Îi place să spună că s-a născut pe bicicletă, însă…
Marți 27 decembrie CFR Călători a inaugurat primul vagon destinat bicicliștilor. Este un vagon transformat și modernizat din fonduri proprii la Atelierele Grivița. Vagonul permite transportul unui număr maxim de 20 biciclete și 20 de persoane.
La interior vagonul este amenajat în stil BAR cu scaune și mese amplasate pe laterale. Însă există și echiparea specifică ce include cuptor cu microunde, frigider etc. Vagonul este disponibil pentru întreaga țară, acolo unde va fi nevoie de el.
Pentru a-l solicita trebuie trimisă o cerere cu cel putin 5 zile în avans la adresa de mail RelPublic.CALATORI[at]cfrcalatori.ro sau la telefon 0731.990.987; 021.319.353.
Vagonul poate fi închiriat la prețul de 600 lei pentru 6 ore și poate transporta orice ține de transport persoane în limita maximă a 20 persoane. Cu alte cuvinte dacă dorești, îl poți închiria doar pentru tine și prietena ta pentru o plimbare romantică, tot la prețul de 600 lei pentru 6 ore. Eventualele întârzieri ale trenului nu vor fi contorizate la tariful final.
Pentru un grup de 20 persoane prețul rezultat este de 30 lei pentru om + bicicletă pentru această perioadă de 6 ore. Este deci mai avantajos în comparație cu prețul de 29 lei pentru un dus la trenurile Regio și 60 lei pentru un dus la trenurile InterRegio (om + bicicletă), exemplu luat pentru ruta București – Brașov.
Este drept că metoda actuală de calcul al tarifului de 600 lei / 6 ore nu este cel mai fericit. De cele mai multe ori o tură de bicicletă durează mai mult. Însă reprezentanții Asociației Adevărații Veloprieteni ne-au spus că poarta discuții și în această direcție, de găsire a unei modalități mai echitabile de tarifare.
Dacă nu faci parte dintr-un grup de maxim 20 bicicliști pentru a închiria acest vagon, poți în continuare să mergi cu trenul în vagoanele pe care exista simbolul de bicicletă. Aici vei găsi cele 2, 4 sau 6 locuri pentru biciclete în funcție de tipul trenului. Prețul este de 5 lei / bicicletă la trenurile Regio și 10 lei / bicicletă la treburile InterRegio. Transportul bicicletelor pliabile rămâne în continuare gratuit.
Pentru 2017 CFR Călători are în plan inaugurarea altor 3 sau 4 astfel de vagoane în funcție de cât de solicitat va fi acesta lansat marți.
Meritul inițiativei îl are Asociația Adevărații Velorpeieteni care a purtat discuții îndelungate cu CFR Călători încă din februarie 2016. De-a lungul timpului l-a susținerea proiectului s-au alăturat și alte asociații, precum Hai Cu Bicla, asociații care au confirmat nevoia de mobilitate a bicicliștilor, mobilitate care duce în cele din urmă la dezvoltarea turismului în România.
Îi place să spună că s-a născut pe bicicletă, însă în realitate s-a născut în București. Practic, se dă pe două roți din copilărie. Mai serios s-a apucat de ciclism din 1998 când, după ce și-a cumpărat primul MTB, s-a și dus la vârful Omu. Se mândrește că a fost primul care a făcut asta și până în ziua de azi așteaptă să-i confirme cineva... Lăsând gluma la o parte, Dan este unul din cei mai pasionați cicliști din România, la nivel de amatori. Rămânând tot timpul la un nivel constant al pasiunii, niciodată prea exagerat sau prea monoton, și-a angrenat întreaga familie care-i susține entuziasmul și pedalează alături de el. Tot timpul pe bicicletă, la concursuri, la teste, la evenimente de profil din țară și străinătate, explorând un nou traseu de cicloturism sau pur și simplu scriind despre acest subiect, Dan este în constantă legătură cu ultimele noutăți din domeniu, ultimele trenduri și ultimele tehnologii folosite la biciclete.
Atunci cand nimic nu se aproba cum trebuie…acum se spune ca este ” moca” cand sunt peste 20 de ” ciclisti” … Si acum ca este 600 / 6/ ore … Totusi, alta se anunta, si alta se face … 🙁