Inițiatorul proiectului FreeRider.ro, are la activ peste 250 de biciclete…
Comanda de Lock-out este o manetă, cu una sau două padele sau cu un buton, care se regăsește pe ghidonul bicicletei și care are rolul de a-ți face viața mai ușoară: o acționezi, se blochează furca. Apoi o deblochezi când este necesar. Un tool util i-aș spune, dar fără de care poți trăi bine-mersi. Mai bine oricum decât fără o tijă de șa reglabilă.
Pentru noile modele de furci, din 2016, Rock Shox are un Lock-Out mecanic pe care deja l-am întâlnit pe multe biciclete de test, dar care mi-a dat ceva bătăi de cap, de aici și dorința de a scrie acest articol. Personal, nu mi se pare că Rock Shox a venit cu vreo soluție demnă de notat, din mai multe puncte de vedere:
1.Construcția
Maneta este mare, cumva butucănoasă și mai mult decât atât, se instalează în partea superioară a ghidonului. Pe lângă faptul că ocupă mai mult spațiu decât ar trebui, aceasta nu este nici foarte ergonomică. Acționarea nu mi s-a părut deloc fermă, în cazul a 3 biciclete pe care le-am avut la test. Sentimentul a fost că frecarea este mare între cablu și cămașă, de aici și funcționarea mai greoaie. Totodată, dacă întorci bicicleta cu roțile în sus, aceasta se va sprijini exact pe comanda respectivă, deci inevitabil, la un moment dat, o vei zgâria.
2.Funcționalitatea
După ce mi-am achiziționat și eu o bicicletă care avea în dotare o furcă cu aceeași comandă de Lock-Out, m-am decis s-o demontez direct. Din păcate însă, lucrurile nu stau tocmai așa cum mi-aș fi dorit: odată demontat cablul de pe furcă, aceasta rămâne blocată. Serios?! Asta mai poate însemna și altceva: ruperea cablului într-un concurs, te lasă cu furca blocată. Iar dacă eși la munte și mai ai de coborât 20 de km pe un traseu dificil, înseamnă că trebuie să te rogi ca să ajungi cu bine jos. Atât tu cât și furca. Totodată, când furca este deblocată, padela de sus este de fapt acționată, când în mod normal ar trebui să fie aliniată cu cea de jos.
Ce ne-a învățat istoria este că din când în când, chiar și marii producători, mai apar cu câte o componentă care uneori nu are logică. Mai mult, îți face și viața mai complicată. Vechiul Lock-Out mecanic de la Rock Shox era perfect, nu înțeleg exact de ce situația a fost complicată astfel, mai ales că toți ceilalți concurenți au variante cât se poate de decente. Aceasta rămâne o întrebare retorică, iar eu, cu speranța, că Rock Shox va face ceva în priviința asta. Nu de alta, dar această comadnă întortocheată nu reflectă funcționalitatea bună a furcilor.
Inițiatorul proiectului FreeRider.ro, are la activ peste 250 de biciclete testate și evaluate în mod obiectiv. Pedalează din 1998 pe mountainbike și din 2009, aproape zilnic, pe site-ul de față.
Maneta se poate monta si in partea inferioara a ghidonului astfel actionarea ei este mult mai facila.
Faptul ca furca ramane blocata daca se rupe cablul (sau alte situatii) e mai mult din cauza constructiei furcii decat din cauza manetei.
Nu e de acum acest model. Eu am o furca Reba cumpărată din noiembrie 2014 și la fel -fără cablu furca e blocata.
De ce ai nevoie sa intorci bicicleta cu rotile in sus? Jesus Christ, it’s 2016 :))
Petru ca nu toti sunt tubless. Si nu produci doar pentru cei cu bani de aruncat prin concursuri, mai sunt si cei care merg de placere.