Horaţiu pedalează şi merge pe munte de când se ştie,…
După ce a fost lansat deja de ceva vreme pentru deraiorul SRAM Eagle pe 12 pinioane, setul de rotițe de schimbător ceramice OSPW X de la CeramicSpeed e acum disponibil și pentru deraioarele Shimano M8100 XT și M9100 XTR, dacă și proprietarii au fonduri suficiente la dispoziție. CeramicSpeed OSPW X pentru Shimano folosește brațe din fibră de carbon și rotițe de dimensiuni mari din aluminiu, dotate bineînțeles cu rulmenți ceramici.
Există două versiuni de rulmenți: modelul standard pentru 549$ sau modelul superior, cu tratament mai fin, la 649$. Ambele folosesc o rotiță superioară cu 14 dinți și una inferioară cu 18 dinți. Kit-ul se poate instala pe deraioarele Shimano XTR M9100-SGS, Shimano XTR M9100-GS și Shimano XT M8100-SGS, pe casete de până la 10-51t.
Sistemul are tăria arcului reglabilă în 2 poziții (versiunea pentru SRAM Eagle avea trei). În mod normal, rotițele mai mari ar trebui să necesite un lanț mai lung, dar CeramicSpeed a apropiat puțin rotițele între ele cu brațe ceva mai scurte pentru a păstra lungimea necesară a lanțului aproximativ aceiași. Rotițele sunt disponibile în culorile negru sau auriu.
Nu au fost anunțate cifre oficiale despre îmbunătățirile aduse, dar pentru sistemul compatibil cu SRAM Eagle a fost vorba de o reducere cu 40% a frecării, așa că e foarte posibil ca performanțele să fie asemănătoare.
Pentru cei ce nu vor să demonteze deraiorul și să își piardă garanția, există disponibil și un set de rotițe de 14 dinți, cu profil narrow-wide. Prețul e de 349$ pentru versiunea standard și 429$ pentru cea cu suprafețele rulmenților tratate.
Toate seturile vin cu o pipetă mică ce conține ulei de rulment CeramicSpeed, iar pe pagina producătorului sunt disponibile filme cu instrucțiuni de întreținere pentru a păstra rotițele funcționale la cel mai înalt nivel de performanță. Așa că dacă ați instalat o transmisie Shimano, cu aceste kit-uri puteți aduce rezistența prin frecare dar și contul din bancă spre zero.
Mai multe informații găsiți pe pagina producătorului.
Informații de pe bikerumor.com
Horaţiu pedalează şi merge pe munte de când se ştie, dar s-a apucat serios de mountain bike şi de participarea la concursuri în 2006, iar de cursieră în 2010. Când nu pedalează, aleargă pe poteci de munte, iar iarna practică schi-alpinism. Iubeşte potecile de MTB din Carpaţi şi şoselele şerpuitoare ale Alpilor. Zona sa preferată de MTB este Bran-Moieciu.