Acum citesti
Asigurările pentru bicicletă vin acum cu o opțiune nouă – răspundere civilă pentru daunele provocate când suntem pe bicicletă

În România ideea asigurării pentru biciclete și bicicliști e destul de exotică însă în alte țări este o realitate de zi cu zi.

Piața asigurărilor e destul de mare și s-ar putea să existe asigurări despre care nu știm, dar din cunoștințele noastre, asiguratorul care a intrat în acest domeniu deja de câțiva ani în România este GRAWE, cu oferta de asigurare antifurt a bicicletelor, la care mai nou se adaugă, după cum scrie și în titlu, o asigurare de răspundere civilă asemănătoare cu cea RCA din cazul mașinilor.

Începem cu noutățile! Asigurarea de răspundere civilă din utilizarea bicicletelor și trotinetelor este un produs nou și se adresează celor ce vor să fie acoperiți în cazul în care produc din vina lor daune celorlalți participanți la trafic. Oricât de atent ai fi pe bicicletă, există riscul de a zgâria o mașină, de a rupe o oglindă retrovizoare sau chiar de a lovi fără să vrei un pieton sau un alt biciclist. Costurile în cazul în care daunele îți vor fi imputate ar putea să fie destul de serioase: vopsirea unei uși de mașină sau înlocuirea unei oglinzi la un model premium poate să depășească valoarea chiar și unei biciclete de top!

În acest scop, asigurarea aceasta asemănătoare cu RCA-ul auto va acoperi daune de până la 45.000 lei, destul de acoperitor pentru daunele ce s-ar putea produce.

Prima de asigurare este de 59 lei/an.

Asigurarea bicicletelor împotriva furtului este un produs mai vechi pe piață, însă din ce țin eu minte la lansare, condițiile de acum sunt mult mai bune. Bicicletele sunt asigurate împotriva furtului și tâlhăriei.

Câteva aspecte merită menționate în mod special:

  • în cazul tâlhăriei, asigurarea nu e valabilă în cazul unui abuz de încredere – asta se traduce că tu i-ai dat cuiva bicicleta ”să dea o tură” și dus a fost. Este nevoie ca ea să îți fie luată prin violență sau amenințarea cu violența.
  • în cazul furtului, trebuie să fie îndeplinite câteva condiții: bicicleta trebuie să fie asigurată cu un antifurt în momentul furtului, care să lege cadrul, roata din spate și corpul de care este asigurată bicicleta. Corpul trebuie să fie solid, să nu poată fi smuls sau tăiat. Dacă bicicleta e păstrată într-o încăpere închisă unde au acces doar proprietarul și membrii familiei acestuia, bicicleta poate fi lăsată dezlegată. Dacă bicicleta e într-o încăpere închisă a unei unități de cazare, bicicleta trebuie să aibă asigurate între ele cu un antifurt roata din spate și cadrul.

Câteva elemente importante ale asigurării antifurt:

  • se asigură bicicletele noi cu valoare de până la 7000 lei și cele SH cu o valoare de până la 4500 lei, e posibilă și asigurarea bicicletelor cu valoare mai mare, dar e nevoie de aprobare specială
  • pentru asigurarea bicicletei e nevoie de o inspecție de risc, bicicleta prezentată trebuind să fie completă, fără piese lipsă
  • franșiza în caz de furt este de 20% din valoarea bicicletei, respectiv 30% în cazul bicicletelor cu valoare peste 7000 lei (franșiza este reținută din valoarea bicicletei care este despăgubită, deci vei primi 80%, respectiv 70% din valoare)
  • valoarea asigurată a bicicletei este neschimbată primii doi ani ai poliței, scade cu 20% în al treilea an și apoi cu 10% pe an, dar nu mai puțin de 50% din valoarea inițială
  • asigurarea se încheie pe un an cu posibilitatea de prelungire
  • se poate plăti în 1 sau 2 rate (cu o mărire de preț în cazul ratelor)

Cele două asigurări, de furt și de răspundere civilă, se pot achiziționa și separat.

Pentru informații suplimentare puteți contacta brokerul de asigurări INSURER la datele de contact de pe pagina lor.

Vezi Comentarii (0)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

three × 3 =