Acum citesti
Napoca Cycling Plus – o nouă viziune în ciclism

Scena velo românească evoluează pe zi ce trece. Primim la redacție vești din ce în ce mai încurajatoare care ne conving că ciclismul la noi nu are unde să meargă de acum încolo decât înainte. Micluț Alexandru-Nicolae ne-a anunțat despre Napoca Cycling Plus, o asociație sportivă din Cluj-Napoca al cărui scop este promovarea ciclismului de anduranță.

„Proiectul Napoca Cycling Plus s-a născut în data de 15 ianuarie 2019 din dorința de a promova ciclismul în alt fel”, spune Alexandru. „Noi, cei din spatele proiectului avem o altă viziune în ce privește promovarea și creșterea fenomenului numit ciclism. Dorim să aducem, să promovăm ceva ce lipsește din peisajul clujan: ciclismul de anduranță, ultra-anduranță și cicloturismul. Competițiile de anduranță sunt un segment nou în ciclismul românesc, fenomenul apărând abia în 2014.”

Nu multă lume cunoaște acest segment. „Mulți nu sunt pregătiți să ia în piept drumul ca să-și atingă un scop, dar nici nu se gândesc la distanțe ca la ceva imposibil”, precizează Alexandru. „Noi dorim să formăm astfel de cicliști care, mai departe, să reprezinte România în marile tururi de andurață cum ar fi Paris-Brest-Paris, 1001 Miglia, Londra-Edinburgh-Londra sau Cursa Trans Continentală. România are mulți cicliști cu potențial pe acest segment iar rezultatele din 2018 vorbesc de la sine. Clujul este singurul oraș care organizează astfel de tururi și trimite un singur ciclist în astfel de competiții precum cele enumerate mai sus, în comparație cu celelalte orașe care au cel puțin câte 3 reprezentanți. Acesta este și motivul pentru care dorim să punem bazele unei astfel de comunități. Cicloturismul pe de-altă parte este un segment aproape inexistent pe meleaguri clujene, dar o mână de oameni entuziaști poate face minuni.”

Toți cei care fac parte din Napoca Cycling Plus are un palmares bogat atât în competiții cât și la ture de anduranță, iar în acest moment asociația se bucură de un val mare de simpatie din partea clujenilor pentru că se oferă altceva față de rutina cu care au fost obișnuiți. „Vrem să ținem în picioare proiectul ăsta mulți ani de-acum încolo. Pe lângă ciclism, comunicarea este liantul nostru. Vorbim zilnic, dezbatem fiecare idee, fiecare propunere și încercăm să facem palpabile visele fiecăruia dintre noi.”

În 2017, cand Alexandru s-a mutat la Cluj, proiectul Randonneurs România nu a fost atât de bine primit pe cât s-ar fi așteptat. „2017 și 2018 au fost niște ani ciudați”, mărturisește Alexandru, „dar chiar și așa am reușit să strâng lângă mine niște oameni care au crezut în visele mele și mi-au împărtășit pasiunea. Ce facem diferit față de ceilalți? Toți avem drepturi egale, nimeni nu este mai presus, nimeni nu este lider, pentru că punem pasiunea pe primul loc.”

Fiind o echipă nou-născută membri au și câteva rezoluții. „Ne propunem să participăm la un număr de competiții de ciclism atât naționale cât și internaționale și la câteva competiții de triatlon, pentru că in echipă avem sportivi pregătiți pe toate planurile”, spune Alexandru. „Ca asociație ne propunem să călcăm pe urmele prietenilor de la București și Arad care au dus ciclismul de anduranță la un cu totul alt nivel și să creștem cicliști noi.

Ca un mic spoiler, în 2019 ne propunem să organizăm ture de Gran Fondo și Brevete sub umbrela Randonneurs România și Audax Club Parisien, am pus bazele primului eveniment de tip Everesting din România și ne propunem să scoatem cicliștii din zona lor de confort explorând necunoscutul în regim cicloturist: avem 3 ture în pregatire prin Bucovina, Apuseni și Maramureș. Vrem să facem un altfel de cicloturism, cel brut, în care pur și simplu pleci cu bagajul în spate și „vezi pe unde te poartă drumul”, fără senzori de tot felul, fără cifre, fără să demonstrăm că uie ce buni suntem, fără asistență, fără răsfăț pe drum, dar cu răsfăț la destinație. Dorim să facem asta pentru că ușor-ușor, pierdem esența ciclismului, îngropându-ne în cifre.”

„Napoca Cycling Club este gașca aia faină care speră să scoată în față patea frumoasă a ciclismului, cea în care suntem oameni, zâmbim, ne ajutăm și creștem împreună fără orgolii”, încheie Alexandru.

Vezi Comentarii (0)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

fifteen − seven =