Acum citesti
CivicAlert – aplicaţia care ne transformă în biciclişti responsabili

Recent am descoperit o nouă aplicaţie pentru telefonul smart cu ajutorul căreia oricine poate deveni un mic poliţist sau un cetăţean cu simţ de răspundere pentru localitatea sa sau chiar dacă eşti în afara oraşului. Este vorba de CivicAlert prin care poţi trimite sesizări ce privesc, printre altele, şi parcările abuzive şi ilegale pe pistele de biciclete, pe trotuare sau în locurile unde nu este voie.

aplicatie CivicAlert parcari ilegale 01

Potrivit hotnews.ro „site-ul www.civicalert.ro şi aplicaţiile de mobil reprezintă cea mai simplă conexiune între cetăţean şi autorităţile administrative, iniţiativa având drept scop să pună la dispoziţia cetăţeanului o formă modernă de sesizare şi raportare a problemelor cu care se poate confrunta.”

Utilizarea aplicaţiei este simplă. După instalare tot ce trebuie făcut este să faci o poză neregulii pe care o sesizezi (de exemplu o maşină parcata pe o pistă de biciclete sau o trecere de pietoni), localizezi automat pe hartă zona cu pricina, selectezi categoria în care se încadrează problema semnalată şi mai adaugi o descriere suplimentară dacă mai este nevoie.

Noi deja am încercat-o şi este foarte simplu de folosit. Surprinzător şi de mare ajutor pentru rapiditatea efectuării sesizării este faptul că în momentul în care faci poza locaţia GPS este deja stabilită fiind menţionată şi adresa poştală, cu o eroare destul de mică, fără ca GPS-ul telefonului să fie pornit. Dacă doreşti poţi mări harta şi îmbunătăţi precizia localizării problemei semnalate.

aplicatie CivicAlert parcari ilegale 02

Pentru biciclişti această aplicaţie o putem considera inestimabilă întrucât reprezintă un tampon între cetăţenii agresivi care încalcă regulile de circulaţie şi bun simt şi noi. Nu mai trebuie să le cerem socoteală pentru neregula respectivă, nu mai trebuie să ne certăm şi să riscăm un incident. Doar facem o poză, trimitem şi plecăm.

Potrivit producătorului acestei aplicaţii „procedurile actuale de trimitere a unei sesizări sunt de foarte multe ori neclare, greoaie, încete, greu de înţeles, excesiv birocratice şi uneori chiar inutile”. Din fericire CivicAlert se angajează să preia sesizările noastre şi să facă toate demersurile birocratice în locul nostru pentru a aduce în atenţia autorităţilor problema respectivă, pentru a furniza detalii suplimentare şi a urmări evoluţia până la rezolvarea ei.

aplicatie CivicAlert parcari ilegale 03

După cum ştim administraţia publică este obligată să răspundă sesizărilor sau petiţiilor într-un termen de maximum 30 de zile. Cu toate acestea este posibil ca acest termen să fie depăşit datorită nevoii de informaţii suplimentare, sau uneori chiar a ineficienţei.

Potrivit CivicAlert „procesarea datelor şi verificarea iniţială se fac, de regula în cel mult 24 ore de la recepţionarea alertei, dar poate fluctua în funcţie de volumul de sesizări primite într-o zi. Civic Alert va informa pe tot parcursul procesului, la fiecare etapă”.

Potrivit hotnews.ro „gestionarea sesizărilor se va face prin intermediul celor mai moderne şi puternice soluţii software la acest moment, iar procesele sunt gestionate la cele mai actuale standarde profesionale”.

Aplicaţia CivicAlert este disponibila pentru iOS, Android şi Windows Phone şi poate fi descărcata de aici.

Spor la sesizări şi haideţi să contribuim la civilizarea celor mai puţin civilizaţi!

Vezi Comentarii (3)
  • Deși îmbrățișez inițiativa, rămân totuși sceptic, nu cred că astfel de instrumente vor rezolva mare lucru.
    Să nu uităm că autoritățile sunt blocate în birocrație și pentru orice reclamație e nevoie de o reclamație scrisă, care primește număr de înregistrare. Dacă nu există număr de înregistrare, nu există ilegalitate. Unde mai pui că dovezile pe care le trimiți, imaginile captate cu telefonul, pot fi contestare ușor pentru că nu au fost făcute cu dispozitive omologate.

  • De stiut totusi ca aplicatia nu va da rezultatele scontate pe soferii care isi lasa abuziv masina pe trotuar, pista sau trecerea de pietoni, pentru ca din articol rezulta ca sesizarea e trimisa spre autoritati „de regula in cel mult 24 de ore” adica cel mai probabil nu in primele zeci de minute sau cateva ore…. Or, masina aia in cateva ore probabil nu mai este acolo, si atunci degeaba vine un agent constatator la fata locului, sa faca proces-verbal de contraventie, ca nu mai poate… Pe baza de fotografii facute de o persoana privata sau declaratii date de o persoana privata, NU se poate aplica in mod legal o sanctiune contraventionala… Asa ca sesizarea prin acel site nu pare sa poata inlocui sunatul imediat la Politie ca sa vina in timp util un agent constatator sa surprinda inca acolo masina pusa ilegal si sa faca PV de contraventie…

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

nine + 13 =