Horaţiu pedalează şi merge pe munte de când se ştie,…
Bicicleta smart Vanhawks Valour a apărut în urma unei campanii de pe Kickstarter despre care am mai vorbit la momentul respectiv. De-abia acum la începutul lui 2016 ea vede lumina zilei în formă finală şi este livrată clienţilor. Valour este o bicicletă plină de facilităţi şi gadget-uri electronice, dar toate pe o bicicletă de bază foarte serioasă, creată pentru a fi bicicleta de oraş perfectă.
Valour are un sistem de navigaţie integrat şi o grămadă de senzori. Pentru navigaţie sunt folosite nişte LED-uri subtil integrate în ghidon care indică direcţia în care trebuie virat în prima intersecţie
Ca şi senzori, modelul final include giroscop, accelerometru, magnetometru, senzor de viteză, receptor GPS şi senzori de detecţie a obiectelor în unghiul mort. Toate acestea sunt alimentate din dinamul integrat în butucul din faţă. Bicicleta se împerechează pe Bluetooth cu telefonul de unde se pot accesa toate datele de navigaţie dar şi informaţii despre alte biciclete Vanhawks conectate. Tot sistemul funcţionează unitar, de exemplu dacă este detectat un vehicol la mai puţin de 3 m în spate, ghidonul vibrează.
Bicicleta propriuzisă este construită pe un set de cadru şi furcă de carbon cu dropout-uri de single speed. Pentru transmisie este folosită o curea Gates. Roţile sunt dotate cu anvelope de oraş Vittoria Randonneur iar pe ghidon sunt montate manşoane de calitate Ergon. Modelul de bază vine cu un butuc spate cu o singură viteză la preţul de 1250 USD, dar pentru 250 USD în plus se poate comanda un butuc Nuvinci N360 cu viteze interne. Bicicleta vine cu frâne mecanice pe disc Avid BB5, existând posibilitatea să fie comandată şi cu BB7.
Multitudinea de date colectate de bicicletă sunt accesate cu ajutorul aplicaţiei Vanhawks de pe telefon. Funcţia Smart Routes învaţă rutele preferate ale utilizatorului şi ştie să le găsească pe cele mai uşoare, cu mai puţin trafic şi mai rapide folosind datele colectate de la toţi utilizatorii Valour. Funcţia Ride Metrics colectează toate datele turei pentru gestiunea programului personal de fitness. Funcţia Mesh Network asigură securitatea bicicletei, toate modelele fiind urmărite de aceasta, în cazul furtului localizarea lor fiind foarte uşoară.
Ghidonul este plin de circuite electronice şi a fost îmbunătăţit, în special pe partea de etanşeitate la sesizarea unor probleme apărute la bicicletele iniţiale de test.
Livrările au început deja pentru cei care au contribuit la campania de crowfunding, dar compania speră să onoreze şi comenzile noi apărute până în luna februarie.
Mai multe informaţii găsiţi pe site-ul producătorului.
Sursa: bikerumor.com
Horaţiu pedalează şi merge pe munte de când se ştie, dar s-a apucat serios de mountain bike şi de participarea la concursuri în 2006, iar de cursieră în 2010. Când nu pedalează, aleargă pe poteci de munte, iar iarna practică schi-alpinism. Iubeşte potecile de MTB din Carpaţi şi şoselele şerpuitoare ale Alpilor. Zona sa preferată de MTB este Bran-Moieciu.
Interesant, as fi curios cine le face cadrele.
Probabil unul dintre producătorii asiatici care fac şi pentru restul firmelor mari sau mici. Dar sunt prea mici ei ca să putem afla noi asta… Cu siguranţă nu le fac ei la preţul acesta….