Acum citesti
Ciclist amator decedat la o competiție în România

Sâmbăta trecută a avut loc o competiție de amatori la Miercurea Ciuc care s-a încheiat tragic pentru unul din concurenți. Jozsef Csala, în vârstă de 57 de ani, a suferit în timpul cursei un stop cardio-respirator și nu a mai putut fi resuscitat de către echipajul SMURD aflat la fața locului.

ciclist

În cadrul competiției profesioniste Turul Ținutului Secuiesc 2013, a avut loc și o întrecere pentru amatori. Sâmbătă, 10 august, aceștia s-au putut întrece în două etape, prima, programată dimineața cuprinzând 5 kilometri de urcare spre Harghita Băi, în timp ce cea de-a doua, ce a avut loc după-masă, a fost un circuit pe străzile orașului Miercurea Ciuc.

Jozsef Csala a luat startul în proba de dimineață, dar a fost nevoit să se oprească de două ori pe parcurs pentru că se simțea rău. După ce a încheiat proba, a avut parte de un consult din partea echipajului SMURD, care i-a recomandat să se retragă din competiție întrucât starea sa de sănătate nu îi permitea să concureze în condiții de siguranță.

Cu toate acesta, sportivul a insistat să pornească în cursă, lucru care i s-a dovedit fatal în cele din urmă. În memoria sa, un moment de reculegere a fost ținut la festivitatea de premiere a câștigătorilor Turul Ținutului Secuiesc.

Vezi Comentarii (9)
  • Dorinta de a concura si a termina cursa a fost mai mare decat dorinta de a trai. Fiecare ar trebui sa isi cunoasca limitele, teoretic. Dar domnul in cauza, desi i s-a recomandat sa se opreasca, nu a renuntat. Si a patit ce a patit. Din pacate, astfel de incidente pot afecta imaginea concursurilor, si ne vom trezi ca la inscrieri trebuie sa prezentam si un certificat medico-legal. Dar poate asa e mai bine, se mai salveaza niste vieti!

  • La intrecerile de amatori, prezentarea unui certificat e irelevanta. Iar la competitiile unde participa sportivi de performanta, prezentarea certificatului e obligatorie.
    De ce spun ca e irelevanta in cazul competiilor pentru amatori? Pentru ca ar necesita ca acel amator sa isi faca analizele medicale periodic de cateva ori pe an, ca doar-doar o sa participe candva… un certificat scos pe loc, la o singura examinare nu e suficient de conclusiv. Sportivii de performanta au obligatia de a se prezenta la medicul specialist de cateva ori pe an, pentru a le fi urmarita evolutia. Doar asa se poate detecta o eventuala problema.

  • vina este a domnului… sa fim seriosi la 57 de ani participa ca o competitie care are nevoie de un efort fizic destul de mare.. nu zic sa nu participe dar daca sti ca ai o varsta si inima slaba afara e caldura mare lasa-te pagubas… vad in parc in Bucuresti in IOR oameni in varsta 50-60 de ani pe biciclete si role care merg ami bine ca mine, nu am nimic cu ei, fac un sport si e sanatos dar pana la o limita…

  • Eu propun sa ne gandim putin si sa lasam comentariile negative la adresa omului.

    Poate bicicleta a fost viata lui! A iubit-o, a participat (chiar si la 57 de ani!) la competitii si, in final, a murit pe traseu ca un erou!

    Eu cred ca trebuie aplaudat si nu judecat. A fost decizia lui!

    Cel putin din partea mea: JOS PALARIA!!! …si Dumnezeu sa il odihneasca in pace!

  • Este de apreciat comentariul lui Cristo4, iar cei care nu stiu ce vorbesc mai bine nu ar mai posta comenturi si pareri inutile. Este cert, nimic nu il va mai aduce inapoi la viata! Eu l-am cunoscut pe acest ciclist, am pedalat sute de km alaturi de el iar bicicleta era viata lui si a fiului sau care ii calca pe urme.
    Ce a fost mai greu a fost momentul cand i-am anuntat fiul ca tatal sau a decedat dupa 45 de min de resuscitare. Fiul acestuia participa si el la concurs! 🙁
    R.I.P.

  • Este strict problema participantului amator daca se stie in adecvata stare de sanatate pentru a participa si nu au nicio obligatie organizatorii sa ii ceara altceva decat sa semneze pe fisa sau tabelul de inscriere care sa includa si declaratia de cunoastere si asumare a aspectelor de echipament, pricepere, stare de sanatate si reguli de desfasurare a competitiei, si sa fie clar indicat nivelul de dificultate, distanta in kilometri si diferenta de nivel aproximativa in urcus, astfel ca particiapntul sa aiba idee la ce se baga. Cine nu e sigur ca starea sanatatii ii permite sa se bage in respectiva actiune, nu are dacat sa isi faca investigatiile medicale adecvate. Important este sa se mediatizeze aceste detalii despre cum s-a intamplat, ca sa nu se zvoneasca sau sa ramana impresia ca ar fi ceva de imputat organizatorilor. E dreptul fiecaruia sa isi asume ce riscuri vrea inclusiv de accidentare sau imbolnavire grava sau deces cat timp o face in cunostinta de cauza si nu afecteaza semnificativ pe altii… Ar fi o prostie si un abuz sa impui sportivilor amatori verificari de sanatate mai aprofundate, adica sa le faci bine cu forta. Cel mult s-ar putea eventual face un text de avertisment si disclaimer minimal ce ar trebui comunicat tuturor participantilor, ca sa fie clar ca stiu la ce se baga si isi asuma implicatiile… Nu trebuie sa ii faci niciunui adult bine cu forta, e dreptul lui sa riste, daca o face in cunostinta de cuza…

  • Bicicleta a fost pasiunea lui, iar acest concurs insemna enorm de mult pentru el. Am facut impreuna mai multe ture de peste 150km, ture prin zone montane, dar nu a semnalat nici o problema de sanatate. Am vorbit cu el dupa prima etapa dar nu ne a zis ca a trebuit sa opreasca pe traseu si nici timpul in care a urcat nu arata ca ar fi oprit. A fost un om extraordinar. Dumnezeu sa il odhineasca in pace !

  • Pasiunea mea este alpinismul de înaltă altitudine. Dacă e să mor, vreau să mor escaladând un ghețar la peste 6.000 de m. Să nu folosim cuvinte de genul ”erou”, că nu a salvat pe nimeni, deci nu este un erou. Pur și simplu bănuiesc că l-a furat atmosfera, l-a luat valul și a insistat să continue … Să-i fie țărâna ușoară! E important să se publice ce și cum se întâmplă astfel de lucruri.

  • Cred ca a pierdut lupta cu viata făcand ce-i placea mai mult,privilegiu de care nu toata lumea are parte…Respect si odihna vesnica !!!

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

fourteen − thirteen =