Inițiatorul proiectului FreeRider.ro, are la activ peste 250 de biciclete…
Dacă ai auzit de Dinamo-BikeXpert-Superbet cu siguranță ți-a ajuns la urechi și numele lui Cătălin Sprînceană, omul care pare că muncește neîncetat pentru echipă dar și pentru organizarea concursurilor BikeXpert. Astăzi i-am adresat un set de întrebări, pentru a afla mai multe despre echipa pe care o conduce și despre rezultatele acesteia în sezonul ce tocmai s-a încheiat.
1.Cătălin, nu am avut ocazia să te întreb până acum despre cum a demarat echipa BikeXpert Racing Team, deși îmi amintesc perfect când a răsărit la orizont. Ne faci un scurt istoric?
Salut, Freerider!
Prin 2011 am renuntat la job-ul meu si am inceput sa ies din nou cu bicicleta la ture, dupa o pauza de cativa ani buni. Am ajuns la BikeXpert ca un client si am inceput sa ies la ture cu Mircea Florescu cu Mihnea Tirca, dar si cu alti pasionati din jurul magazinului, urmand sa se nasca o prietenie puternica intre noi.
In acelasi an am fost cooptat ca sa ma ocup de marketing la BikeXpert, iar in paralel am inceput sa fac ciclism din ce in ce mai competitiv, totul venind la pachet cu dorinta de a construi o echipa de race, dar si iesiri in natura. Sau mai bine spus de a revitaliza si oferi o identitate echipei BikeXpert existente la acel moment.
Razvan Juganaru, Mircea si Mihnea mi-au oferit toata motivatia de a demara BikeXpert Racing Team, in timp ce absorbeam idei de peste tot din afara tarii, dar si de la noi. De asemenea, Tudor Oprea impreuna cu echipa sa de atunci Ideal Geiger Team, mi-au oferti inspiratie si multe idei fapt pentru care le multumesc. Imi aduc aminte de un articol despre ei care a servit ca o sursa buna de motivatie si inspiratie.
In 2013 aveam primul sportiv de performanta, pe Alex Stancu, setul propriu de echipament si tot atunci s-a alaturat si Iorgos (Georgios Georgiadis), care a jucat un alt rol esential pentru ca ne-a mobilizat catre performanta si afilierea la Federatie. De aici, un bulgare care tot creste. Prin 2013 sau 2014 i-am cooptat pe Dani Crista si Marius Petrache dupa care s-a scris povestea mai recenta cu Ede Molnar, Vlad Dascalu, Bogdan Duca si trupa de juniori. Asta asa, pe scurt.
2.Înainte însă de a povesti mai multe despre sezonul ce tocmai s-a încheiat, spune-ne te rog care-s cele mai mari noutăți pentru 2023. Căci am auzit că-s unele care merită povestite.
Am cooptat-o pe Ela Mureșan, campioana nationala la XCO, XCM, XCC si sosea la Dinamo-BikeXpert-Superbet, echipa UCI, iar exclusiv la CS Dinamo o surpriza pe care o vom anunta in curand.
Tot ca noutate, incercam sa organizam un concurs nou pe langa cele doua clasice MARVIN si BikeXpert Alpine Challenge. Speram sa ne iasa.
3.Şi acum, mai departe: spune-mi te rog, cum este structurată echipa voastră voastră și câți membri curpinde? Ce facilități oferiți pentru amatori?
Dinamo-BikeXpert-Superbet numara 16 membri, de la cadeti, la juniori, U23 si Elite, in timp ce din BikeXpert Racing Team, echipa de amatori fac parte peste 65 de membri, oameni care se implica volntar la evenimentele pe care le organizam si care imbraca armonios nucleul sportivilor de performanta.
Referitor la sportivii de performanta, avem mai mule paliere de implicare, in functie de rezultate si de varsta. Cert este ca o parte dintre sportivii licentiate Elite sunt salariati la club cu contracte de profesionisti si pentru ei echipa este este un full job.
Cred ca amatorii se bucura in primul rand de apartenenta la un grup exclusivist si la o identitate in care intrarea se face greu, dar meritoriu. In rest, beneficiaza de reduceri la brand-urile sponsorilor echipei, de ture, iar pe cativa clubul ii si remunereaza pentru lucrul prestrat la evenimentele noastre. De exemplu colegii care se ocupa de construirea zonei de start/finish sau de amenajarea traseului. Incercam sa facem lucrurile bazandu-ne cat putem de mult pe resursele noastre interne.
Amatorii competitivi se bucura de sustinerea pentru participarea la Cupele si Campionatele Nationale, iar uneori si de ceva echipament gratuit.
4.Câte podiumuri ați reușit să adunați în 2022 și care sunt cei mai buni sportivi ai voștri? Dar sportivul cu cele mai multe podiumuri?
Ede Molnar, a bifat prima sa medalie la un Campionat European (bronz la XCE ), a câștigat două titluri Balcanice (XCO și XCE) și Campionatul Național de XCE, pentru a șaptea oară consecutiv.
La doar 17 ani, tânăra Raissa Costea nu a fost mai prejos, cu un titlu de campioană balcanică la XCO și alte 3 titluri naționale la probele XCO, XCC și XCE, dinte care ultimul la categoria Elite.
Alte rezultate remarcabile au avut și Maria Stancu care a dominat scena ciclismului de șosea și de pistă la feminin, cu nu mai puțin de 7 titluri de Campioană Națională, dar și Alexandru Ilie unul dintre cei mai talentați juniori din Mountain Bike-ul autohton, cu un titlu la Cyclocross și două locuri de vicecampion la Mountain Bike, alături de maratoniștii Bogdan Duca (vicecampion național), Sabin Husariu și Tudor Căzăceanu, care au adus rezultate excelente la proba de anduranță din aceeași disciplină. Un alt tanar care promite si care a dovedit-o la Campionatul de Cyclocross din acest an este Victor Aron care si-a adjudecat titlul pentru 2023 la juniori. I-as mai aminti pe Victor Brinza, Silvia Posea si Dragos Arama care sunt ambitiosi si despre care sunt sigur ca vom auzi mai multe in viitorul apropiat. Nu trebuie sa o uitam nici pe Miruna Girbacea care nu mai participa atat de des la competitiile de MTB, dar cand o face are parte de super rezultate.
Dinamo-BikeXpert-Superbet este o echipă de ciclism axată pe Mountain Bike, dar cu sportivi care au cele mai bune rezultate din țară și la alte discipline în acest an, un exemplu este Iulian Zaharie, ultima elită cooptată, care anul acesta a câștigat două titluri de Campion Național la disciplina gravitațională Trial.
5.Ce planuri ai pentru competițiile din afara țării pentru 2023? Cine merge acolo și la ce fel de discipline?
Ca si in trecut vom avea in program curse UCI de Cross Country cu juniorii, dar si de marathon si stage race cu oamenii nostri de profil respectiv Ela, Duca, Caza si Sabin. Vestile de la Federatie despre programul echipei nationale si despre convocari se lasa asteptate si sunt importante cand vinde vorba despre definitivarea calendarului…
Pe Ede il vom sustine si mult la XCE, disciplina sa preferata cu speranta la un alt rezultat mare in Cupa Mondiala, la europene sau mondiale. Programul lui Ede se anunta a fi incarcat pentru ca el puncteaza si pentru calificarea de la Jocurile Olimplice de la Paris 2024, intr-un program al lotului national si olimpic de MTB.
Maria Stancu va participa probabil ca cateva curse de sosea in Turcia cu ocazia stagiului de pregatire de acolo, in aceasta primavara.
6.Unii se plângeau că nivelul concursurilor montane a crescut în ultimii ani. Tu cum vezi treaba asta? Este mai benefic un concurs mai dificil dar care ridică nivelul sau unul mai simplu dar mai orientat către mase?
Eu cred intr-un echilibru. Cursele de MTB pur sange ar trebui sa fie provocatoare si m-as bucura sa le vad din ce in ce mai grele, in special pe coborari. Cred ca daca ai parte de urcari prea in cap sau de push bike se pierde din fun. Sper ca organizatorii si comunitatile locale sa se inspire din proiectul vostru de la Stramtu si sa construiasca mai multe trasee pe care sa le includa si in concursuri.
Pe de alta parte, masa de amatori mai putin pregatit, dar si copiii sunt la fel de importanti ca si sportivii de performanta sau amatorii mai competitivi, motiv pentru care ciclismul din Romania are nevoie si de curse usoare si populare precum Maratonul Vinului sau cele organizate de Razvan Juganaru. Aceste evenimente sustin un stil de viata sanatos, copiii, dar pot fi si un bun prilej de a pleca de undeva spre traseele grele pe care multi dintre noi ni le dorim.
7.Cum este susținută echipa BikeXpert Racing Team?
Ne bucuram de 9 sponsori care ne sustin cu bani si alti 7 sponsori tehnici. Imi plac provocarile, iar bugetul este una dintre ele.
Incercam sa investim mult si in competitiile pe care le organizam si sa le crestem constant nivelul de organizare, Maratonul Vinului si BikeXpert Alpine Challenge fiind proiectele noastre de suflet. Chiar daca nu sunt o sursa de venit cred ca ne ajuta la imagine dincolo de scopul lor direct si acela de a aduce oamenii impreuna si de a sustine cate o cauza caritabila.
Superbet alaturi de BikeXpert sunt sponsorii principali in bani si biciclete, Dinamo, MitClima, Industrial MD Trading, Mega Image, Allainz Tiriac Asigurari, Movi Construct, Mega Consturct, Agro Brava ne sustin activitatea cu bani, in timp ce Gold Nutrition Romania, Garmin Romania, Sprint Sports, Rudy Project, OPT Cycling si SIDI contribuie cu toate echipamentele, piesele si nutritia de care avem nevoie. Cred ca suntem norocosi.
Incercam sa ne multumim constant partenerii, nu numai prin rezultate ci si prin interactiunea dintre noi sau sportivii nostrincu ei, iar retelele de socializare si evenimentele pe care le organizam joaca roluri importante in acest sens.
Inițiatorul proiectului FreeRider.ro, are la activ peste 250 de biciclete testate și evaluate în mod obiectiv. Pedalează din 1998 pe mountainbike și din 2009, aproape zilnic, pe site-ul de față.