Îi place să spună că s-a născut pe bicicletă, însă…
Vidraru Bike Challenge are loc în Făgăraș și este unul dintre cele mai populare concursuri de mtb maraton din România. Se întâmplă asta pentru că traseul de concurs este bine ales, oferind un echilibru bun între anduranță și tehnică.
Cu opțiunea de participare la una dintre cele trei distanțe, tura scurtă 30 km cu 1.000 m diferență de nivel, tura medie 50 km cu 1.650 m diferență de nivel și tura lungă cu 86 km și 2.400 m diferență de nivel, Vidraru Bike Challenge are ceva potrivit pentru majoritatea tipurilor de concurenți. În plus față de cele trei, tura medie este oferită și participanților cu mtb-uri electrice, la final ei având clasament separat.
Cu startul în apropierea hidrocentralei Vidraru, traseele urcă spre barajul și lacul Vidraru, pentru ca apoi să intre în munte, la propriu, traversând prin tunel spre una dintre culmile sudice ale munților Făgăraș. O parte din drum se află în zona de gol alpin, ceea ce înseamnă o excelentă vizibilitate de jur-împrejur, către vârfurile din Făgăraș: Călțun, Lespezi, Negoiu la nord; Ciortea, Scara, Mazgavu spre nord-vest și către masivul Cozia la vest.
Dacă traseul scurt este pentru cei rapizi sau cu mai puțin antrenament, iar traseul lung este pentru cei cu antrenament bun și resurse multe, traseul mediu este un echilibru între anduranță și tehnică.
Vidraru Bike Challenge este cunoscut pentru trei lucruri: pe de o parte se știe că este practicabil indiferent de vreme, desfășurându-se pe drumuri forestiere, drumuri de iarbă și poteci cu pietriș sau pământ de munte, pe de altă parte că este un maraton veritabil, cu urcări ce nu prezintă dificultăți tehnice deosebite, dar solicită la maxim anduranța, mai ales dacă e cald și, în cele din urmă, că finalul său, indiferent de traseu, îți pune la încercare serios tehnica pe care o ai, coborârile fiind abrupte și alunecoase, chiar și dacă este uscat.
În 2024 am avut la Vidraru a 10a ediție Vidraru Bike Challenge, o adevărată ediție aniversară! De zece ani se ține acest eveniment, devenind unul dintre cele mai longevive concursuri de mtb din România. Organizat pentru prima oară în anul 2013, și cu excepția a două ediții care nu s-au ținut, una din cauza COVID, organizatorul Asociația Sportivă Adventuremania reușește să aducă la start, an de an, sute de participanți dornici fie să-și testeze limitele, fie să viziteze muntele și să se bucure de atmosfera de concurs.
Și în 2024 Vidraru Bike Challenge s-a ținut pe vreme bună. Fiind tot timpul organizat în preajma solstițiului de vară, personal nu țin minte să fi fost vreme rea la concursul ăsta, un lucru bun de altfel, dacă ținem cont de îndepărtarea traseelor și golul alpin peste care are loc tura medie și lungă.
Anul acesta, câștigător la tura lungă Elite, a fost Falaus Lucas. Cei 86 km i-a parcurs cu timpul de 4 ore și 54 minute. La tura lungă masculin 19-29 ani câștigător a fost Mihai Patriche cu timp mai bun, de 4 ore 26 minute. La Master 1 câștigător a fost Vlad Urzica cu un timp și mai bun de 4 ore și 9 minute în timp ce la Master 2, pe locul 1 a venit Andrei Pop cu timpul de 4 ore 23. În fine la Master 3 tura lunga câștigător a fost Sorin Simu cu timpul de 4 ore 56.
Dacă la tura lungă nu am avut feminin, la tura medie avem, cu Monica Manicuta, singura participantă la categoria Feminin 39-39 ani. Ea a terminat tura medie cu timpul de 5 ore și 2 minute. La categoria Feminin 40+, câștigătoare a fost Gabriela Bucur, cu 4 ore și 9 minute. La masculin, cel mai rapid la categoria 19-29 ani a fost Cosmin Moldovan care a terminat în 2:33 minute. La Master 1, cu timpul de 2:35, câștigător a fost Florin Miu, iar la Master 2 Margarit Sarbu cu 2 ore 36. În sfârșit, la Master 3 câștigător a fost Valentin Drobczyk cu 3 ore și 7 minute.
La tura scurtă, cel mai rapid la categoria Cadeți masculin a fost Robert Laki, cu 1:28 ore. La Juniori masculin câștigător a fost Rareș Dobrescu, cu 1:37 ore. Următoarea categorie a fost Masculin 19-29 unde câștigător a fost Vlad Brașoveanu cu timpul de 1:37 ore. La Master 1 câștigător a fost Iulian Pintile care a terminat în 1:47 ore. Master 2 l-a avut câștigător pe Bogdan Rusu, cu 1:46 ore, iar la Master 3 câștigător a fost Costin Lupescu cu 1:53 ore. La Feminin 19-29 ani câștigătoarea a fost Edit Keresztes-Vakaria cu timpul de 1:59 ore. La următoarea categorie Feminin 30-39 ani câștigătoare a fost Cristina Pirvan cu 2 ore și 2 minute, iar la Feminin 40+ ani cea mai rapidă a fost Leontina Vitan cu 2:44 ore.
Concurenții de la categoria e-Bike au avut clasament separat, traseul lor fiind cel mediu. Astfel, la categoria eBike Feminin 18+ câștigătoare a fost Mihaela Udrea, cu timpul de 2:31 ore. La eBike Masculin 18+ cel mai rapid a fost Silviu Marin, cu 2 ore si 2 minute.
Îi place să spună că s-a născut pe bicicletă, însă în realitate s-a născut în București. Practic, se dă pe două roți din copilărie. Mai serios s-a apucat de ciclism din 1998 când, după ce și-a cumpărat primul MTB, s-a și dus la vârful Omu. Se mândrește că a fost primul care a făcut asta și până în ziua de azi așteaptă să-i confirme cineva... Lăsând gluma la o parte, Dan este unul din cei mai pasionați cicliști din România, la nivel de amatori. Rămânând tot timpul la un nivel constant al pasiunii, niciodată prea exagerat sau prea monoton, și-a angrenat întreaga familie care-i susține entuziasmul și pedalează alături de el. Tot timpul pe bicicletă, la concursuri, la teste, la evenimente de profil din țară și străinătate, explorând un nou traseu de cicloturism sau pur și simplu scriind despre acest subiect, Dan este în constantă legătură cu ultimele noutăți din domeniu, ultimele trenduri și ultimele tehnologii folosite la biciclete.