Horaţiu pedalează şi merge pe munte de când se ştie,…
Pedalatul e unul dintre lucrurile ce se învață cel mai bine în copilărie, alături de schiat și înot, toate rămânând apoi permanent întipărite în memoria copilului. Este bine, în funcție de posibilități, ca fiecare copil să învețe aceste lucruri de care se va putea bucura când va crește, dacă va considera că dorește asta. Însă dacă se sare peste acestea în copilărie, la vârsta adultă toate sunt mult mai greu de asimilat.
La ora actuală oferta de biciclete copii este foarte bogată și variată, pentru toate vârstele și pentru toate terenurile pe unde copilul va ajunge să pedaleze. Practic mersul pe bicicletă se poate învăța imediat după ce se învață mersul pe două picioare.
Producătorii cataloghează biciclete copii în câteva categorii, în funcție de vârstă și de înălțime, însă diferența esențială între modele este dimensiunea roții, care dă automat și mărimea cadrului. Copiii mici vor începe cu roți mici, apoi se va trece la roți tot mai mari până când copilul va avea înălțimea suficientă pentru a folosi o bicicletă de adulți (în jur de 14 ani).
În articolul acesta te vom ajuta să alegi bicicleta perfectă pentru copii.
Considerații generale
Bicicletele de copii sunt un subiect înșelător deoarece părinții nu sunt foarte vigilenți, au tendința să facă economie iar producătorii profită și oferă de multe ori modele de calitate proastă, cu componente extrem de slabe, situația putând fi atât de rea încât să pună în pericol chiar sănătatea copiilor! Alege să cumperi bicicletele celor mici doar de la magazine de specialitate, de încredere, cu un buget flexibil.
Chiar dacă sunt ceva mai scumpe, mai ales de la Faza 1 încolo alege un model cu cadru din aluminiu, nu din oțel. Greutatea imensă a celor din oțel e o povară mare pentru cei mici, de multe ori bicicletele lor sunt mai grele decât ale noastre! Un model ieftin și greu va fi o sarcină prea dificilă pentru cei mici chiar și să îl ridice de jos!
Faza 0 – prima dată pe bicicletă
Dacă vorbim despre prima experiență a copilului pe bicicletă, în acest moment există două metode consacrate de a învăța acest sport, fiecare cu avantaje și dezavantaje: bicicleta fără pedale (balance bike) și roțile ajutătoare. Le vom trata pe rând.
Bicicleta fără pedale
Cea mai eficientă metodă de a învăța echilibrul pe bicicletă se pare că este bicicleta fără pedale, denumită și ”balance bike”. Aceasta constă într-un cadru simplu, cu șa, ghidon și 2 roți mici, care îi permit copilului să stea confortabil în șa cu ambele picioare sprijinit pe pământ. Copilul se va deplasa inițial mergând cu bicicleta între picioare, dar treptat el va ridica picioarele și va observa că poate să lase bicicleta să meargă singură. Dacă i se face frică, poate să pună oricând piciorul jos să se reechilibreze. Foarte repede, copiii deprind astfel echilibrul pe 2 roți și încep să facă chiar și viraje, să coboare mici pante.
Există modele de biciclete copii fără pedale la care se poate atașa ulterior o transmisie simplă cu pedale, astfel că piticii vor putea să învețe pedalatul pe aceiași bicicletă pe care au învățat să își țină echilibrul, lucru foarte util. Dezavantajul e că bicicleta, ceva mai scumpă ca una simplă, fără pedale, va trebui schimbată destul de repede cu una mai mare odată ce copilul învață pedalatul. Oricum, după trecerea la pedale va exista o perioadă de acomodare în care micuțul va trebui să învețe pedalatul, lucru care nu vine mereu imediat. Uneori e nevoie să se meargă o perioadă scurtă cu roți ajutătoare, dar este bine să se evite acest lucru deoarece copilul știe deja să își țină echilibrul.
Atenție! E nevoie de o bicicletă serioasă fără pedale, pe care copilul să fie nevoit să își țină echilibrul. Există pe piață tot felul de modele cu roți duble sau foarte late care stau singure vertical, acelea nu sunt deloc utile și nici distractive pentru cei mici!
Roțile ajutătoare
Varianta clasică este folosirea unei biciclete copii mici cu roți ajutătoare. În general, toate bicicletele mici vin cu astfel de roți ajutătoare montate. Bicicletele acestea au roți mici, de 12, 14 sau 16 inch și sunt single speed (au o singură viteză, pentru simplitate). Este bine să alegeți cea mai mare bicicletă ce se potrivește înălțimii copilului, după recomandările producătorului. Dacă nu aveți la îndemână recomandările, copilul trebuie să ajungă cu picioarele la sol cu fundul în șa, nu neapărat cu toată talpa ci cu vârful picioarelor. Dorința de a lua o bicicletă mai mare e mereu prezentă, dar dacă copilul nu ajunge la sol e periculos și va fi greu și pentru el să învețe.
Roțile ajutătoare îl vor învăța pe junior să pedaleze, dar nu și să își țină echilibrul, deoarece acesta e oferit de roți. Există însă un truc pe care am observat că puțini îl știu: odată ce micuțul a învățat să pedaleze, roțile trebuie ridicate 2-3 cm pe ambele părți astfel încât bicicleta să stea înclinată lateral. Astfel, pedalând, el se va deplasa imediat vertical, cu ambele rotițe ajutătoare ridicate și va prinde repede încredere că acestea sunt inutile.
Faza 1 – bicicleta de copii
Dacă până acum bicicletele sunt foarte asemănătoare, odată ce se trece la prima bicicletă serioasă trebuie făcute niște alegeri și luate câteva decizii.
În general, odată deprins pedalatul în orice condiții, se va trece la o bicicletă cu roți ceva mai mari, de 20 de inch, de care copilul se va bucura de la vârsta de 4-5 ani până când va putea să primească o bicicletă serioasă, ca a lui tati!
Aici există mai multe alegeri ce trebuie făcute, în funcție de ce dorim ca micuțul să facă pe viitor pe bicicletă. Lucrurile sunt complicate, dar încercăm să le lămurim.
Single speed sau cu schimbător de viteze
Dacă aveți planuri mari pentru copii, să îi duceți pe trasee cu urcări, la munte, poate ar fi bine ca ei să se învețe de mici cu schimbatul vitezelor. Alegeți o bicicletă cu schimbătoare de marcă consacrată. În general bicicletele din această categorie au o foaie și 6-8 pinioane. Calitatea lor e foarte importantă, trebuie să fie perfect funcționale, verificate și întreținute.
Dacă bicicleta o cumpărați doar pentru relaxare și plimbări în parc, o alegere mai bună este cea single speed, fără schimbător de viteze. În cazul acesteia, puteți alege chiar un model cu frână coaster, acționată prin pedalatul invers, ceea ce se numește la noi ”frână torpedo”. E mult mai intuitivă și mai ușor de folosit, dar dacă dorești ca micuții să continue ciclismul mai serios, e bine să învețe să folosească două manete de frână.
Tipuri de anvelope, suspensie, frâne pe disc
Cumpără o bicicletă cu anvelope cramponate dacă intenția e de a duce copilul pe trasee offroad sau la concursuri. O bicicletă cu anvelope normale, de șosea, s-ar putea să nu aibă loc în cadru pentru anvelope serioase dacă te răzgândești. Modelele serioase au chiar anvelope late, ca modelele de adulți! Pe offroad o anvelopă mare poate rula la presiune mai mică și să fie mult mai ușor de folosit de copii! Dacă însă dorești să duci copiii mai mult prin parcuri sau pe piste, e inutil ca aceștia să tragă de niște anvelope mari, grele și cramponate.
Suspensia și frânele pe disc sunt, bineînțeles, un lucru benefic pe bicicletă. Problema e că la bicicletele de copii de multe ori acestea sunt de calitate foarte proastă, iar suspensia foarte grea. Alege o bicicletă fără suspensie în locul uneia cu o furcă dubioasă, pe arc. Există și biciclete copii cu suspensii performante pe aer, ușoare, dar prețul acestora e mare. Investește dacă poți banii într-una, dar numai dacă merită cu adevărat pentru tine.
Cât despre frâne, ele sunt extrem de importante. E bine ca bicicleta să fie dotată cu frâne pe disc dar, ca la suspensii, acestea trebuie să fie cât de cât de calitate. Oricum, odată ce bicicleta are prinderi pentru etrier, se pot monta frâne mai bune. Pe de altă parte, la nivelul acesta, frânele pe jantă sunt suficiente dacă sunt de calitate și sunt bine reglate.
Faza 2 – Bicicleta de juniori
Când bicicleta de 20 inch devine prea mică sau când copiii sunt suficient de înalți, se poate trece la bicicletele de juniori, care sunt deja biciclete serioase, atât ca dotări cât și ca preț. Acestea vin cu roți de 24 sau 26 inch, unele chiar cu standardul de adulți de 27.5.
Până la această fază sigur ca părinte ți-ai dat seama dacă micuții, acum destul de mari, iubesc bicicletele, vor să meargă la concursuri, le place ceva în mod deosebit sau bicicleta rămâne doar un mijloc de relaxare în parc sau pe piste. Indiferent de răspuns, deja există variante serioase de achiziție.
MTB-urile sunt alegerea perfectă dacă vrei să duci copiii pe trasee offroad și la concursuri. Alege un model cu componente de calitate, în funcție de buget. Deja în ofertă există orice, de la MTB-uri recreaționale până la modele de XC de competiție sau chiar full-suspension de trail și enduro! Sfatul nostru e să nu faci economii prea mari, e o bicicletă de care copilul se va folosi mult iar orice componentă de calitate proastă va crea frustrări. Alege transmisii moderne cu o foaie, frâne pe disc hidraulice, roți cu anvelope late și suspensii pe aer.
Bicicletele de relaxare/oraș sunt ceva mai simplu de ales. Deja există variante multe, de la modele elegante la modele utilitare sau cu aspect sportiv. Alege modelele cu o singură viteză, pentru simplitate, dacă copilul nu are de urcat dealuri. Aici regula e să cumperi cel mai simplu model care satisface nevoile. Bineînțeles, intervine și factorul estetic, trebuie să fie o bicicletă care să îi placă juniorului.
Biciclete specializate – cursiere, BMX, dirt jump, trial
Deja copiii au ajuns la o vârstă când pot decide pentru ei și singuri. Dacă au o pasiune pentru o disciplină pe două roți, deja există biciclete specializate. Alimentează pasiunea lor și investește cum ai face-o și pentru tine, siguranța dar și fericirea lor ar trebui să fie cel mai important lucru pentru un părinte!
Faza 3 – Bicicleta de adulți
Odată ce copiii devin adolescenți, deja ei au nevoie de biciclete de adulți. Cu siguranță deja știu și ei ce vor. Sfatul nostru: stabilește un buget, de preferat generos și oferă-le cele mai frumoase experiențe pe 2 roți ce se încadrează în posibilități. Ciclismul e un sport minunat și tinerii trebuie să se bucure de el fără să își facă probleme despre calitatea și performanțele bicicletei.
Vom reveni foarte repede cu un articol în care vă vom recomanda cele mai avantajoase modele de biciclete de copii de la principalele mărci comercializate pe piața din România!
Horaţiu pedalează şi merge pe munte de când se ştie, dar s-a apucat serios de mountain bike şi de participarea la concursuri în 2006, iar de cursieră în 2010. Când nu pedalează, aleargă pe poteci de munte, iar iarna practică schi-alpinism. Iubeşte potecile de MTB din Carpaţi şi şoselele şerpuitoare ale Alpilor. Zona sa preferată de MTB este Bran-Moieciu.