Acum citesti
Cicloturism între obiectivele turistice UNESCO din România

Multe voci sunt de părere că România ar avea de câștigat de pe urma dezvoltării condițiilor pentru pedalat. Dacă luăm cazul cicloturismului, lucrurile sunt cât se poate de clare, doar dacă ne gândim la cadrul natural și obiectivele turistice regăsite pe la noi prin țară. Așa că Ana Maria Vlad și Monica Axinte s-au gândit să facă ceva în acest sens, ele țintind să realizeze o rețea de trasee cicloturistice care să lege siturile UNESCO aflate pe teritoriul României.

patrimoniu_unesco

Scopul proiectului România pe 2 roți este de a crea un ghid de trasee cicloturistice, un soi de ”Lonely Planet”, care să vizeze obiectivele UNESCO din țara noastră. Pentru început proiectul se va desfășura în zona Transilvaniei, pentru că inițiatoarele sunt în temă cu frumusețea și notorietatea locurilor, urmând ca mai apoi să îl extindă. Ghidul va conține 100 de trasee tematice din zonă, de diferite lungimi și dificultăți, acoperind circa o distanță de 1.000 de km. Ghidul urmează a fi editat în 5 limbi: română, engleză, franceză, italiană și germană, și va fi dublat și de un website în română și engleză unde se vor publica jurnale de călătorie ce vor ajuta la promovarea internațională.

Ana Maria Vlad, jumătate din echipa de organizare spune: „În esență, vrem să transformăm punctul slab al infrastructurii de Ev Mediu al României într-unul forte: cicloturism în natura încă neafectată de tehnologie! Nevoia oamenilor din societățile dezvoltate este de a-și umple sufletul cu priveliști cu câmpuri pătate cu căpiţe de fân, vite care se întorc singure seara de la păşune, de a gusta lapte proaspăt muls, de a mânca smântână adevărată şi de a privi cum mâinile de bunică torc lâna.

Ideea ne-a venit în urma experienței noastre directe de planificarea de excursii pe bicicleta în România, comparată cu experiența din străinătate, unde, pe lângă pistele speciale de bicicletă, există zeci și sute de ghiduri complete împărțite pe zone. În România, în acest moment, informațiile trebuie culese din multe surse și de puține ori se regăsesc traduse în limbi de circulație internațională. De aceea, cei care aleg să vină aici, vin prin intermediul agențiilor străine unde plătesc sume total nerealiste. Și câți dintre acești bani sunt investiți local? Prin urmare, vrem ca acest ghid să fie folositor în egală măsură românilor, dar și străinilor, astfel încât banii cheltuiți de aceștia să meargă mai ales la localnici și să stimuleze economia locală.”

Proiectul România pe 2 roți se află înscris în concursul Țara lui Andrei, unde caută obținerea finanțării, mai multe detalii fiind disponibile pe pagina dedicată, unde poți și vota inițiativa.

Vezi Comentarii (0)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

seven − 4 =