Inițiatorul proiectului FreeRider.ro, are la activ peste 250 de biciclete…
Uite că am parcurs deja mare parte din cele mai importante competiții de mtb pe etape și am aproximat costurile pe care le presupune participarea la acestea. Dacă data trecută am discutat mai pe larg despre 4munți, competiție din seria de evenimentelor dedicate sportului outdoor – Carpathian Man, azi vom relata câte ceva despre a doua competiție pe etape din România și cea mai nouă de altfel! E vorba de Banat Epic sau pe scurt 2BE, un concurs care se defășoară în sud vestul României, în apropiere de localitatea Caransebeș, în Munții Țarcu/Semenic.
Competiția se vrea a fi una friendly, încă din descrierea pe care o putem citi pe site-ul evenimentului deducem cu ușurință că afirmația „o cursă organizată de prieteni, pentru prieteni” promite un format și o atmosferă mai relaxată. De la început, organizatorii atrag atenția asupra dificultății acestei competiții, parcurgerea traseului de concurs presupune o pregătire fizică solidă, iar mediul montan pe care-l traversează traseul implică mai mult ca sigur și o pregătire tehnică peste medie. Aparent abordarea aleasă este una cât se poate de simplă, opțiunile de cazare fiind relativ reduse, existând totuși câteva variante printre care un motel și o pensiune în apropiere. Desigur o mare parte din participanți vor petrece noaptea în corturile personale, variantă mai spartană care însă garantează o experiență…diferită. La fel ca în cazul concursului 4munți, organizatorii asigură și o variantă de participare mai simplă și mai „umană” pe durata unei singure zile de concurs și cu un traseu mult mai accesibil. Dacă tot veni vorba de variante, pentru anul 2016 organizatorii pregătesc trei evenimente în seria Banat Epic și anume 2BE, despre care vorbim aici, o cursă de 24 de ore cu participarea în echipe de doi sau mai mulți competitori și un Vertical Race pe Muntele Mic.
În ceea ce privește 2BE, vor exista două categorii de concurs masculin open și feminin open însă pe site-ul evenimentului nu s-a publicat încă o taxă de înscriere pentru ediția din iulie 2016. Traseul din 2015 a presupus parcurgerea unei etape de 82 km cu 4800m diferență de nivel(!), în timp ce a doua etapă a avut între 50-70km cu peste 2500m diferență de nivel…pare epuizant și probabil așa e!
În ceea ce privește costurile participării, acestea vor fi cu siguranță cele mai reduse dintre toate competițile de genul având în vedere durata scurtă a evenimentului ( 2 zile), oferta limitată de cazare și a lipsei unui tarif pentru serviciile suplimentare(masaj, spălare echipament folosit, service bicicletă) trecute la programul ultimei zile. La ora actuală o aproximare pare dificilă fiind în mare dependentă de abordarea fiecărui participant, însă cu siguranță costurile sunt printrele cele mai mici. Pentru cei care doresc mai multe detalii accesați cu încredere pagina banatepic.ro !
Pentru cei cărora le plac traseele de concurs mai lungi, solicitările fizice ridicate, repetitive și total epuizante, peisajele naturale inedite și mai ales noi, sentimentele ocazionate de parcurgerea unor regiuni întinse pe mountain bike, camaraderia din afara competiției și aventura ocazionată de elementele imprevizibile, vor găsi toate acestea și multe altele în majoritatea competițiilor de mtb pe etape. Oferta e vastă, depinde numai de voi!
Inițiatorul proiectului FreeRider.ro, are la activ peste 250 de biciclete testate și evaluate în mod obiectiv. Pedalează din 1998 pe mountainbike și din 2009, aproape zilnic, pe site-ul de față.