat la tot ce este în interior, spre exemplu telefonul sau portofelul. Evident și feroamarul este protejat împotriva ploii. Una din gențile care oferă acest sistem este Burra Burra de la Specialzied.
Informații preluate de pe cyclingabout.com.
Îi place să spună că s-a născut pe bicicletă, însă în realitate s-a născut în București. Practic, se dă pe două roți din copilărie. Mai serios s-a apucat de ciclism din 1998 când, după ce și-a cumpărat primul MTB, s-a și dus la vârful Omu. Se mândrește că a fost primul care a făcut asta și până în ziua de azi așteaptă să-i confirme cineva... Lăsând gluma la o parte, Dan este unul din cei mai pasionați cicliști din România, la nivel de amatori. Rămânând tot timpul la un nivel constant al pasiunii, niciodată prea exagerat sau prea monoton, și-a angrenat întreaga familie care-i susține entuziasmul și pedalează alături de el. Tot timpul pe bicicletă, la concursuri, la teste, la evenimente de profil din țară și străinătate, explorând un nou traseu de cicloturism sau pur și simplu scriind despre acest subiect, Dan este în constantă legătură cu ultimele noutăți din domeniu, ultimele trenduri și ultimele tehnologii folosite la biciclete.
Salut. Sa inteleg ca pe FB nu raspundeti la intrebari;). Voi incerca si aici: Exista cumva vreun magazin din Ro care vinde genti pentru sa, precum cele prezentate la inceputul articolului? Multumesc.
Scuze de raspunsul intarziat. Din păcate în România nu se găsesc direct într-un magazin de biciclete sau outdoor. Însă Apidura Anglia este una cele mai cunoscute firme pe „feliuța” asta. Livrează și în România, iar taxa de transport este în jur de 17 euro. Destul de mult însă dacă vă strângeți mai mulți la aceeași comandă, devine mai accesibil.