Acum citesti
Banatul Montan explorat cu bicicleta: Weidenthal – Eibenthal Experience

Pe de o parte, calendarul competiţional ce creşte în fiecare an, iar, pe de altă parte, lipsa unor produse de cicloturism montan, au dus la necesitatea apariţiei acestui concept simplu şi extrem de flexibil care se numeşte Weidenthal – Eibenthal Mountainbike Experience. Este vorba despre un eveniment sezonier, iniţiat în anul 2011, prin care se pune în valoare potenţialul de cicloturism montan din sud-vestul României.

Weidenthal_Eibenthal_Mountainbike_Experience_2013_oficial

În perioada 1 mai- 30 septembrie 2013, puteţi alege orice perioadă de timp pentru ca împreună cu echipa voastră, formată din minimum 3 membri, să exploraţi şi să experimentaţi traseele de cicloturism din zona Banatului Montan. Singura condiţie este ca expediţia voastră pe bicicletă, să înceapă la Brebu Nou (Weidenthal), localitate aflată lângă Lacul Trei Ape, între Munţii Semenic şi Nemanu, şi să atingă, pe orice rută, cât mai pitorească şi cât mai optimizată, localitatea Eibenthal, localizată în sudul Munţilor Almăjului, în apropiere de Clisura Dunării. Exotismul numelor acestor localităţi vine din faptul că locuitorii sunt pemi (de origine germană la Weidenthal şi cehă la Eibenthal) colonizaţi în Banatul Montan, în urmă cu peste două secole, fiind aduşi din regiunea Boemiei de către stăpânirea austro-ungară, pentru exploatările miniere şi întărirea graniţei cu Imperiul Otoman.

Zona pe care o vor străbate grupurile are următoarele limite:

La nord – drumul naţional DN 58, Reşiţa – Caransebeş (41 km)
La est – drumul european E 70 (DN 6), Caransebeş – Orşova (92 km)
La sud – drumul naţional DN 57, prin Defileul Dunării, Pojejena – Orşova (122 km)
La vest – drumul naţional DN58, Reşiţa – Anina (36 km),
drumul naţional DN 57B, Anina- Oraviţa (22 km)
drumul naţional DN 57, Oraviţa – Pojejena (40 km)

Weidenthal_Eibenthal_Mountainbike_Experience_2013_harta

Hartă dimensiuni mari

Zona se întinde peste Munţii Nemanu, Semenic, Aninei şi Almăjului care au o reţea impresionantă de diverse drumuri (judeţene, comunale, agricole, forestiere, poteci). Fiecare echipă va primi, la punctul de întâlnire de la pensiune „Brebu Nou 167”, hărţi detaliate şi informații cu privire la potenţialul de rute recomandate pentru cicloturism. Echipele vor documenta călătoria lor în imagini foto şi vor scrie o relatare a turei care va fi discutată, împreună cu ceilalti participanţi, pe un forum, important fiind schimbul de informaţii. Acest eveniment se bazează pe încredere şi libertate în acțiune. Nu există puncte de control şi orice parametru (timp, distanţă parcursă, dificultatea traseului) are valoare de informaţie. Pentru o mai bună logistică a turelor s-au creat 3 categorii:

1. SCOUT – echipe autonome, care îşi aleg traseul, programul şi durata
2. STALKER – echipe care solicită asistenţa unui ghid cunoscător al zonei, care va stabili traseul şi programul, adaptându-se la durata pe care o au la dispoziţie participanţii
3. SPORT – echipe ce se antrenează pentru diverse competiţii (gen Iron Bike sau 3 Munţi), care parcurg distanţa Weidenthal – Eibenthal şi retur, într-un interval de 24 de ore sau chiar mai puţin.

Nu există taxe de participare iar cheltuielile sunt o chestiune personală a fiecăruia, în funcţie de “stilul expediţionar” adoptat (de la dormitul sub cerul liber, lângă foc, până la condiţii de pensiune). Durata este și aceasta opțională, putând fi de un week-end sau de un miniconcediu de câteva zile.

Punctul de întâlnire se află la pensiunea “Brebu Nou 167”,  de pe strada principală a satului, unde puteţi opta pentru camping sau pentru cazare în camere, pentru gătitul la primus şi foc de tabără sau pentru servirea mesei la restaurant. Aici dispuneţi de facilităţi precum parcare păzită, adăpost pentru biciclete, uscătorie pentru echipament, instalaţie de spălare a bicicletelor, suport tehnic, meniuri sportive, hărţi şi informaţii despre regiune etc.

Esenţa acestui eveniment este prezentarea cât mai fidelă şi estetică, a călătoriei, prin relatare scrisă şi documentare foto-video, prin informaţii utile împărtăşite astfel ca toţi participanţii să fie câştigători la acest schimb de experienţă. Cei care dores informații suplimentare despre conceptul experienței și despre orice altceva legat de expediție îl pot contacta pe Carol Varga, unul din organizatorii acestor ture, la numărul de telefon 0723 305179 sau la adresa de e-mail: [email protected]

Vezi Comentariu (1)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

one × 2 =