Acum citesti
Glosar de termeni Shimano: semnificațiile denumirilor

Pe componentele Shimano poți întâlni diverse texte marcate, care descriu tehnologiile utilizate, precum Servo-Wave, Dyna-Sys și multe altele. La ce anume se referă și ce semnifică îți vom explica în acest articol.

2-Way-Release – se referă la manetele schimbătoarelor și menționează că cea de dimensiuni mici (care schimbă de pe pinioanele mari pe cele mici), poate fi acționată din două direcții (din față cât și din spate).
Center-Lock – descrie sistemul de prindere al discului de frână, pe butuc.
Di2 – Digital Integrated Intelligence. Vei întâlni acest termen pentru schimbătoarele electronice Shimano.
Dual Control – se referă la manetele de frână pentru cursiere cu leviere integrate pentru schimbarea vitezelor.
Dual SIS – se referă la tehnologia de schimbare a vitezelor, rapidă. Este întâlnită atât la schimbătoarele de foi cât și la cele de pinioane.
Dyna-Sys – sistem de transmisie de ultimă oră 2×10 sau 3×10, oferind rapoarte îmbunătățite față de sistemele 3×9. Numărul dinților foilor și al pinioanelor a fost schimbat pentru a oferi rapiditate mai mare pe traseu.
HG – Hyperglide – este întâlnit la nivelul foilor, pinioanelor și lanțului. Introdusă deja din 1990.
HG-X – se referă la noile lanțuri pentru 10 pinioane, mai înguste și cu câte 4 zale diferite, care ajută la îndepărtarea rapidă a mizeriei contribuind la schimbări precise și rapide.
Hollowtech – utilizat pentru angrenaje cu brațe sculptate pentru reducerea greutății.
Hollowtech II – utilizat pentru angrenaje cu brațe goale și ax gol. Bottom bracket-ul formează una și aceeași componentă cu brațele pedalierului, astfel încât greutatea să fie cât mai scăzută iar rigiditatea cât mai mare. Durata de viață a rulmenților este de asemenea mai mare.
Integrated Power Modulator – întâlnit la frânele de tip V-Brake. Sistemul are integrat un modulator de putere care absoarbe presiunea în exces a manetei de frână, pentru a preveni blocarea roții.
HyperDrive – integrare a foilor SGX, lanțului și schimbătoarelor pentru reprize rapide de schimbări.
IG – Interactive Glide – o evoluție a sistemului HG, disponibil pentru sistemele de până la 3 x 8 viteze. Introdus în 1995.
M-System – amestec special pentru saboți care oferă o putere de frânare crescută în condiții de umiditate. Întâlnit și la nivelul cămășilor.
Mega-9 HG – casetă cu pinioane amplasate într-o formă compactă (mai apropiate), pentru a funcționa cu lanțurile mai înguste.
Mega Range – se referă la pinionul mare, de 34 de dinți, care facilitează o abordare mai ușoare a înclinațiilor mari ale traseului.
Octalink – prinderea brațelor pedalierului pe un ax cu 8 dinți.
Paradox – sistem de schimbare invers al vitezelor din manetă, la care Shimano a renunțat la scurt timp după introducere.
Rapidfire – sistem de schimbare a vitezelor cu o cursă scurtă de acționare a manetei.
Servo Wave – întâlnit la frânele hidraulice pe disc Shimano – permite schimbarea punctului de presiune în funcție de cursa manetei. La începutul cursei manetei, plăcuțele iau contact ușor cu discul. La acționarea fermă a manetei, fără a necesita efort mare, plăcuțele acționează puternic asupra discului. Oferă o distanță mare între plăcuțe și disc și o viteză mai mare de retractare a acestora.
SLR – Shimano Linear Reaction se referă la modulația frânelor de cursieră. Practic, frânele sunt acționate proporțional cu gradul de apăsare al manetei de frână.
SPD – Shimano Pedalling Dynamics – sistem pentru pantofi de ciclism Shimano care se prind de pedalele special concepute.
Super Narrow HG – lanț îngust pentru sistemele de transmisie 3×9.
UG – primul sistem de schimbare (înainte de HG sau IG).

Completări? Contribuția ta este apreciată. Așteptăm mesajele în rubrica de comentarii de mai jos.

Vezi Comentarii (4)
  • Am si eu o intrebare.Exista vreun parteneriat intre Scott si Shimano?Am bicla Scott si are cam tot ce se poate Shimano pe ea.Am vazut ca echiparea Shimano apare la majoritatea biclelor mai sus plasate in gama.Stiu ca Shimano e cel mai mare producator de componente,dar sunt si multi alti producatori de bicle care mai echipeaza si cu altceva bicicletele.

  • @Grozea Alexandru: termenii mentionati de tine sunt pentru furci sau shock-uri.
    @vlad_stef: exista producatori care opteaza doar pentru componente Shimano, doar Sram sau le combina pe cele doua (Sram cu Shimano).

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

five − two =