Acum citesti
Turul Italiei 2014: Spectacolul favoriților, furat de Diego Ulissi

Etapa de ieri, plată și adjudecată de Nacer Bouhanni (FDJ.fr), a făcut puțin pentru a anunța desfășurarea de forțe ce a avut loc azi. Prima etapă de munte mediu din Giro 2014 a mai limpezit lucrurile în clasamentul general, dar mai degrabă a oferit un spectacol pe cinste, cu Diego Ulissi (Lampre-Merida) în rolul principal, care s-a furișat magistral spre cea de-a doua victorie de etapă din acest Tur.

ulissi

Cei 179 de kilometri dintre Foligno – Montecopiolo nu prea au avut zone de plat, rutierii rulând pe un profil similar unui pieptene, cu 3 urcări înghesuite pe final, din care ultima, Montecopiolo, unde a fost și finalul, fiind introdusă în cinstea lui Marco Pantani. Rutierul de la moartea căruia se împlinesc anul acesta 10 ani a urcat de multe ori acest deal, fiind unul din locurile sale favorite de antrenament, ceea ce implica că ziua de azi va pune la folos aptitudinile de cățărător ale concurenților. Un grup de 10 oameni s-a desprins de pluton, compus din Julian Arredondo (Trek Factory Racing), Marco Bandiera (Androni Giocattoli), Julien Bérard (AG2R-La Mondiale), Edvald Boasson Hagen (Sky), Mattia Cattaneo (Lampre-Merida), Mauro Finetto (Neri Sottoli), Stefano Pirazzi (Bardiani CSF), Perrig Quemeneur (Europcar), Carlos Quintero (Colombia) și Eduard Vorganov (Katusha). Dintre aceștia, Arredondo a reușit să adune o rezervă sănătoasă de puncte în clasamentul cățărătorilor, după ce a câștigat Cippo di Carpegna, unde se află și un mic monument închinat lui Pantani, cățărare unde s-a și desprins și a cucerit-o mai târziu pe următoarea, Villaggio del Lago.

Deja în acest punct, cu circa 20 de kilometri până la final, în spatele lui Arredondo și a principalului său urmăritor, Stefano Pirazzi (Bardiani-CSF), căci restul grupului se dezintegrase, în spate, lucrurile se precipită. Michele Scarponi (Astana) nu poate ține ritmul impus de oamenii lui Domenico Pozzovivo (AG2R-La Mondiale) și rămâne în urmă, lăsându-l pe Fabio Aru principala speranță a echipei. De asemenea, cățărătorul francez Pierre Roland (Europcar) pleacă de unul singur din acest grup al favoriților în căutarea succesului de etapă.

Ce a urmat a fost nerecomandat celor sensibili. Roland pune în scenă un veritabil joc de-a șoarecele și pisica cu Arredondo, după ce îi depășește pe cei care mai rămăseseră pe șosea din grupul de evadare, inclusiv pe Pirazzi. Francezul se apropie foarte timid de columbian, reducând ecartul dintre ei cu foarte mare băgare de seamă, pesemne păstrându-și „combustibil” pentru finalul în ascensiune. Doar că planurile sale sunt încurcate de pluton, animat acum de BMC, care îl poartă pe Evans cu viteză mare spre finalul etapei unde avea să îmbrace tricoul de lider.

Cu 3,4 kilometri până la sosire, Roland și Arredondo sunt despărțiți de 17 secunde. Evans, Pozzovivo sau Aru sunt așteptați să acționeze. Însă în spatele croatului, care s-a desprins de grupul de favoriți, se vede o siluetă măruntă, pregătită să se năpustească. Tricoul celor de la Lampre-Merida se dovedește a fi îmbrăcat de fostul dublu campion mondial de juniori, Diego Ulissi, care așteaptă doar momentul potrivit. Pleacă de lângă Kiserlovski cu o ușurință sfidătoare și rămâne nu doar singurul italian victorios în acest Giro, ci și dublu victorios, acesta fiind al doilea succes al său în această săptămână.

Articolul complet îl puteți citi aici.

Vezi Comentarii (0)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

8 − 6 =