Acum citesti
Pro Cycling din 2023 pe biclete Mondraker! Interviu cu Tudor Oprea

Am aflat de curând de la Tudor Oprea că echipa Pro Cycling va concura din 2023 pe Mondraker, producătorul spaniol având în portofoliu unele dintre cele mai spectaculoase biciclete la capitolul design. Așadar, l-am abordat pentru a povesti mai multe despre această schimbare importantă prin care trece Pro Cycling dar și alte întrebări despre competițiile Triadei sau planuri de viitor.

Foto: Traian Olinici

1.Salut Tudor! Cum ați ajuns la Mondraker? Şi ce s-a întâmplat cu Scott? 

Salut! La Mondraker am ajuns oarecum natural. Pro Cycling e o echipă de mountain biking iar Mondraker face mountain bike-uri :-). Un motiv important este implicarea efectivă pe care o va avea PlayBike în cadrul echipei. Îmi place să am parteneri care se implică la toate nivelurile și cred că vom face lucruri frumoase împreună.

2.Bănuiesc că veți opta pentru full-suspension-uri, în speță F-Podium Carbon. Va concura cineva și pe hardtail?

Da, fără discuție. Vom merge pe F-Podium DC Carbon, iar pentru Anastasia încercăm să construim o bicicletă cât mai ușoară pe un cadru Podium hardtail. Am ales modelul DC fiindcă are cursă ceva mai lungă, în trend cu bicicletele actuale din Cupa Mondială, și prin asta este și mai polivalent. Nu este un secret că noi folosim bicicletele de cross-country cam peste tot.

3.Ce echipare vor avea bicicletele de top și câți dintre sportivii de la Pro Cycling le vor folosi?

Bicicletele vor fi echipate cu Shimano XTR, suspensii RockShox SID Ultimate, roți de carbon custom made și anvelope Kenda. Avem în plan 3 sportivi pentru acest prim sezon cu Mondraker.

4.Vor mai exista și alți parteneri ai echipei în noul sezon?

Binențeles. PlayBike va fi unul din partenerii principali alături de Urgo și Tiemme, compania italiană de instalații care este alături de noi pentru al 5-lea an. În ce privește partenerii tehnici continuăm cu Shimano și Kenda. Powerbar se vor ocupa de nutriția sportivă și OPTcycling de tot ceea ce însemnă echipamentele de ciclism și de prezentare ale echipei. Suntem în discuții cu un furnizor nou pentru căști și ochelari și îl vom anunța în curând.

5.Cum este echipa structurată în acest moment?

Clubul are undeva la 60 de membrii iar echipa va avea 2 niveluri. Unul de performanță care cuprinde sportivi licențiați elite dar și sportivi amatori care au un nivel de pregătire ridicat și aspirații la podium, și un nivel hobby cu oameni care se dau pe mountain bike, participă sau nu la competiții și le face plăcere să fie alături de noi la ture, competiții sau evenimente interne.

De referință în ce privește performanțele rămân Eduard Kubat și Vlad Dobre, lângă care încercăm să motivăm 2 juniori, pe Rareș Dănăilă și pe Vlad Brașoveanu, iar la fete Anastasia Țibuh. Pierre Geoffroy Plantet va participa și el alături de echipă la câteva competiții mai importante din țară.

6.Se poate înscrie oricine în echipă? Dacă da, care sunt criteriile?

În principiu da. Condiția principală este să iubească mountain biking-ul. Trebuie să existe o dicuție prealabilă, un mic filtru, eventual recomandarea unuia din membrii actuali, dar suntem deschiși către oameni care vor să facă mountain biking. Toate disciplinele de mountain biking :-). 

7.Pentru concursurile de enduro ce planuri aveți în 2023? În eventualitatea în care veți participa o veți face tot pe biciclete Mondraker?

Decomadată nu avem ceva concret în acest sens. Dar dacă se va întâmpla atunci cu siguranță vor fi biciclete Mondraker. Pedigree-ul brandului evident că ne trage și spre enduro. Cu siguranță însă vom avea ceva pe eMTB, un subiect pe care sper să avem noutăți curând.

8.Că tot discutăm despre biciclete, care au fost mărcile de bicicletă pe care ai concurat de la începutul carierei și la care dintre ele ți-a rămas gândul? Le-ai păstrat pe toate?

Primele biciclete cu care am concurat au fost un Wheeler și un Kestrel. Au urmat apoi Ideal și Scott fiecare dintre ele pentru o perioadă destul de lungă. Le-am păstrat doar în memorie. Nu prea sunt genul de persoană care se atașează de lucruri și nu am păstrat bicicletele vechi. Dacă pot să am ceva nou încerc să profit la maxim de ultimele inovații.

9.Spune-ne câte ceva și despre concursurile pe care le organizezi anul acesta. Triada Avrig a fost anunțată pentru 29-30 aprilie, dar cum arată restul calendarului?

Au fost anunțate toate cele 3 evenimente din cadrul Triadei MTB 2023. 

Triada MTB Avrig se va întinde pe 2 zile anul acesta. Prima zi vor fi concursurile pentru copii iar în cea de-a doua concursuri pentru toată lumea cu 4 distanțe de concurs. 

Va urma în perioada 15 – 16 iulie Triada MTB Păltiniș. Acolo vom avea competițiile de XCO sâmbătă, cele pentru Elite și Juniori fiind incluse din nou în calendarul internațional, și Geiger MTB Challenge cu 2 distanțe de concurs în ziua de duminică. 

Atât la Avrig cât și la Păltiniș vom avea competiții pentru eBike în acest an. La Avrig traseul va fi parte din traseul de concurs pentru bicicletele normale, deci va fi un traseu mai ușor (Fun). Va urma la Păltiniș un traseu mai greu (Fun but Hard), parte din el conceput doar pentru proba de eMTB, și probabil vom avea din nou un concurs de eMTB XCO. 

Triada MTB se va încheia cu eMTB Xperience în perioada 1 – 3 septembrie. Cu trasee pe care le-am catalogat ca “Harder than you imagine” la care vom lucra pe durata anului și cu o atmosferă așa cum ar trebui să fie la orice concurs de mountain bike. 

În plus lucrăm împreună cu PlayBike la un concurs nou de eMTB undeva în zona Brașov. Va fi în 17 septembrie și vom reveni cu detalii în curând.

10.Cum ți-ai petrecut iarna aceasta, s-o numim – mai atipică?

Care iarnă :-)? Până acum cu foarte puțin ski de tură și multe antrenamente pe bicicletă. De obicei iarna alerg mai mult și am reușit asta și în acest an. De asemenea a fost o iarnă care ne-a permis să lucrăm la unele porțiuni din traseele Triadei MTB ceea ce ne mai ia din presiunea din primăvară când timpul este de obicei cam scurt.  

11.Ne poți dezvălui din planurile pentru 2023? Asta desigur, dacă există unele concrete.

Vom participa la competițiile importante din țară. Momentan din punctul meu de vedere suntem o echipă de amatori, unii dintre noi legitimați la federație ca elite, master etc. Planul este să convingem cât mai mulți oameni să se dea pe mountain bike. Iar principala provocare este să găsim rideri capabili să facă performanță până la un anumit nivel în paralel cu un job sau studii. Încerc să îmi dau seama de ce în alte țări se poate și la noi nu. Dacă la un moment dat vom avea în echipă un sportiv atât de talentat încât să poată obține rezultate importante la nivel internațional, fie vorba între noi deocamdată nu văd vreunul în România, atunci vom face tot posibilul ca să-i oferim condiții de sportiv profesionist.

Vezi Comentarii (0)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

3 × 1 =