Îi place să spună că s-a născut pe bicicletă, însă…
Recent pe pagina de Facebook a festivalului Tare ca Piatra, ce are loc în fiecare an la Piatra-Neamţ, am văzut un anunţ care ne-a intrigat. Mai precis Fundaţia Ileana, organizatorul festivalului, urma să construiască pe muntele Cozla un Bike Park. Ştirea este importantă întrucât în ultima vreme am auzit numai de bine în ceea ce priveşte ciclismul românesc, indiferent de ramurile sau disciplinele sale. Aşa că am luat legătura cu Delia Ilisei, marketing & comunicare Tare ca Piatra, pentru a afla mai multe detalii.
Denumirea oficială a proiectului este Semnalizarea traseelor de MTB de pe Muntele Cozla. „Fiind un proiect marca TARE CA PIATRA, realizat de către Fundația Ileana, în parteneriat cu Primăria Municipiului Piatra-Neamț titulatura de “Bike Park” este oferită cu caracter de identitate, de combinare a trail-urilor existente într-o singură entitate și pentru a sublinia faptul că traseele vor fi practicabile pe întreaga perioadă a anului”, spune Delia.
În fapt este vorba de trei trasee de ciclism montan: unul de Downhill și două de Cross-Country – Hobby și Expert. Actualele trasee prevăzute în proiect sunt cele folosite în cadrul celei de-a zecea ediții de Tare ca Piatra de anul trecut, dar pe termen lung se are în vedere construirea unei linii de Enduro și a doua linie de Downhill.
„Obiectivul principal al inițiativei noastre este refacerea traseelor și semnalizarea permanentă a acestora”, completează Delia. „Pentru traseul de downhill toate elementele de pe traseu vor fi reconstruite, se va construi o platforma de Start, toţi copacii din zonele cu risc de accident vor fi asigurați cu saltele de protecție, Startul și Finişul vor fi clar marcate de două panouri pe care vor fi trecute informații relevante, ca: amplasament, împrejurimi, hartă Bike Park și hartă traseu, lungime, dificultate, recomandări echipament și alte explicații necesare, de-a lungul traseului vor exista indicatoare de avertizare pentru zonele mai tehnice, semnalarea prezenței liniilor de evitare (chicken line), semnalizarea intersecțiilor cu poteci pietonale sau drumuri forestiere şi nu în ultimul rând întreg traseul va fi marcat cu bandă și plasă de protecție pe toată perioada anului.”
Şi traseul pentru cross country va beneficia de „upgrade-uri” semnificative. „Cea mai importantă îmbunătățire adusă este marcarea cu indicatoare pe toată distanța de aproximativ 24km”, spune Delia. „Direcţia de mers, semnalizarea porțiunilor de urcare/coborâre şi avertizarea zonelor tehnice vor fi marcate corespunzător. În plus vor fi amenajate zone de odihnă în punctele de belvedere, vom amplasa panou de start şi finiş cu detaliile aferente, iar totul va fi semnalizat cu vopsea”.
Toată acțiunea se va desfășura sau va începe de pe Muntele Cozla, de unde și denumirea Bike Park-ului. Muntele este situat la aproximativ 500m de centrul orașului, iar accesul se face cu mașina către Colibele Haiducilor și cu mașina sau telegondola până pe Platoul Cozla. Telegondola pleacă de lângă gara CFR Piatra-Neamț, la mai puțin de 1km de centrul orașului. Preţul unei calatorii dus-întors este de 15 Lei, accesul în bike park fiind gratuit.
Cât priveşte omologările, Delia Ilisei ne-a spus că demersurile au început deja cu Federația Română de Ciclism. „I-a bucurat inițiativa noastră și nu cred că vor fi probleme în acest sens. După ce vom standardiza traseele la nivel național, poate vom lua în considerare și omologarea UCI” încheie ea. Este important de menţionat că odată cu finalizarea proiectului, sunt interzise orice modificări neautorizate aduse traseelor.
Dacă totul merge bine Bike Park-ul va fi gata la 1 iulie 2016 însă organizatorii doresc să-l inaugureze cu ocazia ediţiei cu numărul 11 a festivalului Tare ca Piatra care va avea loc pe 23 şi 24 iulie 2016.
Îi place să spună că s-a născut pe bicicletă, însă în realitate s-a născut în București. Practic, se dă pe două roți din copilărie. Mai serios s-a apucat de ciclism din 1998 când, după ce și-a cumpărat primul MTB, s-a și dus la vârful Omu. Se mândrește că a fost primul care a făcut asta și până în ziua de azi așteaptă să-i confirme cineva... Lăsând gluma la o parte, Dan este unul din cei mai pasionați cicliști din România, la nivel de amatori. Rămânând tot timpul la un nivel constant al pasiunii, niciodată prea exagerat sau prea monoton, și-a angrenat întreaga familie care-i susține entuziasmul și pedalează alături de el. Tot timpul pe bicicletă, la concursuri, la teste, la evenimente de profil din țară și străinătate, explorând un nou traseu de cicloturism sau pur și simplu scriind despre acest subiect, Dan este în constantă legătură cu ultimele noutăți din domeniu, ultimele trenduri și ultimele tehnologii folosite la biciclete.