Acum citesti
Cum să pedalezi pe vreme caldă – protecţia solară şi hidratarea

Deşi la munte multe drumuri de altitudine sunt încă înzăpezite, ne putem bucura totuşi că vremea caldă a sosit şi putem pedala fără să fim îmbrăcaţi din cap până în picioare. Totuşi odată cu expunerea la soare încep să apară şi riscurile asociate. Aşadar trebuie să ai grijă la hidratare, insolaţie şi protecţia pielii

Hidratarea

Prima regulă desigur este să te asiguri că bei suficient. Transpiraţia este modul automat al corpului de a se răci. Dar trebuie să te asiguri că tot ce pierzi prin transpiraţie înlocuieşti prin apa băută. Trebuie să ţii minte că peste 50% din corpul tău este alcătuit din apă aşadar este foarte important să menţii acest nivel. Asigură-te că eşti bine hidratat chiar înainte de a pleca la tură, antrenament sau concurs. După care ia suficiente lichide cu tine. Porneşte la drum cu două bidoane de apă de 750 ml. Ideal ar fi să adaugi şi un electrolit în această apă întrucât beneficiile vor fi mai mari şi hidratarea mai bună.

ghid hidratare ciclism vreme caniculara 03Câteva din cele mai populare opţiuni pentru săruri şi electroliţi sunt: tabletele sau pulberea izotonică Isostar, apa cu magneziu sau pulberea Isoactive de la PowerBar, Energy Super Drink de la Squeezy, Low Carb Burner de la Sponser, Mineral Plus de la ProAction. Daca ai rucsac te poţi hidrata mai eficient dacă dispui de un recipient de tip CamelBak cu ajutorul căruia poţi să bei mult mai uşor în timp ce pedalezi.

ghid hidratare ciclism vreme caniculara 01Este important să cunoşti traseul pe care vei pedala sau, dacă nu mergi singur, că ceilalţi din jurul tău ştiu pe unde trece drumul. Trebuie să cunoşti dacă există localităţi sau izvoare de unde poţi reumple bidoanele.

ghid hidratare ciclism vreme caniculara 02

Asigură-te că bei în mod regulat, puţin şi des!

La fel de important este să cunoşti semnele care anunţă o eventuală problemă. Acestea sunt: greaţa, puls ridicat, durere de cap, ameţeala, crampe sau slăbiciune generală. La fel de important este să recunoşti aceste semne nu doar la tine ci şi la ceilalţi membri ai grupului. Este foarte important să nu le ignori întrucât organismul încearcă să-ţi spună că are nevoie de ajutor. Nu-ţi fie teamă sau ruşine să ceri o pauză la umbră unde te poţi răci şi odihni. Este mai bine ca tura să dureze mai mult decât să se încheie la spital.

Crema de soare

Nu mai este nici un secret că razele puternice ale soarelui sunt dăunătoare şi cancerigene pentru piele. De fiecare dată când ieşim în soare neprotejaţi riscăm să căpătăm probleme de piele care se vor manifesta din ce în ce mai puternic pe măsura ce anii trec.

Acesta este motivul pentru care trebuie să foloseşti o cremă de soare puternică pentru zilele foarte însorite şi o cremă normală pentru zilele mai puţin însorite. Alege o crema de soare de tipul „protecţie totală” care să fie rezistentă şi la apă întrucât vei transpira mult. O sugestie este să alegi o cremă de soare pentru copii care dispune implicit de o protecţie foarte ridicată. Aplică protecţia solară pe toate zonele expuse şi nu uita de ceafă, vârfurile urechilor şi nas.

O altă sugestie este să achiziţionezi un tub mic ( sau ŞI un tub mic) pe care îl poţi lua cu tine în tricou şi aplica pe piele din nou în timpul cursei dacă este nevoie. Există, de asemenea şi echipamentul sportiv cu protecţie UV integrată în ţesătură. La noi încă nu sunt atât de populare, dar dacă te interesează cu adevărat cu siguranţă vei găsi suficiente opţiuni.

Vezi Comentarii (0)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

13 + 2 =