Acum citesti
Alexandru Stancu: anul acesta am ajuns pe la 16.000 de km de antrenament

Alexandru Stancu se numără printre tinerele talente și speranțe totodată ale ciclismului românesc. Anul acesta a punctat câteva podiumuri importante, așadar am dorit să discutăm mai pe larg cu el ca să aflăm ce ne pregătește pentru sezonul următor.

stancu_1

1.Salut Alex! Când ai trecut la MTB? Din câte știu înainte ai practicat ciclismul de șosea?

Salut FreeRider! Prima mea urcare pe un MTB a fost in anul 2011, pe vremea cand activam la Clubul Dinamo si alergam la cursele de sosea atat din tara cat si din stainatate. La MTB participam doar cand nu exista o alternativa mai buna pe sosea avand o prima colaborare cu BikeXpert alaturi de Razvan Juganaru si Marian Frunzeanu, la acea vreme. Am intrat tare in paine si-mi aduc aminte ca primul concurs l-am avut la Paltinis pe faimosul traseu de XCO de la Campionatele Nationale ( imi era teama sa cobor in picioare daramite pe Bike). Dupa aceea lucrurile au inceput sa se schimbe o data cu tranzitia ciclistilor de la C.S. Dinamo la C.S Otopeni echipa exclusiv de sosea, asa ca in 2012 de MTB nu se mai putea discuta. Partea delicata a fost atunci cand echipa s-a spart, iar noi a trebuit sa ne reorintam si aici as avea multe de povestit.

2.Cum a fost trecerea? De la șosea la MTB este o cale lungă și anevoioasă, mai ales în ceea ce privește tehnica. Te-ai adaptat repede?

Aici vine partea interesanta deoarece cum o alta echipa de sosea care sa ne poata asingura un minim financiar si material pentru a ne continua performantele in ciclism nu exista, cea mai apropiata varianta era sa ne indreptam usor catre MTB, mai ales ca in aceea perioada competitiile de profil erau intr-o continua dezvoltare. Am crescut la Campulung pe dealuri asa ca tehnic eram adaptat, cel putin in teorie. Din pacate am avut o pauza de 6 luni in care nu m-am atins de bicicleta fiind nevoit sa muncesc ca mecanic de biciclete cate 8-10 ore pe zi, pentru a ma intretine.

Partea frumoasa a fost atunci cand m-am reintersectat cu un bun prieten si fost coleg de la C.S. Dinamo, Catalin Sprinceana, care incepea sa dezvolte la BikeXpert un proiect de echipa – BikeXpert Racing Team. Catalin mi-a propus sa revin la MTB si sa concurez pentru BikeXpert cu sustinerea lor si practic de acolo a mai fost doar un pas sa ma urc din nou pe bicicleta. Partea dificila a fost cand am inceput sa reiau antrenamentele si sa particip la concursuri, pauza prin care am trecut m-a facut sa-mi pierd forma sportiva obtinuta in decursul anilor. Practic anul 2013 pentru mine a fost unul de tranzitie si adaptare din nou la efort sustinut.

stancu_2

3.La câte curse ai participat anul acesta și care ți s-a părut cea mai reușită?

Pentru mine anul 2014 a fost unul reusit (poate cel mai bun an de pana acum), deoarece am reusit sa-mi ating obiectivele, sa prind o forma sportiva buna inainte de competitiile importante si sa obtin si titlul de Campion National in proba de XCO(U23). De asemenea am primit doua convocari in lotul national, una in Turul Sibiului si alta la Balcaniada de la Skopje.

4.Câte podiumuri ai marcat în 2014?

In 2014 am participat la 28 de curse si am reusit sa obtin 22 de podiumuri din care 12 clasari pe treapta intai.

5.Te gândești să treci și la probe ceva mai dificile, precum enduro sau downhill?

Analizand cam cum au functionat lucrurile pana acum la MTB (atat xcm cat si xco) cred ca mi-am dezvoltat destul de mult tehnica si perceptia despre cum trebuie sa gandesti intr-un concurs de profil, cum sa-ti dozezi energia, cum sa ramai cat mai calm pentru a evita probleme tehnice si de a ramane stapam pe sine. Sunt de parere ca pot face un lucru mult si bine deci nu ma gandesc sa particip serios la curse de enduro sau downhill. Nici nu vreau sa risc o accidentare in sezon asa ca mai bine pass.

6.Care este cel mai lung concurs la care ai participat vreodată?

La sosea cred ca Turul Romaniei ramane in top cu 1200 de km in 7 zile, asta insemnand ca etapele nu erau mai scurte de 140-160 km, iar ceea mai lunga a fost de 220 km. La MTB cred ca Geiger MTB Challenge cu cca 100km dar frecvent am participat la maratoane de peste 80km.

stancu_3

7.Câți kilometri pedalezi anual?

De multe ori asta difera de la an la an in functie de cat de blanda a fost iarna sau cat de incarcat a fost sezonul. Am avut ani cu 14.000 km si ani cu 25.000 dar anul acesta cred ca am ajuns pe la 16.000 km.

8.Sfaturi pentru cei care se apucă acum de ciclism și doresc să facă o carieră din asta?

Daca se simt atrasi de sportul cu pedale sa se apuce fara sa stea prea mult pe ganduri caci lucrurile vin pe parcurs. Drumul este greu si presarat cu mult mai multe obstacole decat succesuri, cel putin in primii 3 ani. Daca vor sport de performata este bine sa apropie unui club inca de pe la 14-15 ani. Daca vorbim strict despre amatori care vor sa-i creeze o conditie fizica buna si sa se bucure de rezultate bune la concursuri, niciodata nu e prea tarziu! Colegul meu Andy Brunner are 60 de ani si catara si coboara de rupe si acum 2 ani abia daca putea merge datorita durerilor articulare. O data cu antrenamentele periodice vin si rezultatele. In Bucuresti, BikeXpert Racing Team chiar a inceput prin Iorgos (antrenorul meu), un progam de training pentru amatori si chiar da rezultate pentru ca nivelul creste simtitor de la luna la luna (ma uit pe medii).

Cu 3-6 antrenamente pe saptamana (variate si planificate), se pot obtine rezultate incredibile. In conculuzie: antrenament, nutritie echilibrata si perseverenta!

9.Pentru anul viitor cum te vei pregăti? Ai un plan de andrenament ca toți ceilalți, dar adaugi ceva special în meniu?

La anul miza creste si dupa 1 Decembrie deja incep pregatirea fizica pentru 2015. In sezonul urmator sunt sanse mari sa am mai multe iesiri in strainatate la curse UCI de XCO, parte dintr-un plan al echipei, de acumulare de puncte pentru ca Romania sa aiba un reprezentant la Jocurile Olimpice de la Rio din 2016. Evident nu voi rata nici cele mai importante curse din tara: Campionatele Nationale, Prima Evadare, Triada, BikeXpert Alpine Challenge sau Surmont MTB Challenge.

10.Crezi că vei avea o concurență mai puternică în 2015?

Nivelul ciclismului creste de la an la an deci nu se stie. Ma astept sa fie un an mai greu decat 2014, cu siguranta dar pentru asta ma pregatesc. Am incheiat etapa U23 si intru in categoria Elite. Din start am alta concurenta careia trebuie sa-i fac fata!

Vezi Comentarii (0)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

seven + nine =