Acum citesti
Raport de cursă – Turul Masivului Ceahlău – XCM 2017

Pe 30 septembrie a avut loc prima ediție a maratonului mtb Turul Masivului Ceahlău XCM organizat de Complexului ArtEd Durău în colaborare cu echipa de ciclism HPM – Pro Mountain Sports Iași. Evenimentul a oferit concurenților două distanțe de concurs, de 50 și respectiv 57 km, dar fiecare cu diferență de nivel semnificativ diferită.

De la organizator:

Ideea concursului a fost aceea de a parcurge un traseu care inconjoară masivul, cu punct de plecare/sosire în Statiunea Durău, o localitate cu o așezare deosebită, dar ocolită pană acum de un concurs de ciclism. In același timp am dorit să aducem iubitorii ciclismului montan în zona plină de poveste a Ceahlăului, muntele emblematic din Carpații Orientali.

Un astfel de traseu nu avea prea multe optiuni, fiind o sigură zonă care putea fi folosită pantru a trece peste munte, insa una foarte frumoasă și sălbatică, cuprinsă între Poiana Stănile și Drumul Axial din Izvorul Muntelui. Această parte a traseului trece prin Poiana Stănile parcurge pădurea pe un single trail sinuos, ajunge in Poiana Văratec cu vedere către Turnul lui Budu Și Ana după care te bucură cu priveliștea din Poiana Maicilor cu vedere către peretele terasat al Ocolasului Mic.

La ediția din acest an am avut parte de o vreme rece însă un cer perfect senin. Si cum startul s-a dat de la 800 m altitudine, am avut parte de o trecere prin ceață pe prima coborăre apoi, pe urcare, din nou am depașit ceața indreptându-ne spre înaltimi de 1200 m.

Pentru cele două trasee, unul de 50 km cu 1460 m.dif.nivel si altul de 57 km/1900 m. dif nivel, s-au adunat la start 100  participanți, ceea ce a fost suficient pentru noi. Fiind la prima ediție am dorit să auzim un feed-back, fie el pozitiv sau negativ, astfel încât să știm mai clar ce avem de făcut la ediția următoare. De menționat că initial, traseul lung  măsura 77 km/2140 m, insă datorită unei partide de vânătoare de care am aflat târziu, a trebuit să-l scurtăm, ceea ce a făcut imposibilă parcurgerea unei alte zone frumoase avute în vedere, malul lacului Bicaz.

Cel mai rapid pe traseul lung a fost Duca Bogdan de la Scott Geiger Team cu timpul: 2h, 57 min iar pe traseul scurt Eugen Mocanu de la echipa noastră, HPM – Pro Mountain Sports Iași cu timpul : 2h, 41 min.

Concursul a fost organizat din inițiativa și cu sprijinul Complexului Turistic ArtEd Durău (www.arted.ro)  și am avut ca parteneri deschiși și dornici de a promova această frumoasă zonă în autoritățile locale, cum ar fi Primăria Comunei Ceahlău și Parcul Național Ceahlău.

Până la ediția următoare, noi vom analiza minusurile semnalate astfel încât să asigurăm participanților o experiență completă și inedită în Masivului Ceahlău. Rezultatele complete pot fi consultate la aceasta adresa.

Vezi Comentarii (0)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

2 × 2 =