Acum citesti
Zillertal – o destinație de vară perfectă pentru familii active cu copii mici

Cu siguranță nu sunt singurul ciclist care este și părinte a unuia sau mai mulți copii preșcolari cu care ar dori să își petreacă concediul la munte în mod activ, pe bicicletă.

Problema mare e că micuții nu sunt capabili să urce diferențe de nivel, ei au nevoie de un teren plat ca să pedaleze, doar de pe la 5-6 ani încep să fie capabili să urce susținut o pantă. De fapt nici nu este recomandat medical să forțeze încheieturile la vârsta asta. Așa că, deși merg în concedii de ani de zile prin Alpi, încă nu găsisem o locație care să împace două lucruri: munți cu trasee adevărate pentru tati și mami și mult traseu perfect plat pentru pitic.

Image00002Valea Zillertal din Tirol, Austria, este o alegere foarte bună pentru așa ceva. Este o zonă montană plină de trasee grele și single-trail-uri, inclusiv concursul în trei etape Zillertal Bike Challenge, iar drumurile de bicicletă urcă până la peste 2700 m la ghețarul de la Hintertux. Bineînțeles, așa ceva găsești mai peste tot în Alpi sau în Dolomiți, dar ce este remarcabil în Zillertal este că valea este foarte plată, fără trepte de nivel, pentru o distanță de peste 30 km, de la intrarea pe vale până în localitatea Mayrhofen. În plus, pe toată această lungime, este amenajată o pistă de biciclete care traversează toate localitățile, trecând pe la multe puncte de atracție și pe lângă locuri de joacă, restaurante și cafenele. Pista nu are pante care să depășească 1-2% decât pe bucăți de 5-10 m ocazional la treceri pe sub șosea, este în cea mai mare parte asfaltată iar bucățile neasfaltate sunt pietruite perfect. Este locul ideal de plimbare cu bicicleta în familie în fiecare zi.

Image00005Cireașa de pe tort este însă linia de mocăniță a companiei Zillertal Bahn care acoperă și ea toată lungimea văii și este aproape integral în paralel cu pista de biciclete sau la cel mult 1-200 m de aceasta. Trenurile trec în ambele direcții la interval de aproximativ 30 de minute și toate au loc pentru transportul bicicletelor, acest lucru fiind gratuit. Un bilet începe de la 2,90 Euro, dar pentru posesorii de Zillertal Activcard este gratuit, cardul oferind acces gratuit la multe facilități, mijloace de transport terestre și pe cablu. Avantajul este că se poate pleca în orice direcție, iar atunci când micuțul sau micuții au obosit sau s-au plictisit, întoarcerea acasă se face foarte ușor cu trenul. Copiii mici au gratuitate la transport, cu tot cu bicicleta lor.

Image00006Image00004Image00001O surpriză frumoasă pentru cei mici este că o dată pe zi, în fiecare direcție, există o cursă de tren cu locomotivă cu aburi perfect funcțională și cu vagoane în stil vechi. Practic nu există copil pe lumea asta să nu fie încântat de o cursă cu trenul cu aburi!

Ca orice zonă turistică din Austria sau din Alpi, Zillertal este plină de atracții: mici grădini zoologice, parcuri acvatice și tematice, trasee și cabane accesibile cu cei mici de la telecabină. Mii de km de trasee de bicicletă, trail running sau trekking îi așteaptă pe părinții aventurieri. Toate informațiile utile le găsiți pe pagina de internet oficială a regiunii.

Vezi Comentarii (0)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

15 − 5 =