Acum citesti
Smartphone sau GPS dedicat – care e mai performant?

IMG_3335De câţiva ani încoace live tracking-ul a explodat în lumea sportului, odată cu apariţia aplicaţiilor de tipul Strava sau Endomondo. Majoritatea sportivilor amatori sau chiar şi profesionişti folosesc astfel de instrumente pentru a-şi contoriza antrenamentele, pentru a încărca trasee noi, pentru a concura cu alţii pe diverse segmente… Lumea aplicaţiilor de tipul sport tracker a deschis noi perspective asupra sportului de amatori.

Pentru înregistrarea turelor se folosesc în general două tipuri de dispozitive. În primul rând este vorba de telefonul mobil, accesoriu pe care în ziua de azi îl deţine aproape toată lumea. În general este vorba de un smartphone care are receptor GPS încorporat şi, cu ajutorul transmisiei de date, poate trimite informaţiile despre traseu în timp real către server-ul unde sunt stocate şi pot fi accesate de oricine.

Pe de altă parte, GPS-urile dedicate sunt accesorii costisitoare. Ele înregistrează informaţiile în general în memoria internă. Doar modelele noi sunt capabile să se conecteze la telefon şi să folosească transmisia de date a acestuia pentru trimiterea în timp real a datelor, majoritatea necesită ca această operaţiune să fie făcută la finalul turei, la calculator.

Pentru început, să vedem câteva avantaje şi dezavantaje ale fiecărui sistem (ele sunt mai multe cu siguranţă, încercăm să sintetizăm câteva dintre ele):

Smartphone

Avantaje:

  • este deja în buzunar, nu este nevoie de o investiţie suplimentară
  • foloseşte pentru localizare şi reţelele GSM şi WiFi, ceea ce face ca poziţionarea să fie mai rapidă în zonele cu semnal
  • cu ajutorul conexiunii de date încarcă în timp real datele pe internet, unde pot fi vizualizate de antrenori, prieteni sau familie, dar care fac posibilă şi o localizare rapidă în caz de probleme
  • foloseşte orice aplicaţie doreşte utilizatorul dintr-o ofertă bogată pe piaţă
  • permite o integrare mai bună, de exemplu cu căştile de muzică, putând suprapune alerte de la aplicaţia de tracking peste muzica din căşti de exemplu
  • modelele performante sunt capabile să se conecteze atât cu senzori BTLE cât şi ANT+
  • în caz de nevoie de hartă pentru orientare, ecranul mare permite o vizualizare de excepţie

Dezavantaje:

  • are dimensiuni mari şi este sensibil (exceptând unele modele speciale) la şocuri sau apă, ceea ce îl face greu de montat de exemplu pe ghidonul bicicletei fără o carcasă specială. Odată montat este greu de folosit din mers
  • autonomia cu receptorul GPS şi conexiunile de date şi BTLE este destul de mică, dacă se doreşte ca ecranul să fie pornit autonomia se reduce drastic. Practic mai bine nu afişează nimic pe ecran decât la solicitare
  • calitatea recepţiei GPS diferă mult între telefoanele ieftine şi cele performante

GPS dedicat

Avantaje:

  • calitate a recepţiei GPS garantată
  • dimensiuni mici, montaj facil pe ghidon, butoane pentru accesarea rapidă a funcţiilor utile
  • autonomie mare
  • rezistenţă la şocuri şi apă
  • împerechere rapidă cu senzorii compatibili

Dezavantaje:

  • preţul de achiziţie
  • ecran mic, de multe ori fără afişarea hărţilor
  • în cazul majorităţii modelelor, posibilitatea de a folosi un singur tip de senzori (în general ANT+)

Scopul articolului este însă să facem o analiză empirică a rezultatului obţinut cu două dispozitive din cele două categorii. Am folosit două produse de calitate superioară, dar nu de ultimă generaţie. Este vorba de un smartphone Samsung Galaxy S5 şi de un GPS Garmin Forerunner 310XT. Din mai multe trasee testate, cel mai relevant a fost cel al unei zile de schi de tură în zona Sinaia, care include deplasare pe diferenţă mare de nivel, traseu cu viraje, întoarceri şi alte situaţii care să pună în dificultate receptorul.

Pe parcursul articolului vom compara mereu câte două capturi de ecran, prima de la track-ul înregistrat cu telefonul S5, a doua cu GPS-ul Gamin.

s5p1s5p5garminp1garminp5

De la o primă privire generală putem vedea că există diferenţe minore atât între track-uri cât şi între informaţiile despre viteză (cu verde) şi HR (cu roşu). Profilul de altitudine este şi el destul de diferit. Track-ul îl vom studia mai încolo în detaliu. Acum să vedem ce ne spun celealalte valori.

HR-ul a fost măsurat cu centura Garmin pe protocolul ANT+, care a fost citită imediat de către telefon. Putem vedea că valorile pentru AVG Heart Rate şi MAX Heart Rate sunt relativ identice. Totuşi, dacă privim mai atent, nivelul de detalii la Garmin este ceva mai bun.

În ceea ce priveşte însă viteza, aici diferenţele sunt majore. Se vede clar că Garmin a înregistrat fluctuaţii mai mari în zonele de coborâre. Este vorba de mici pauze pe care S5 le-a „filtrat” şi a rotunjit graficul.

Despre altitudine am fost surprinşi să vedem că diferenţele între valorile maxime, minime şi de ascensiune totală nu sunt foarte mari. Ce diferă însă este graficul, unde se vede că Garmin are o „latenţă”, observată în special la finalul coborârilor. Practic pare că măsurătoarea la viteză mai mare e cumva în urmă, datorită probabil faptului că se face cu un altimetru barometric calibrat după GPS. S5 foloseşte mai mult ca sigur informaţiile de altitudine de pe hartă pentru a elabora graficul ce arată mai bine.

Diferenţa surprinzătoare este însă la lungimea traseului, unde S5 a raportat sistematic pe parcursul turei o distanţă mai mare cu aproximativ 10% decât Garmin. Am făcut teste şi pe teren plat unde diferenţa de distanţă raportată era sub 1%, deci cu siguranţă este vorba de modul în care este folosită informaţia despre altitudine. Tendinţa noastră e să dăm crezare informaţiilor de la Garmin. Dar să vedem cum arată cele două track-uri sub lupă la câteva detalii mai relevante…

s5p2garminp2

Aici, la marcajul roşu se poate observa că S5 are tendinţa să „taie” curba. Am observat de mai multe ori de-a lungul timpului tendinţa asta. În marcajul verde însă se vede cum track-ul Garmin ocoleşte acel pâlc de copaci la coborâre, fapt ce corespunde cu ce s-a petrecut pe teren. S5 probabil consideră incorect că are de-a face cu o eroare de track şi o elimină.

s5p3garminp3

În imaginile acestea putem vedea abordarea micilor viraje. În zona verde, la urcare, am ocolit printr-o pădurice ocolind brazii. În cea roşie am făcut mai multe viraje scurte la coborâre pentru a ocoli zone cu bolovani. Pe track-ul Garmin acestea se regăsesc în mod corect, cel de pe S5 fiind „îndreptat”.

s5p4garminp4

Aici avem un zoom puternic făcut la un final de urcare şi început de coborâre pe acelaşi traseu, practic o întoarcere 180 de grade. Problema e că track-ul Garmin din a doua imagine redă corect faptul că la un moment dat m-am întors pe buza pârtiei să văd unde sunt colegii de grup, după care m-am întors înapoi sus câţiva metri, dar această întoarcere nu se regăseşte deloc în track-ul de pe S5.

După aceste detalii am putea să credem că, deoarece taie din track, S5 va afişa o distanţă mai scurtă decât Garmin dar realitatea e invers. Singura explicaţie este cea cu modul în care tratează altitudinea. Sateliţii GPS oferă informaţii despre deplasarea în plan orizontal, dar pe pantă mare distanţa este diferită, la calculul acesteia fiind important unghiul pantei (sau creşterea de altitudine). Informaţia barometrică şi de la sateliţi a Garmin-ului se confruntă probabil cu informaţia de pe hărţile Google.

Concluzia

După părerea mea este evident că GPS-ul dedicat de la Garmin face o treabă ceva mai bună. E greu de spus dacă este vorba de calitatea receptorului GPS, cu siguranţă şi telefonul Samsung are un receptor foarte bun, care foloseşte toate sistemele de poziţionare globală. Problema pare să vină de la unele ajustări software ale track-ului înregistrat de telefon, dintr-o dorinţă de a filtra foarte bine neregularităţile traseului (care nu sunt tot timpul erori). Lucrul acesta se întâmplă probabil pentru că GPS-ul telefonului este optimizat pentru navigaţie auto, nu pentru orientare pe teren. Pe de altă parte, erorile sunt neglijabile pentru un sportiv amator ce vrea pur şi simplu să îşi contorizeze turele. O eroare de 1% cât am obţinut pe plat nu e mult deloc iar pe diferenţă de nivel eroarea de circa 10% e cât de cât la limita acceptabilului. Folosirea unui GPS dedicat este însă o investiţie bună, mai ales pentru cei care iau în serios antrenamentul. Cât despre cele 2-3 secunde pentru care se pierde un KOM pe Strava, hmmm….

P.S. Din start trebuie luată în considerare relativitatea acestei comparaţii. Probabil la folosirea altor dispozitive sau poate chiar şi a altei aplicaţii pe telefon s-ar putea obţine rezultate diferite. Rezultatele trebuie considerate ca fiind informative, în niciun caz un adevăr absolut, valabil în orice altă situaţie. Pentru o concluzie pertinentă ar trebui făcute mult mai multe teste cu mult mai multe dispozitive pe care nu le avem din păcate la îndemână.

 

Vezi Comentarii (26)
  • Cred ca telefonul taie curbele pentru ca e setat sa inregistreze mai rar punctele de pe traseu (fie timpul dintre puncte, fie distanta). La Garmin nu stiu daca se poate seta parametrul asta, si poate inregistreaza mai des…

    • Asta ar fi explicaţia logică uneori, dar pe track se vede că pune puncte dese unde vrea. Oricum, nici telefonul şi nici GPS-urile astea mici dedicate nu cred că pot fi setate să măsoare mai des punctele. Am un GPS din ala mare de orientare şi acolo da, poţi face orice modificări.

      Mai demult am studiat in timp real cum pune punctele telefonul la un viraj de 180 de grade pe o poteca. Efectiv le pune bine si la un moment dat efectiv taie curba. Dar asta nu inseamna ca asa e la toate telefoanele, poate doar la ce am folosit eu.

      • Conteaza foarte mult si aplicatia folosita la tracking. Unele aplicatii permit setarea timpului la care sa faca inregistrarea. Senzorul transmite mult mai mult decat are nevoie aplicatia. Ce transmite, tine de sensibilitatea receptorului, calitatea semnalului, relflexii, etc.

  • Folosesc Maverick, Cycle Droid si Orux. La toate se poate sta manual distanta sau timpul intre punctele de traseu. Mai interesant este ca am inregistrat aceeasi tura cu cele 3 aplicatii si datele au fost usor diferite. Chiar si fisierul .gpx exportat in Google Earth arata diferit, asa ca totul e relativ. Si probabil depinde de interpretarea datelor de catre fiecare aplicatie.

    • Aşa este, am precizat şi în articol că nu putem generaliza rezultatele pentru toate echipamentele, telefoanele şi aplicaţiile de pe acestea, ar fi nevoie de mult mai multe teste cu mult mai multe echipamente pe care nu le avem la dispoziţie.

    • Un traseul GPX este practic o listă de puncte salvate. GPS-ul nu va avea o precizie mai bună de 5-7m, decât pe echipamente specializate de topo.

      Astfel chiar dacă faci același traseu în aceleasi condiții, vei avea rezultate puțin diferite chiar dacă aplicațiile nu modifică datele înregistrate, în caz contrar, diferențele vor fi mai mari.

  • Eu am incercat pe telefon My Tracks (google), Strava si Map My Ride. Pe aceeasi tura de super rutina (acasa – serviciu – acasa) am avut rezultate usor diferite. In plus Strava mai da rateuri daca e pornit de pe smartwatch. Deci poti sa ai surpriza neplacuta ca dupa ce ai „alergat” 1 ora in care poti vedea pe ceas viteza, distanta etc sa nu iti inregistreze decat km in Strava 🙁
    Cred ca pentru cine e interesat de antrenament sau „telemetrie” in general (not me), un dispozitiv de genul celui de la Garmin justifica investitia. Plus, cum ati zis, autonomie si nu zboara de pe ghidon.

  • Cred ca totul se rezuma la: vreau sa inregistrez tura sau vreau sa ma antrenez si sa am datele in fata

    Daca doresti foar sa inregistrezi tura atunci alegi un telefon , pentru ca deja il ai , investesti intr-o husa si te rogi sa nu il scapi crapi etc , il tii la spate si gata

    Daca vrei sa ai un dispozitiv care functioneaza indiferent de temperatura ambientala , sa tina bateria 15-20 ore cu displayul deschis , fara sa ai nevoie de baterii externe atunci , alegi un dispozitiv dedicat.

    Din pacate Garmin si altii mai au mult de lucru la partea de navigatie si mai exact la partea de orientare(daca te pierzi) , pe un telefon poti face asta mult mai repede

    Cel mai bine sa le ai pe amandoua 🙂

    • Partea de navigatie de la garmin este chiar foarte buna. Depinde foarte mult de model.
      Pe un oregon 650 iti pot spune ca stie sa te duca inclusiv pe scari (cand e setat pe trecking), iar pe profilul de auto nu vei rata strazile.
      Daca ajungi sa „te pierzi” cu un garmin, sigur nu te mai ajuta telefonul. Important e sa ai hartile bune si updatate.

  • Diferențele de distanță pot apărea în funcție de cum sunt setate aparatele să calculeze distanța. Aparatele Garmin pot fi calculate să înregistreze viteza 3D și distanța 3D, nu cred că telefonul face măsurătorile 3D.

    • E posibil, am cautat specificatii exacte despre asta şi nu am găsit. Dar având un Garmin mult mai vechi care are am presupus că are şi acesta. Dacă nu are, testul e ceva mai cinstit. Telefonul are barometru dar niciodată nu am înțeles de ce nu îl foloseşte nicio aplicație. Am găsit doar nişte aplicații mici care ştiu să citească presiunea atmosferică de la senzor, dar cam asta e tot ce fac ele.

  • Am folosit în paralel pe telefon (Note 3) runtastic, endomondo si strava in oraș. Runtastic-ul tăia toate curbele posibile, pe când celelalte doua mergeau rezonabil, totusi distanța pe strava era puțin mai mare. Pe 9 ianuarie am făcut o tură de 166 km, pe plat, iar diferența dintre runtastic și strava a fost de 3 km, strava arătând 166 km, iar Runtastic-ul 133 km. Toate intersecțiile pe runtastic erau tăiate…

  • Sunt de parere ca e normal ca un GPS dedicat sa fie mai precis decat unul integrat in telefon.
    Am folosit telefonul pentru orientare cat si un Garmin (oregon 650) pe care il folosesc constant si pot spune doar atat: telefonul este inutil in multe cazuri in care un GPS dedicat nu are dificultati. Ma refer aici la nori, cladiri, lipsa retea mobila, paduri, canioane etc. In aceste conditii, mai ales daca sunt cumulate, telefonul este inutil.
    Referitor la tracking, GPS-ul are optiune pentru timpul de mapare.
    Modeul meu are si un ecran transflectiv (sau transreflectiv) care il face vizibil in lumina soarelui (unde un telefon este aproape 0)
    Mai adaugam aici busola compensata, care chiar iti arata directia stand pe loc.
    Altimetrul poate fi setat sa fie barometric sau GPS
    Ca recomandare, daca vreti sa va bazati pe un GPS, luati ceva dedicat. Telefonul nu este reliable decat pentru chestii „hipsterice” sau in lipsa de altceva dar in cazuri unde chiar conteaza, nu va face fata provocarii.
    In peste 5 ani de cand folosesc GPS dedicat, am ajuns sa ma incred total in acesta. Iar de aproape fiecare data cand am folosit telefonul, m-a dezamagit (ori manca multa baterie, ori lumina era prea puternica, ori nu gasea sateliti, ori nu aveam net, etc).
    Totusi, in cazul in care se foloseste in oras sau pe drumurile principale, un telefon este sufiecient.

  • Comparatia este putin inegala. Secompara un Garmin entry cu un etlefon flagship (baterie mare, ecran si piese foarte bune). O comparatie mai corecta ar fi cu un model mediu de la garmin (cel putin un dakota sau un edge cu ecran color). Daca se considera imortanta harta si vizualizarea ei, ar trebui luate in considerare modelele cu rezolutie de 240×400 sau mai mare.
    In domeniul GPS si tracking, unui telefon i se aplica perfect zicala: „Jack of all trades, master of none”

    • Forerunner 310XT nu e un model entry level, e doar din generaţia anterioară. Dar este un GPS mic dedicat pentru alergare, ciclism şi înot. Am dorit să comparăm cu un astfel de GPS, comparaţia cu un Edge sau Dakota e clar că e absolut inutilă, modelele acelea fiind clar net superioare. Aşa cum şi Edge şi Dakota pentru un sportiv care vrea să îşi monitorizeze parametrii antrenamentului nu prea sunt de folos (nici nu ştiu dacă citesc HR sau powermetrul).

  • Dispozitivele dedicate vor fi intotdeuna mai precise decat un smartphone, din motive impuse de un nivel de securitate international.
    Satelitii transmit datele foarte precis (de ordinul centimetrilor) inclusiv 3D, numai ca un dispozitiv cu un OS pe care poate rula orice program, cu care se pot face si rele, devine un factor de risc. Receptoarele GPS cu aplicatie comerciala au precizia intentionat deteriorata, numai cele cu aplicatie militara pot vedea tot ce transmite satelitul. Dispozitivelor dedicate pentru sportivi li se permite o acuratete mai mare,, deoarece nu poti ghida o racheta cu el, pe cand cu un smartphone poti s-o faci! GPS-ul oricarui smartphone oricat de scump, este limitat intentionat de reglementari internationale de securitate! Au eroare de minim 5-10m la care se adauga o abatere si la suprapunerea pe harta! (Vorbesc de partea hardware din telefon, nu de OS sau aplicatii). Smartphone-urile nu receptioneaza elevatia! o calculeaza din alte surse…. mai mult sau mai putin precise. Din cauza asta dispozitivele dedicate, care fac doar cateva chestii si nimic altceva sunt mai precise.
    Personal astept cu interes un dispozitiv dedicat, care sa includa si un SIM-card GSM, ca sa nu mai fiu nevoit sa car si un telefon cu mine!

    • Eu folosesc Sport Tracker (din inerţie, nu din alte considerente – sunt obişnuit cu interfaţa de acum 5-6 ani, pe vremea când foloseam un Nokia 500 cu Symbian, era foarte mic, încapea în buzunarul de la spate de la pantalonii de alergat si rula şi Sport Tracker-ul pe el) şi sunt mulţumit de program. Ce nu înţeleg este de ce, de multe ori dă erori destul de mari când alerg pe pista de pe stadion, aia de 400 de metri, în 5 km adună diferenţe cumulate de până la 0,55 km, 11%. Distanţa e aia standard, aşa sunt construite stadioanele. La distanţe mari cu maşina, am înregistrat zilele astea 703,1 telefonul şi 705 cu computerul de bord al maşinii, deci cam bate. Să fie faptul că mai mult de jumătate din stadion este încercuit cu perdea de plopi foarte înalţi şi ăia distorsionează semnalul de la sateliţi?

      • Pai fix aia e cea mai mare problemă la inregistrarea cu telefonul, că algoritmul, pentru a elimina erorile GPS, taie curbele… așa că dacă ai un traseu scurt în circuit o cam dă în bălării. Dacă e un traseu din punctul A în punctul B e foarte exact, mai ales dacă nu are multe curbe. Nu e din cauza recepției ci din soft.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

19 + fourteen =