Acum citesti
Tipuri de Bottom Bracket/Angrenaje

Daca ai o bicicletă mai veche, ai ajuns în mod sigur la momentul în care vrei să faci un upgrade al angrenajului/pinioanelor. Cu timpul se uzează piesele și trebuie înlocuite, și de multe ori nu mai găsești piesele originale, ori vrei pur și simplu ceva mai bun.

bburi-angrenaje

În general posibilitatea de a face un upgrade depinde de punctele de contact ale componentelor pe cadru: axul posterior, head tube-ul, bottom bracket-ul și punctele de prindere ale frânei. Voi aborda azi bottom bracket-ul.

În primul rând, există două tipuri de bottom bracket: filetat și nefiletat. Cadrele cu carcasă bottom bracket filetată au la rândul lor diferite mărimi și diferite tipuri de filet:

Standard Tip filet Latime Comentarii
Englez (BSA) 1.370″ X 24 tpi

1.375″ X 24 tpi

68mm

73mm (oversized)

Majoritatea bicicletelor în producția actuală (BSA și ISO sunt echivalente)
ISO 1.375″ X 24 tpi 68mm

73mm (oversized)

ISIS Overdrive 48 x 1,5 mm 68mm

100mm

Pot accepta bottom bracket ISO prin intermediul unui adaptor.
Italian 36mm X 24 tpi 70mm Învechit
Raleigh 1 3/8″ X 26 tpi 71mm

76mm

Învechit
Shimano Hollowtech II, FSA MegaExo, RaceFace X-type Ca și ISO 90mm Cupe externe cu rulmenți presați, filetate (ISO) sau nefiletate.

 

Majoritatea covârșitoare a bicicletelor actuale au bottom bracket filetat după standardul ISO/BSA în care se înșurubează fie un cartuș filetat, fie cupe de tip Hollowtech/GXP. Când cumperi un angrenaj nou, singurul lucru pe care trebuie sa îl faci este sa te asiguri ca diametrul, lățimea și tipul de filet al cupelor (sau al cartușului) se potrivește cu filetul și diametrul carcasei bottom bracket-ului.

În segmentul MTB sunt disponibile actual o gamă întreagă de cartușe ISO (cu cap pătrat, octalink, etc.) sau cupe filetate (Hollowtech II/GXP/MegaEXO/X-Type). Cartușele pot fi folosite numai cu același sistem de prindere al brațelor pedalelor (cap pătrat, octalink) pe când cupele filetate sunt compatibile între ele, în general pe baza lățimii și a diametrului axului. Astfel Hollowtech II este compatibil cu MegaEXO (FSA) și Raceface X-Type (și bineînțeles cu toate cupele marcate ca fiind compatibile cu aceste sisteme). GXP este foarte asemănător cu Hollowtech II dar din păcate nu poate fi folosit decât cu angrenaje GXP.

Cadrele cu carcasa bottom bracket ISIS pot accepta cartușe sau cupe ISO prin intermediul unor adaptoare care se înșurubează în cadru și care transformă efectiv sistemul ISIS intr-un ISO/BSA de 68mm lățime. De reținut este că sistemele ISIS de 100mm pot fi transformate în ISO, dar nu există angrenaje cu ax suficient de lung pentru a le putea folosi.

Exista, bineînțeles, și alte tipuri de bottom bracket filetate, dar care sunt rarități în ziua de azi și care vor fi adresate eventual într-un alt articol.

În ultimii ani există o tendință tot mai pronunțată de a folosi rulmenți presați, fie direct în cadru, fie în cupe presate în cadru. Standardele sunt de obicei derivate din BB30 (SRAM PressFit 30, FSA PF30, 386EVO, Specialized Carbon, etc.). Aceste sisteme au angrenajele lor proprii, dar acceptă toate tipurile de angrenaje de pe piață, cu ajutorul unor adaptoare și/sau distanțiere specifice. Astfel de adaptoare pot fi obținute de exemplu de la Wheels Manufacturing, dar există și alți producători care oferă același tip de produse.

Vezi Comentarii (9)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

three × 4 =