Acum citesti
Cinci opțiuni de suspensii pentru gravel bike

Din ce în ce mai des auzim de acest tip de bicicletă, „gravel”, o bicicletă marketată drept „polivalentă” sau care este „compromisul perfect”. Dacă „compromisul perfect” nu prea ajută, întrucât înseamnă practic că nu e bună cu adevărat la nimic, „polivalentă” sună bine, întrucât arată că poate să facă multe, suficient de bine încât să merite.

Bicicleta gravel este „cursiera de offroad” sau „mtb-ul de asfalt”, este o bicicleta care, la prima vedere, seamănă cu o cursieră, datorită ghidonului tip „drop”. La o privire mai atentă însă, observi că geometria cadrului este mult mai permisivă, mai îndreptată spre „touring”, cum este un mtb și mai puțin spre „racing”, cum este o cursieră. Este o bicicletă pentru „light offroad”, pentru drumuri lungi, excursii, bikepacking, care te poartă peste o varietate mare de suprafețe de rulare, de la asfalt la drumuri forestiere și chiar poteci, ideal fiind ca totul să tindă spre „light”.

Cu un gravel bike poți parcurge aproape orice tip de traseu, cu exepția celor mai agresive off-road, iar asta pentru că gravel bike-ul nu presupune vreo suspensie, față sau spate. Acest lucru îi limitează, în oarecare măsură, performanțele și plaja de utilizare.

Din acest motiv, fabricanții s-au gândit deja cum să ajute noua disciplină – gravel bike, însă până acum doar cinci producători de suspensii, dintre cei mai cunoscuți, au lansat versiunile lor „speciale”, pentru gravel bike. Ce face o furcă cu suspensie să fie specială pentru gravel? Patru ar fi specificațiile care o caracterizează: cursă scurtă, greutate redusă, rigiditate mare și răspuns rapid la denivelări mici și dese, așa cum găsești pe un forestier, asfalt prost sau drum pietruit.

  Cursă Greutate Amortizare Preț (euro) Importator
SR Suntour GVX 700C 4 – 6 cm 1.670 g Aer 420 Neuzer.ro
MRP Baxter 4 cm 1.420 g Aer 835
Lauf Grit SL 3 cm 850 g Arc carbon 840
Fox 32 AX 4 cm 1.420 g Aer 1.139 Rom-eurotrade.ro
Cannondale Lefty Oliver 3 cm 1.340 g Aer 1.599 Extremeriders.ro
Rockshox  
Marzocchi  
Manitou  
RST  

Din tabelul de mai sus observăm că cea mai ieftină este, de departe, SR Suntour-ul, fiind însă și cea mai grea. Cea mai ușoara este, tot de departe, Lauf-ul, având și un preț destul de rezonabil în comparație cu celelalte. Lauf este însă deosebită, suspensia făcându-se cu ajutorul unor arcuri lamelare din carbon, neexistând și amortizare. Pe de altă parte, la suspensia gravel amortizarea poate fi considerată în plus, întrucât nu ar trebui să existe șocuri mari de amortizat.

Vezi Comentarii (0)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

two × three =