Acum citesti
Biciclete pentru copii: cum alegem?
biciclete copii

Descopera noul articol despre cum cumperi bicicleta copii 2020


Copiii au crescut, deja aleargă prin parc iar noi am vrea să-i îndrumăm spre pasiunea noastră, bicicleta, ne vedem cum dăm ture împreună, poate la un moment dat chiar mergem la concursuri și, evident, într-un viitor optimist va veni ziua când ei ne vor fugări și noi vom inventa motive tehnice să luăm o pauză. Dar până atunci apare prima dilemă, cum să le alegem bicicleta potrivită!

Prima bicicletă

Prima bicicletă ar fi bine să o primească în jurul vârstei de 3 ani. Se poate și ceva mai repede, s-ar putea să meargă doar ceva mai târziu, fiecare copil are ritmul său de dezvoltare.

Pentru început există practic două mari variante: cea a roților ajutătoare și cea a bicicletei fără pedale. Specialiștii recomandă în ultimii ani varianta celei fără pedale. Cu o astfel de bicicletă copilul se va amuza încă din primele momente și surprinzător de repede va învăța echilibrul pe 2 roți, va lua viraje și va învăța să evite obstacolele. Trecerea la bicicleta cu pedale se va face ușor, de multe ori fără a mai fi nevoie de roțile ajutătoare sau în cel mai rău caz le vom folosi o perioadă foarte scurtă.

Varianta de a cumpăra direct o bicicletă cu pedale și cu roți ajutătoare funcționează, dar roțile vor face învățarea echilibrului mult mai grea. Singurul avantaj este cel financiar, economisindu-se banii pentru bicicleta fără pedale. Dacă totuși alegeți varianta asta, vă recomandăm ca treptat să înălțați din reglaje roțile astfel încât copilul să fie nevoit să își țină echilibrul. Dacă lăsați roțile în contact permanent cu suprafața de rulare, așa cum vin ele de obicei reglate, copilul nu va învăța mai nimic.

Dacă ați ales bicicleta fără pedale, trecerea la una normală puteți să o faceți după un sezon, deși copilul ar putea să o folosească chiar 2 sezoane dacă se simte bine pe ea și nu se plictisește sau chiar să o folosească o perioadă în paralel cu cea cu pedale, mai ales dacă s-a atașat sentimental de ea.

Bicicleta cu pedale

Bicicleta este o achiziție pe care va trebui să o facem cel puțin de 2-3 ori pe parcursul copilăriei, deoarece aceasta trebuie să fie în mod evident din ce în ce mai mare. Dimensiunea după care sunt standardizate oarecum modelele pentru copii este diametrul roților în inch. Se folosesc astfel biciclete de 10, 12, 14, 16, 20, 24 și 26 inch. Cea de 10 este foarte mică și e de preferat să o înlocuim cu cea fără pedale, după cum spuneam mai sus, așa că vom discuta de la roțile de 12 în sus.

În tabelul de mai sus găsiți bicicleta recomandată în funcție de vârsta și dimensiunile copilului. Indicațiile nu sunt foarte exacte, sunt mai mult informative și diferă de la un producător la altul, fiind dependente de dimensiunile reale și de geometria cadrului precum și de componente. Ca idee, dacă reglajele unei biciclete permit acest lucru, utilizarea se poate extinde cu 1 sau chiar 2 ani în sus sau în jos.

Practic fiecare părinte trebuie să aleagă o schemă pe care va merge deoarece nu este cazul ca micuțul să treacă prin fiecare dimensiune. Dacă începe cu 12 poate să treacă apoi direct la 16 și poate în final chiar la 24. Dacă începe cu 14 poate să treacă la 20 și apoi la 26. Depinde foarte mult de bicicletă și de ritmul de creștere al copilului. Important e ca la achiziție copilul să fie în limita inferioară de dimensiuni pentru bicicleta respectivă, asta însemnând că ar trebui să pedaleze confortabil cu șaua dată jos la poziția minimă. Evident, suntem nevoiți să schimbăm bicicleta în momentul în care ea devine prea mică iar copilul nu va mai avea picioarele întinse la pedalat în poziția cea mai de jos a angrenajului.

Indicații generale

Este foarte important să alegeți o bicicletă de calitate. Mult mai mult decât în cazul celor pentru adulți, la bicicletele pentru copii piața este plină de produse de calitate îndoielnică. Nu vă gândiți că e mic, e ușor și bicicleta rezistă. Solicitările sunt mari iar o piesă care cedează, pe lângă cheltuielile necesare reparării (dacă se mai poate repara, am văzut biciclete proaste cu filetul smuls din cadru de la mai nimic), există riscul de producere de accidente foarte grave. Gândiți-vă la un ghidon rupt în care copilul se lovește cu fața! Alegeți mărci cunoscute care oferă garanție, evitați biciceltele de hypermarket – bicicletele de alimentară. Pentru un buget redus sunt potrivite modelele din lanțurile de sport gen Decathlon, Hervis, Intersport, dar dacă puteți cumpărați ceva de cea mai bună calitate.

Materialul cadrului poate fi oțelul, aluminiul și foarte rar carbonul. Deși cam toate bicicletele de copii sunt destul de grele, cele de oțel s-ar putea să fie chiar mai grele decât MTB-ul nostru! Nu înseamnă că nu sunt de calitate în cazul în care sunt de la o marcă bună, dar copilul le va manevra mai greu. Cele de aluminiu au un preț destul de mare, dar oferă o greutate mai manevrabilă pentru micuți.

Echiparea bicicletelor pentru copii implică multe piese special dimensionate, cum ar fi șaua, ghidonul, angrenajul, pedalele, etc… De obicei nu trebuie să ne facem griji despre acestea, ele fiind alese în mărimi corespunzătoare cu întreaga bicicletă. Totuși trebuie să luăm în considerare că ele vor fi de o calitate mai bună la bicicletele mai scumpe și evident cele ieftine vor avea piese ce vor trebui schimbate destul de repede. Recomandarea noastră ar fi să alegeți un model cât mai simplu echipat pentru nevoile copilului. Evitați suspensiile pe spate și dacă nu e nevoie și cele pe față. Dacă copiii nu au de urcat pante prea mari, renunțați la modelele mici la schimbătoarele de viteză și alegeți un model single speed sau poate cu 2-3 viteze în butuc. Transmisia cu deraioare e sensibilă și copiii mici nu știu să o folosească și mai ales să se plângă de probleme. Doar de pe la 6-7 ani încep să aibă deprinderea necesară pentru așa ceva, dar și asta până la urmă depinde de fiecare micuț. De la modelele de 20 încolo însă, bicicletele pot să înceapă să fie echipate mai asemănător cu cele de adulți.

Tipul bicicletei este destul de important. La cele mici bicicletele le-am putea împărți în modele de asfalt (parc) și de offroad, ultimele fiind ceva mai robuste și cu anvelope cramponate. Probabil că varianta a doua e mai bună pentru copiii mai nebunatici, dar dacă ei se vor plimba doar pe aleile din parc nu are rost să tragă de rotițele de MTB. Odată cu creșterea în dimensiuni, apar și modele specializate.

Astfel, de la 20-24 inch putem să cumpărăm copiilor nu doar un MTB veritabil cu suspensii pe aer și deraioare de calitate ci și cursiere sau chiar fatbike-uri. Important e bugetul, ce dorim noi să facă copilul dar în primul rând ce l-ar face pe el fericit!

ECHIPAMENTUL DE PROTECȚIE este foarte important, deoarece copiii, mai ales cei mici sunt în creștere și se pot răni destul de ușor. Noi vă recomandăm să îi echipați măcar cu cască, dar ar fi bine pe parcurs să primească și mânuși și, în funcție de cât de aventuroși devin, poate și un set de cotiere și genunchiere. Dar nu trebuie căzut nici în latura cealaltă, să transformăm copilul într-un mic roboțel Transformer pentru o simplă plimbare prin parc!!!

Concluzia este că alegerea bicicletei de copii nu trebuie să se facă într-un impuls de moment ci ar trebui să o facem în perspectivă, gândindu-ne cât timp va mai avea nevoie de ea, dacă are un frate mai mic care să o preia peste câțiva ani și dacă îi place acest sport și merită o investiție mai mare. Toate aceste elemente puse în balanță, alături de sfaturile de mai sus și de alte sfaturi pe care le puteți găsi inclusiv la magazinele serioase ar trebui să vă facă să luați decizia corectă și să rezulte un copil fericit. Chiar dacă la întrebarea ”Ce bicicletă ai vrea?” fetița s-ar putea să răspună simplu: ”Roz”…

Vezi Comentarii (3)
  • Al meu are o bicicleta cat de cat ok si echipamentul de protectie e format din casca si manusi. Asa orice cazatura e motiv de amuzament.
    La fel si la sora lui cu 2 ani mai mica , acuma ar tb sa trecem la roti/bicicleta un pic mai mare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

4 − 2 =