Acum citesti
Race report: Cupa Tabere cu Suflet MTB Azuga 2016

13393926_1745597935709487_9124256511044021094_nPoate că numele acestui concurs pare destul de paşnic, dar vă asigur că traseul, cel puţin varianta lungă, nu e deloc aşa. Cei de la Tabere cu Suflet organizează de ceva vreme evenimente de ciclism şi, chiar dacă unele nu au fost foarte dificile, celebrul On Top of The World, cu plecare din Sinaia şi sosire la Vf. Omu, a fost mereu o provocare pentru toată lumea.

Anul acesta, ei şi-au mutat concursul tradiţional de la Comana de lângă Bucureşti la Azuga, la munte, lucru ce este foarte lăudabil şi ar putea să fie un exemplu pentru mulţi alţii. În mod evident, s-a pierdut ceva din popularitate, numărul participanţilor fiind probabil mai mic datorită distanţei, Azuga fiind considerabil mai departe decât Comana, dar pentru unii contează şi calitatea, nu doar cantitatea.

Astfel, Cupa Tabere cu Suflet s-a desfăşurat atât la MTB cât şi la alergare, pentru ciclişti fiind disponibile trei trasee. Unul foarte simplu, unul să zicem de începători şi traseul lung, cel care mi-a atras atenţia. Denumit traseul TeamXpert, acesta, deşi are doar 38 km şi puţin peste 1000 m diferenţă de nivel, este destul de provocator. Partea care m-a atras în mod special este finish-ul care a fost la staţia superioară a gondolei din Azuga, deci după o destul de lungă urcare.

Traseul nu este per ansamblu foarte greu. În prima jumătate este chiar paşnic, el urcând pe drumul forestier de pe Valea Limbăşelu până la Cabana Susai. A doua jumătate însă este foarte interesantă: coborâre pe celebra potecă a lui Ceauşescu, urmată de un vechi drum forestier cu o bucată superbă de bolovani destul de provocatoare şi, evident, marele final, urcarea abruptă, dificilă şi brutală spre finish.

Concursul nu este unul cu o mare popularitate şi în acelaşi weekend au fost în total 8 concursuri de ciclism şi încă câteva de alergare, aşa că numărul participanţilor nu a fost foarte mare, dar au venit câţiva concurenţi foarte buni, astfel că nu a fost timp de odihnă, aceştia reuşind să ocupe şi podiumul final după cum vom vedea.

13423791_1745695432366404_248532385920537892_nAm apreciat în mod deosebit startul, unde nu s-a sprintat ca de obicei ci s-a plecat în pluton, cu o viteză iniţială destul de acceptabilă şi care a crescut pe parcurs. S-a urcat pe forestier la început cu 20 km/h şi viteza a crescut treptat. Eu am stat cu plutonul fruntaş cam 8 km, după care am considerat că ritmul depăşeşte posibilităţile mele şi am preferat să continui singur lupta pe ultimii km mai abrupţi spre Susai.

Înspre jumătatea concursului a început şi ploaia. Oricum era deja ud, aşa că bucata de single trail de pe poteca lui Ceauşescu a trebuit abordată cu puţină prudenţă. Mai dificil mi s-a părut drumul vechi forestier ce a urmat, unde roata stropea foarte tare – m-am decis cu ocazia asta să îmi montez şi eu o aripă din aceea mică. Dacă aveai ochelari, se stropeau şi nu vedeai nimic, fără ei tot nu vedeai nimic. A urmat o bucată ruptă de apă pe nişte bolovani pe care am atacat-o puternic şi am trecut cu bine, apoi coborâre uşoară până în zona startului de unde a început urcarea finală.

13445644_1745597962376151_5645474601996576771_nUrcarea, pentru care am şi venit practic la concurs, începe destul de lejer pe un forestier cu pante sub 10% dar îl părăseşte şi continuă pe un drum de tractor cu bucăţi foarte abrupte. După părerea mea este 100% ciclabil pe uscat, dar terenul ud şi oboseala acumulată m-au făcut să mă dau jos pe câteva bucăţi. Ultima parte a fost pe drumul de pe muchia Urechea şi mi-a încântat sufletul cu un peisaj montan deosebit. Am trecut linia de sosire după 2 ore şi 15 minute, la vreo 20 de minute de cei din plutonul fruntaş, rezultat de care sunt destul de mulţumit. A urmat apoi coborârea la start pe singletrail, bucată care nu a fost inclusă în concurs din motive de siguranţă.

Image00001Eu am reuşit o clasare pe locul 7 la categoria largă 20-40 de ani. Podiumul a fost alcătuit din ciclişti foarte valoroşi, toţi trei terminând traseul în timpul de 1:52. Marele câştigător a fost Stan George Cristian de la NoMad Merida CST urmat de Bogdan Dumitru de la Focus Freerider şi de Răzvan Jugănaru de la BikeXpert. La doar 3 minute de ei a ajuns şi Roşca Ciprian, tot de la BikeXpert, un rezultat de asemenea foarte bun.

Rezultatele complete de la toate categoriile se găsesc aici.

Sper ca Azuga să rămână şi în viitor gazda acestei competiţii care, chiar dacă nu înlocuieşte complet concursul celor de la Surmont (de la care au preluat cu acordul lor o parte din traseu), oferă totuşi o tură lungă adevărată de MTB pe munte! Eu voi continua cât pot să susţin prin participarea mea şi prin mediatizare toate concursurile care se desfăşoară pe munte!

Vezi Comentariu (1)
  • Ar fi mult mai tare ca Azuga sa fie luat de un organizator, nu de un dezorganizator gen Savin. Sigur ar fi 500 de concurenti.
    Ma gandesc ca la cativa zeci de participanti a facut si el fata… oricum e bine si ca a reusit sa scoata clasamentele.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

three × three =