Horaţiu pedalează şi merge pe munte de când se ştie,…
Mai e mult până când ciclismul virtual va oferi o experiență foarte asemănătoare cu realitatea, însă există produse noi pe piață care fac ca acest moment să fie tot mai aproape. Din această categorie e și Elite Rizer, o nouă alegere pentru prinderea roții din față a acelor ciclișit care își doresc o experiență cât mai realistă. Elite Rizer combină o prindere motorizată de furcă și un sistem ce permite virajul, pentru a duce antrenamentul pe Zwift la un nou nivel de realism.
Simulatorul de pantă nu e ceva nou. Pentru a-l folosi, se demontează roata din față a bicicletei și se atașează pe butucul sistemului Rizer, apoi un motor e folosit pentru a ridica sau a coborâ partea din față a bicicletei. Acest lucru simulează poziționarea în timpul pedalatului și stimulează folosirea diverselor grupe de mușchi ce sunt activate și în realitate când se pedalează pe o înclinație similară.
Rizer oferă înclinații de până la +20% și -10% – valori similare cu sistemul Wahoo KICKR CLIMB deja existent pe piață. Datorită conexiunii Bluetooth și ANT+, Rizer comunică direct cu programele gen Zwift pentru a simula panta din aplicație, ridicând sau coborând automat bicicleta în funcție de profilul terenului.
Pentru cei ce doresc, înclinația poate fi controlată și manual cu ajutorul butoanelor situate în partea superioară a dispozitivului. De asemenea, sistemul poate fi controlat și cu ajutorul aplicației Rizer pentru iOS și Android.
Rizer se remarcă însă pe piață prin includerea funcției de viraj direct în prinderea furcii. Acest sistem permite furcii să se rotească în mod realist. Nu se știe însă care e plaja de rotație, adaptarea acesteia la aplicațiile compatibile de pe piață fiind uneori dificilă.
La fel ca funcția de înclinare, cea de viraj folosește protocoalele Bluetooth și ANT+ astfel că nu va fi nevoie să fie folosit telefonul pentru a simula virajele în diverse aplicații.
Elite spune că Rizer e cel mai stabil dispozitiv de genul acesta, datorită structurii rigide din aluminiu cu patru picioare reglabile. Sistemul are însă o limită de greutate de 120 kg care probabil include și bicicleta.
Sistemul e compatibil cu aproape toate bicicletele, fiind incluse sisteme de adaptare pentru QR, 12×100, 15×100 și 15×110, practic lipsind doar compatibilitatea cu ax de 20 mm de fatbike.
Elite spune că Rizer e compatibil cu trainerele Direto XR, Direto XR-T, Suito, Suito-T și Tuo, dar teoretic ar trebui să funcționeze la fel de bine și cu trainere de la alți producători. Rizer este compatibil conform declarațiilor Elite cu aplicațiile Zwift, SufferFest, Ful Gaz, RGT, Bkool și multe altele mai puțin populare.
Prețul pentru Rizer e de 1099.99$ și va fi disponibil din această toamnă.
Mai multe informații găsiți pe pagina producătorului.
Informații de pe bikerumor.com
Horaţiu pedalează şi merge pe munte de când se ştie, dar s-a apucat serios de mountain bike şi de participarea la concursuri în 2006, iar de cursieră în 2010. Când nu pedalează, aleargă pe poteci de munte, iar iarna practică schi-alpinism. Iubeşte potecile de MTB din Carpaţi şi şoselele şerpuitoare ale Alpilor. Zona sa preferată de MTB este Bran-Moieciu.