Acum citesti
Marșul bicicliștilor – Oraș pentru oameni

De la OPTAR – Organizaţia pentru Promovarea Transportului Alternativ în România, am primit următorul comunicat de presă în legătura cu Marşul Bicicliştilor care va avea loc sâmbătă aceasta pe 19 septembrie în Bucureşti. OPTAR este una din cele mai active, dacă nu chiar CEA mai activă organizaţie care se luptă pentru respectarea drepturilor cetăţenilor în oraşul în care locuiesc. OPTAR promovează nu doar mersul pe bicicletă ci tot ce înseamnă alternativ. De la autobuz şi taxi, la bicicletă şi mersul pe jos.

Te rugăm să citeşti comunicarea de mai jos şi să te implici cel puţin răspunzând PREZENT sâmbătă la eveniment.
Locul de întâlnire este intrarea Charles de Gaulle a Parcului Herăstrău, ora 14:30.

 

Cum băga Oprescu pumnul în gura societății civile

Pe 19 septembrie 2015, bucurestenii vor ieși din nou în stradă pentru a protesta împotriva modului în care autoritatile locale administrează orașul. Este al 7-lea marș cunoscut sub numele ”Marșul bicicliștilor – Oraș pentru oameni”.

marsul biciclistilor foto cristian vasile
Foto Cristian Vasile

În ultimii ani, Sorin Oprescu, prin funcția pe care o ocupa, a încercat tot timpul ca nemulțumirile bucureștenilor să nu fie auzite și văzute.

În toamna anului 2012, OPTAR a organizat primul protest care viza ilegalităților comise în cazul recepției pistelor pentru biciclete din Bucuresti. Acest demers a fost inițiat după ce, timp de un an, Primarul General și Consiliul General al Municipiului București au ignorat petițiile. Nici dupa cel de-al doilea protest, din primăvara anului 2013, administrația locală nu a dat vreun semnal ca i-ar păsa de recuperarea pagubelor provocate prin recepționarea ilegală a pistelor pentru biciclete. În aceeași primăvară, Sorin Oprescu a blocat proiectul ce viza creșterii siguranței pe străzile din București.

În vara anului 2013, după doi ani în care OPTAR a depus petiții către toate instituțiile care ar fi putut interveni pentru recuperarea prejudiciilor, inclusiv către partidele politice, a fost evident faptul că este necesar ca cetățenii să iasă în stradă pentru a-și face auzite nemulțumirile.

Pe 08 iulie 2013, conform Legii privind organizarea adunarilor publice, OPTAR a depus la registratura Primăriei Municipiului București declarații privind organizarea de proteste in perioada 2013-2020. Au fost alese sâmbetele din preajma Zilei Pământului și a Zilei Fără Mașini, atunci când în toată în lumea se organizează astfel de manifestări, pentru un mediu mai curat.

Conform legii, Primăria poate interzice adunările publice, printr-o decizie, dacă nu sunt îndeplinite condițiile prevăzute de lege. În termen de două zile, primarul este obligat să comunice organizatorilor decizia de interzicere.

Primăria Capitalei nu a invocat niciodată un temei legal pentru care adunările publice ar putea fi interzise și nici nu a fost comunicată o astfel de decizie, în termenul legal.

De fapt, Sorin Oprescu, prin funcția pe care a ocupat-o, a încercat tot timpul să împiedice protestele împotriva administrației. Deseori, ni s-a sugerat că, dacă renunțăm să spunem că este protest, vor încheia protocol pentru organizarea marșurilor. Cu toate că varianta normală era să rezolve problemele cetățenilor, niciodată administrația nu a răspuns invitațiilor transmise de organizatorii protestelor. În primăvară, am trimis Președinției României o solicitare de a media o întâlnire cu Primarul Oprescu, dar nu am primit nici un răspuns.

Astfel, după mai bine de 2 ani de la declararea protestului din 19 septembrie, motivele de protest raman actuale. Acest fapt demonstrează faptul că organizatorii au intuit perfect faptul că administrația orașului nu este capabilă să rezolve aceste probleme nici până în 2020:

  • încurajarea transportului motorizat în timp ce oraşul este cea mai poluată capitala europeană
  • neaplicarea măsurilor de siguranţă rutieră
  • lipsa unei viziuni a administraţiei oraşului pentru creşterea calităţii vieţii
  • menţinerea în funcţii a persoanelor vinovate de pagubele de milioane de euro provocate de recepţia ilegală a pistelor pentru biciclete
  • neaplicarea măsurilor de eficientizare a transportului public prin asigurarea de benzi dedicate.

Membrii comisiei pentru adunări publice – complici cu Oprescu

După un tipar care a devenit clasic în ultimii ani, pentru a descuraja oamenii să participe la proteste, Primăria lui Oprescu trimitea către presă comunicate prin care susținea că protestele sunt ”ilegale”. În fapt, organizatorii au respectat prevederile legale, singurii care au încălcat legea au fost Primarul Oprescu și membrii comisiei pentru adunări publice. Astfel, aceștia au încheiat, ilegal, protocoale pentru desfășurarea altor evenimente publice pe traseul de desfășurare al ”Marșului bicicliștilor – Oraș pentru oameni”.

Pentru a opri abuzurile administrației și ale Comisiei pentru adunări publice, Organizația pentru Promovarea Transportului Alternativ în România (OPTAR), asistată de Asociația Pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki (APADOR-CH), a chemat în judecată Primăria Municipiului București, prin Primarul General, pentru a soluționa notificarea protestului din 19 septembrie 2015, depusă la primărie încă din 08.07.2013. Procesul a fost deschis pe data 01.07.2015 si este pe rol la Tribunalul București, Secția a ll-a Contencios Administrativ și Fiscal, cu numărul 24591/3/2015.

Pentru a ilustra modul în care Sorin Oprescu, cu complicitatea membrilor Comisiei pentru adunări publice, a încercat să descurajeze cetățenii să-și manifeste nemulțumirile și să împiedice prezența lor la proteste, facem publică înregistrarea sedinței publice din data 20 aprilie 2015.

La acea dată, pe traseul marșului din 19 septembrie 2015 nu exista nicio cerere pentru altă adunare publică. Cu toate acestea, membrii Comisiei au hotărât să aștepte, în speranța că vor apărea și astfel vor putea invoca faptul că marșul bicicliștilor ”este ilegal”, pentru că pe traseul marșului ”sunt alte evenimente”. De fapt, Sorin Oprescu și membrii comisiei, care semnează împreună protocoalele cu organizatorii adunărilor publice, încalcă legea, deoarece ei doar trebuie să ia act de desfășurarea adunărilor publice și, dacă constată încălcări ale legii, să le interzică în termenul legal de 48 de ore. Practic, prin sistemul de ”aprobare” a adunărilor publice, administrația din București hotăra cine are voie să protesteze. Desigur, protestele împotriva administrației erau descurajate și împiedicate.

————————

Traseul evenimentului:
https://www.google.com/maps/d/u/1/viewer?authuser=1&mid=zHN2bZ-dSBz4.kCZmSBVyGYSA

Pagina evenimentului:
https://www.facebook.com/events/505163342993162/

Organizaţia pentru Promovarea Transportului Alternativ în România (OPTAR) este o asociaţie care susţine dezvoltarea mobilităţii urbane prin oferirea de alternative viabile de deplasare pentru cetăţeni, indiferent cum aleg să se deplaseze: pe jos, cu bicicleta, cu transportul public sau cu autoturismul.

Comunitatea Bicicliştilor din Bucureşti (CBB) militează pentru dezvoltarea unor politici şi a unei infrastructuri care să încurajeze mobilitatea urbană prin aplicarea normelor europene în domeniu în scopul îmbunătăţirii calităţii vieţii.

Filiala Bucureşti a Ordinului Arhitecților din România este organizaţia profesională care reprezintă, promovează şi protejează la nivelul Municipiului Bucureşti interesele profesiei de arhitect, având implicit misiunea publică de responsabilizare a locuitorilor capitalei faţă de calitatea mediului construit.

Susținători marș: Susținători marș: ActiveWatch, Aprozar, Asociația Peisagiștilor din România – filiala București Ilfov, Atelier Pinion, Asociația pentru Tranziție Urbană – ATU, Bicicleta-Organic Coffee Shop, Bicicleta Pegas, Biciclisti pentru Rosia Montana, Bike Addict, Bike Fest, BikeLover, BițaColor, Brema Bikes, Bună dimineața, București!, Care Café, Casa Jurnalistului, Centrul de Resurse pentru participare publică – CeRe, Cityclete, Comunitatea Uniți Salvăm, Funky Citizens, Hai cu Bicla, I lLove Velo, La Vita e Velo, MaiNoi, Miercurea Bicicletei, Miliția Sprituală, Pista mă-sii, Portocala Mecanica, Pushbike, România Curată, Romania Pozitiva, Revista Zeppelin, Sinapseria, Skirtbike, Tribul,, Turific!Handmade, Uleiosul, Uniți Salvăm, Veloprietenii dalmațieni (Made in China) si Freerider.ro.

Vezi Comentarii (0)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

2 × 4 =