Îi place să spună că s-a născut pe bicicletă, însă…
Asociația Bike Attack Reșița este cel mai bine cunoscută pentru concursul de mtb Metal Enduro. Este un concurs care combină tehnica și viteza mare la vale cu anduranța și rezistența pedalării la deal. Însă în afară de entuziasmul pentru viteză pe care membri Bike Attack îl au, ei sunt la fel de pasionați de natură și frumusețea regiunii lor geografice și la viteză mică. Este motivul pentru care au bătut zona Banatului pe mtb-uri probabil fiecare potecă și forestier din regiune. În urma acestor ture de cicloturism au ieșit zeci de trasee cartografiate.
De la Bike Attack Reșița am primit hărțile pentru cicloturism „Trasee Cicloturistice în Munții Banatului” și harta pentru drumeție „Munții Cernei – Mehedinți”, ambele tipărite de cunoscuta publicație Schubert & Franzke.
Harta pentru cicloturism este împărțită în 25 de planșe separate mai mici pentru a fi mai ușor de luat la tine pe bicicletă. Planșele conțin un total de 41 trasee. La acestea se adaugă încă o planșă, la o scară mai mare și care le include pe toate, pentru a-ți mai ușor să găsești numărul planșei și al traseului dorit. Dimensiunea unei planșe pliată este de 24×13 cm. Așadar, dacă ai pe ghidon un porthart sau o gentuță de ghidon cu porthart, poți pune harta direct acolo unde va fi protejată de ploaie.
Planșele cu trasee sunt super bine organizate: ai descrierea traseului în română și engleză, alături de simboluri care indică nivelul de dificultate al traseului, sensul recomandat, tipul profilului și dacă pe traseu întâlnești obiective turistice precum mănăstiri, muzee sau biserici din lemn. Sunt de asemenea indicate și posibilitățile de cazare de-a lungul traseului.
După care este afișat profilul traseului plus încă o serie de informații: altitudinea minimă, medie și maximă, diferența de nivel pozitivă și negativă, înclinarea maximă și medie. Profilul traseului conține cinci coduri de culoare prin care este descris tipul suprafeței de rulare pe care vei pedala: asfalt, drum de pământ sau beton, macadam sau pietruit, drum auto forestier sau de căruță și potecă. Nu în ultimul rând, de-a lungul profilului traseului îți sunt indicate și cele mai importante repere pe care le vei întâlni. Spre exemplu este util de știut dacă „Tâlva Țapului” de pe traseul 2, planșa 1, este în vârful dealului sau mai ai de urcat după ce ajungi acolo.
Pe verso vei găsi harta geografică a regiunii respective peste care au fost suprapuse traseele. Și aici, fiecare traseu are culoarea lui pentru a-l identifica și pentru a nu se confunda între ele. Tot aici ai și o variantă mai mică a profilului traseului.
Ultimele planșe din set conțin „Trasee Etnice”. Acestea sunt trasee tematice, trasee care trec pe la lacuri și mine și care includ tematicile etnice ale regiunii. Spre exemplu poți face Traseul satelor Croate din Banat, cu o lungime de 56,3 km și diferență de nivel de 1698 m, sau trasee de mai multe zile cum ar fi Traseul satelor Cehești din Banat, cu o lungime de 109 km și 2945 m diferență de nivel și Traseul satelor Germane din Banat, cu o lungime de 146 km și 3225 m diferență de nivel.
Însă pentru că suntem în era digitală, la achiziția versiunii tipărite pe hârtie, vei primi și track-urile gps. Toate track-urile sunt numerotate la fel ca cele de pe harta de hârtie, așa că le vei găsi ușor una în funcție de cealaltă. Cele doua variante, digitală și tipărită, se completează perfect una pe cealaltă. Pe hârtie ai descrierea traseului, lungimea, diferența de nivel și imaginea de ansamblu a zonei, iar pe gps ai traseul de navigat la fața locului.
În varianta digitală informația este prezentă sub forma track-ului și a reperelor “waypoints”, pe care le încarci direct în dispozitivul tău de navigație, fie că este telefon, ciclocomputer, ceas sau gps dedicat. Track-urile sunt în format universal gpx.
Din aceeași serie face parte și harta de drumeție pentru Munții Cernei – Mehedinți, Banatul Montan. Și aici descrierea este similară ca în cazul traseelor de cicloturism. Pe o parte ai traseele numerotate și descrise în română și engleză, iar pe cealaltă parte ai harta geografică și traseele suprapuse. Ceva ce mi-a plăcut în mod special este că pe traseu îți este indicat inclusiv dacă o porțiune conține marcaj turistic rar.
Planșele cu hărțile de cicloturism costă 30 Lei, preț care include track-urile gps, iar harta de drumeție costă 20 Lei. Comenzile se pot face aici sau la telefon 0751-085.092.
Îi place să spună că s-a născut pe bicicletă, însă în realitate s-a născut în București. Practic, se dă pe două roți din copilărie. Mai serios s-a apucat de ciclism din 1998 când, după ce și-a cumpărat primul MTB, s-a și dus la vârful Omu. Se mândrește că a fost primul care a făcut asta și până în ziua de azi așteaptă să-i confirme cineva... Lăsând gluma la o parte, Dan este unul din cei mai pasionați cicliști din România, la nivel de amatori. Rămânând tot timpul la un nivel constant al pasiunii, niciodată prea exagerat sau prea monoton, și-a angrenat întreaga familie care-i susține entuziasmul și pedalează alături de el. Tot timpul pe bicicletă, la concursuri, la teste, la evenimente de profil din țară și străinătate, explorând un nou traseu de cicloturism sau pur și simplu scriind despre acest subiect, Dan este în constantă legătură cu ultimele noutăți din domeniu, ultimele trenduri și ultimele tehnologii folosite la biciclete.