Acum citesti
Computerul Garmin Edge Explore 2 (2022)

Seria de computere de ciclism Garmin Edge este binecunoscută și apreciată de aproape toți cicliștii din lume, fiind mereu în vârful tehnologiei și inovației în domeniu, singurul dezavantaj evident al acestora fiind mereu prețul, în general mai mare decât cel al concurenței, reflectat de complexitatea funcționalităților incluse mereu de Garmin în acest produs al lor de top. Din motivul acesta, mulți utilizatori aleg alte mărci de computere, considerând că nu au neapărat nevoie de tot ce oferă o unitate Edge de top.

Garmin are însă un computer care vine fix în întâmpinarea acestora: Edge Explore, lansat în 2022 în varianta Explore 2, care include caracteristicile seriei Edge x40, un ecran color cu touchscreen de dimensiuni generoase cu hărți, un preț comparabil cu modelul de bază Edge 540, însă cu câteva funcționalități lipsă, care nu sunt neapărat necesare tuturor cicliștilor.

Cu bunăvoința magazinului Trisport am avut și noi ocazia să testăm noul Garmin Edge Explore 2 pentru a putea să vi-l prezentăm și să îl recomandăm celor cărora un astfel de computer li se potrivește perfect!

La finalul articolului regăsiți un video în care am prezentat rapid ce știe să facă Explore 2 în comparație cu modelele x40 și pentru cine este alegerea perfectă.

Caracteristici fizice

Edge Explore 2 este un computer de dimensiuni mult mai mari decât modelele 540/840, dar ușor mai mici decât 1040. Totuși, eu l-aș încadra în categoria computerelor mari, cu ecran foarte bun, cu un contrast excelent și o vizibilitate de top.

Pe partea de comenzi, Explore 2 vine în varianta de touchscreen exclusiv, fiind dotat doar cu butoanele de bază: On/Off, Start/Stop, Lap. Comenzile deci se fac în principal cu ajutorul touchscreen-ului, dar acceptă și conectarea cu o telecomandă Edge Remote – unul dintre cele mai utile și neglijate accesorii Garmin. Din păcate însă nu are posibilitatea de a se conecta cu transmisii Di2, așa că nu poate fi controlat de la butoanele transmisiei.

Corpul computerului este clar din generația nouă x40, încărcarea fiind făcută prin USB-C acoperit cu un capac identic cu cel al modelelor de top. Prinderea se face însă cu un sistem clasic din plastic, integrat, în comparație cu 1040 care e metalic și cu 540/840 care au un sistem ce poate fi înlocuit (din păcate în cazul unor accidente, acest sistem se poate rupe). Modelul simplu primit la test nu are contacte pentru baterie suplimentară, dar este disponibilă o variantă ce are aceste contacte și include și un suport special, dacă e nevoie.

Pe partea de senzori, Edge Explore 2 nu beneficiază din păcate de senzorul multi band/dual frequecy GNSS de pe modelele de top, doar de cel multi GNSS de pe vechea serie x30 (dar care e un senzor foarte bun oricum, având și un consum de energie mai redus decât senzorul nou care e destul de gurmand).

Bateria Explore 2 este un element unde se reflectă destul de evident reducerile de costuri. Astfel, autonomia este de doar 16 ore, în comparație cu 26 de ore la modelele mici 540/840 și impresionantele 35 de ore la 1040. Din păcate Explore 2 nu e disponibil și în variantă cu panou solar, la fel ca modelele de top ale gamei. Oricum, 16 ore e o autonomie care ar trebui să fie suficientă pentru aproape orice ieșire, doar că e posibil să nu poți trece peste un sejur întreg de câteva zile cu o singură încărcare, așa cum poți cu modelele de top. Să nu uităm însă că și autonomia declarată e variabilă și depinde de mulți factori. Părerea noastră e că poți să te bazezi pe un 8-10 ore în cele mai solicitante variante posibile. Pentru 100 Euro în plus (destul de mult aș zice), este disponibilă varianta cu pini pentru conectarea la bateria suplimentară Garmin, care îi extinde considerabil autonomia, pentru cei ce au cu adevărat nevoie de asta.

Conectivitate

Pe partea de conectivitate, Explore 2 are niște limitări, dar nu foarte grave. În primul rând îi lipsește conectivitatea WiFi, dar aceasta mie personal nu mi se pare de o mare utilitate la computerele Edge, deoarece ele oricum se sincronizează mereu prin telefon. Singurul lucru este că pentru actualizarea hărților va fi nevoie să fie legat la PC prin cablu.

În ceea ce privește conectivitatea BTLE cu telefonul smart, aceasta permite acum și configurarea completă a dispozitivului, respectiv a ecranelor de date și conținutul acestora pentru fiecare profil, lucru care se mai poate face și direct de pe computer dar e mai incomod. Conectarea cu telefonul se face doar prin aplicația Garmin Connect. Sunt active toate funcțiile SMART, cu primirea și stocarea alertelor de apel telefonic cu afișarea pe computer a apelantului, de mesaje text sau din aplicații cu afișarea mesajului, alături de posibilitatea de a răspunde sau de a respinge un apel. Doar pe telefoanele Android e posibil și răspunsul cu mesaje predefinite (gen ”Te sun eu mai târziu, sunt pe bicicletă!”, sistemul Apple iOS din păcate nu permite această facilitate.

La partea de senzori, are de asemenea câteva lipsuri, în principal îi lipsesc transmisiile electronice de orice fel. În schimb, vine cu noi posibilități față de Explore 1, care era extrem de limitat din acest punct de vedere. În primul rând, acum putem să legăm un senzor de putere (din păcate fără parametrii cycling dynamics)! Apoi avem posibilitatea de a lega un dispozitiv de siguranță InReach, senzor de temperatură Tempe și mai ales trainere smart, pentru antrenament indoor!

Restul senzorilor au rămas disponibili în continuare: puls, viteză, cadență, lumini smart și Varia Radar, cameră Virb, telecomandă Edge Remote dar și transmisii de e-bike, cu caracteristici speciale pentru Shimano STEPS. După cum se poate observa, spre deosebire de vechiul Explore, modeul nou este potrivit aproape pentru orice tip de utilizare din acest punct de vedere.

Interfața cu utilizatorul

Interfața cu utilizatorul este identică celei folosite pe computerele Edge seria x40: în partea de sus a ecranului e selectorul profilului de activitate, urmând o listă lungă de widget-uri care se pot activa și ordona după bunul plac. Mai există doar un buton de acces al meniului principal. În continuare, există un meniu dropdown cu funcții de configurare. Pentru majoritatea operațiunilor este nevoie de utilizarea touchscreen-ului, computerul fiind dotat doar cu minimul de 3 butoane fizice.

Profile de activitate

Putem spune că marea limitare a modelului Explore 2 este aici, la profilele de activitate. Dacă la modelele de top putem face profile după pofta inimii, pentru fiecare tip de activitate sau pentru fiecare bicicletă, aici avem doar 3 profile predefinite: Șosea, Off-road și Indoor. Acestea însă pot fi modificate după placul inimii, inclusiv pot fi redenumite. Sincer, aceste trei ar trebui să fie suficiente pentru majoritatea utilizatorilor.

În schimb pe partea de ecrane de date nu stăm rău. Avem posibilitatea de a configura mai multe ecrane cu până la 10 câmpuri de date, existând și câmpurile de date grafice pentru viteză, altitudine, cadență, putere și puls, însă doar într-o variantă, spre deosebire de 3 variante la computerele de top. Numărul de tipuri de date disponibile e ceva mai mic, dar include cam tot ce e nevoie în mod uzual.

Ecranele speciale sunt de asemenea prezente și ne oferă o surpriză deosebit de plăcută! Astfel, pe lângă uzualele ecrane Map, Lap Summary, Elevation și Compass, avem ecran de control pentru transmisiile de eBike dar mai ales avem funcția ClimbPro, una dintre cele mai apreciate funcții de pe computerele de top, care oferă asistență pe urcări oferind mereu informații despre panta curentă, panta medie și altitudinea rămasă și o imagine grafică a dificultății traseului!

Se mai poate configura tipul de GPS – multi GNSS/simplu/oprit, modul de pornire a timerului (manual, automat, cu prompt la o anumită viteză), auto-pauza (la o anumită viteză sau de la zero) și o mulțime de alerte: de viraj strâns, de drum aglomerat, de tură (luată după distanță, timp sau poziție, cu 3 câmpuri de date configurabile la ecranul temporar de după fiecare tură), alerte la trecerea peste o valoare (timp, distanță, calorii) sau cu posibilitatea de a defini un interval (puls, cadență, putere), alertă de întoarcere după o anumită distanță și, nu în ultimul rând, noile alerte de hidratare și mâncare. Acestea din urmă însă pot fi activate doar după distanță și timp, nu au modul smart automat.

Navigație

Pentru navigație pot fi folosite, ca pe restul dispozitivelor Garmin, una sau mai multe hărți suprapuse, produse de Garmin sau disponibile la producători terți sau chiar gratuite.

Există posibilitatea de a afișa heatmap-ul cu turele făcute de alți utilizatori în zona respectivă, ceea ce e un lucru excelent. De asemenea poate fi selectat nivelul de detaliu, de zoom, relieful poate fi afișat pseudo-3D în nuanțe de gri și pot fi afișate contururile localităților.

Rutarea poate fi configurată și ea în modurile road/mixed/gravel/MTB cycling, automobil, motocicletă, pieton sau linie dreaptă. De asemenea se poate alege ca aceasta să ia în considerare heatmap-ul cu rutele cele mai folosite din zonă. Se poate alege legarea de drumuri, pentru a nu ieși în off-road.

Se poate configura evitarea șoselelor principale, a celor cu taxă, cu trafic mare sau neasfaltate.

În stilul clasic Edge, rutele sunt calculate minimizând distanța, timpul sau diferența de nivel.

Alertele de viraj pot fi afișate pe tot ecranul cu explicație grafică sau doar sub formă de linie de text.

Ca de obicei la Garmin, configurarea navigației se face separat pentru fiecare profil în parte, deși numărul limitat de profile reduce oarecum utilitatea. Dar de exemplu dacă nu folosim un trainer indoor, putem refolosi profilul respectiv pentru gravel și câștigăm încă unul, iar iarna îl putem modifica la loc pentru indoor (GPS off).

Funcții de antrenament

Pe partea de antrenament, Edge Explore 2 este destul de limitat. El nu are posibilitatea de a folosi antrenamente structurate, ceea ce înseamnă ca din start nu poate fi folosit cu programe de antrenament și nici nu oferă antrenamentul sugerat al zilei. Nici posibilitatea de a folosi antrenamente structurate editate de noi nu există.

Posibilitățile sunt destul de limitate: putem să ne antrenăm doar pe o anumită distanță, pe o distanță într-o limită de timp sau cu o anumită viteză.

Ce e încurajator este că putem totuși să concurăm cu o activitate anterioară a noastră, sub forma de virtual partner. Este un mod motivant de antrenament. Mai ales că nu sunt disponibile nici segmentele, nici cele Garmin și nici cele Strava.

Tot ca antrenament e de remarcat faptul că Edge Explore 2 știe și să controleze un trainer smart, ceea ce îl face foarte util pentru antrenamentele off-season și e zic eu un mare plus în decizia de achiziție.

Analiza performanțelor

Limitările cu adevărat importante ale computerului Edge Explore 2 se regăsesc și la această categorie. Dar totuși, datele oferite sunt destul de bogate, chiar dacă nu se ridică la nivelul de complexitate imens al produselor Garmin de top.

Configurarea utilizatorului se face clasic, prin alegerea sexului, anului nașterii, greutății și înălțimii. Există declarate și zonele de puls și de putere, acestea putând fi calculate automat sau selectate manual!

Există și secțiunea clasică de recorduri personale: cea mai lungă tură, cei mai rapizi 40 km, cea mai mare diferență de nivel într-o tură și cea mai bună putere.

VO2 max este poate cel mai important indicator de performanță iar Edge Explore 2 îl oferă, sub forma mediei pe ultimele 7 zile, cu un indicator de culoare și explicații text. VO2 max este reactualizat atunci când e cazul și dacă calculul automat al acestuia e activat.

Intensity Minutes reprezintă cantitatea de sport efectuată în fiecare săptămână, în comparație cu cea recomandată care e de 150 de minute și care se poate modifica dacă se dorește din Garmin Connect. Este și aceasta disponibilă direct pe dispozitiv.

Fitness Age e un parametru foarte popular și reprezintă vârsta reprezentativă pentru nivelul de fitness personal. Aceasta este deobicei mai mică decât cea reală și ne dorim să fie cât mai spre 20-25 de ani e posibil.

Nu în ultimul rând, poate cel mai important parametru e Recovery Time, timpul de pauză pe care trebuie să îl luăm după o tură, care poate varia de la câteva ore după o simplă plimbare până la 3-4 zile dacă e vorba de o tură mai dură.

Toți acești parametri sunt actualizați din Garmin Connect folosind funcția Physio TrueUP și beneficiază de o precizie și o adaptabilitate mult mai bună dacă este folosit și un ceas multisport Garmin care măsoară parametrii fiziologici 24/24 și care poate de exemplu să reducă sau să crească perioada de recuperare în funcție de odihnă și de calitatea somnului, dar care poate și adăuga alte sporturi cum ar fi alergarea sau înotul în ecuație, oferind parametrii globali.

Funcții de securitate

La funcțiile de securitate, Explore 2 nu face niciun rabat. Pe lângă posibilitatea de a conecta un dispozitiv Garmin InReach care oferă posibilitatea de a da un mesaj de urgență de oriunde din lume, direct prin satelit, avem și toate funcțiile uzuale Garmin implementate.

Incident detection – funcția care permite auto-detecția unui accident și trimiterea unui mesaj de urgență către contactele de urgență selectate. În cazul unui accident apare o alarmă sonoră și începe o perioadă de 30 de secunde în care alarma poate fi anulată, după care se dă alerta prin SMS ce conține și locația exactă.

Live track – e funcția prin care unul sau mai multe contacte pot urmări în timp real pe hartă deplasarea, pe baza unui link de urmărire trimis automat imediat ce începe tura. Mai nou, live track conține și traseul pe care se navighează, dacă este cazul.

GroupTrack e singura funcție pe care nu am încercat-o niciodată deși mi-am tot propus. Aceasta permite vizualizarea pe hartă a tuturor membrilor dintr-un grup (toți trebuie să fie utilizatori de dispozitive Garmin compatibile) și transmiterea de mesaje între aceștia.

Bike alarm – e o funcție utilă când trebuie să lăsăm bicicleta câteva minute nesupravegheată dar suntem în raza de acțiune Bluetooth. După activare, dacă bicicleta e mișcată, computerul sună si primim o alertă SMART pe telefon. Pentru dezactivare e nevoie de un cod pin ce este ales la prima activare.

Connect IQ

Connect IQ este marketul online de aplicații Garmin iar Edge Explore 2 este perfect compatibil cu acesta. Aici se găsesc o mulțime de aplicații și câmpuri de date care de care mai interesante, mai utile sau mai puțin utile. Tot ce e nevoie e ca ele să fie compatibile cu dispozitivul (de exemplu cu rezoluția ecranului). După logarea în aplicația Connect IQ și selectarea dispozitivului, vor fi afișate doar aplicațiile compatibile cu acesta. Totuși, ca la toate dispozitivele ce permit instalarea de aplicații, este recomandat să nu se exagereze și să se instaleze doar lucruri utile sau măcar să fie dezinstalate cele nefolosite, deoarece există riscul ca dispozitivul să înceapă să meargă tot mai greu. Unele aplicații Connect IQ sunt gratuite, altele sunt doar în variantă demo și necesită coduri de activare plătite pe site-uri partenere pentru a avea funcționalitate completă sau pentru a elimina reclamele.

Concluzia

Deși eu sunt și am fost mereu un mare fan al computerelor de top Edge și am folosit o mulțime de modele încercând să mă folosesc de toate funcțiile acestora, trebuie să recunosc un lucru. Complexitatea aceea mi-a folosit cu adevărat doar în perioada în care încercam să mă antrenez foarte serios pentru competiție. Nu mai este cazul acum iar mulți parametrii pe care îi verificam cândva de 3 ori pe zi acum au rămas uitați cu săptămânile. Pentru mine acum, fără pretenții sportive, trebuie să recunosc cu mâna pe inimă că un Edge Explore 2 este tot ce aș avea realist nevoie. Iar ca mine sunt mai mult ca sigur o mare parte dintre cicliști, de fapt cea mai mare parte. Dacă vrei un computer de bicicletă cu hărți, navigație, ecran mare și calitate premium dar nu ai pretenții sportive, poate ar trebui să iei cu adevărat în considerare noul Garmin Edge Explore 2!

Preț: 1499 lei (redus la 1399 lei), 1999 lei (redus la 1799 lei) varianta cu pini de încărcare

Primit la test de la Magazinul Trisport, importator autorizat Garmin

Vezi Comentariu (1)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

eighteen − 11 =